5 feitjes in de opvoeding van een hooggevoelig kind

gevoelig kind

Tijdens het opvoeden van een hooggevoelig kind, leer je als geen ander over non verbale communicatie. Je wist niet dat een baby van nog geen week oud, zulke gezichtsuitdrukkingen kon geven. En dat bleef niet alleen bij die eerste week, tot op de dag van vandaag gaat de mimiek van je kind binnen een mum van tijd, van übervrolijk naar een bitch-face waar je u tegen zegt. 

In de eerste jaren zul je denken dat je een toneelspeler eerste klas heb gebaard, maar naarmate je je kind steeds beter leert kennen, weet je dat dit intens persoontje gewoon heel erg gevoelig en kwetsbaar is. Van naadjes in de sok, tot het mee kunnen huilen, lees brullen, met het verdriet van een ander. Je kind zou zomaar eens hooggevoelig kunnen zijn.

De opvoeding van een hooggevoelig kind gaat niet altijd over een leien dakje. Dat ligt niet aan jouw opvoedkunsten, het ligt ook niet aan de ongehoorzaamheid van een hooggevoelig kind. Het is lastig, omdat je bij een hooggevoelig kind al snel op een knopje drukt, waardoor alle emoties er vervolgens nogal intens uit komen. Er is geen goed of fout in deze, maar creativiteit is wel een van de eigenschappen waarover een ouder van een hooggevoelig kind maar beter kan beschikken. En zo zul je de volgende 5 feitjes in de opvoeding van een hooggevoelig kind ook vast herkennen.

Feitje 1. Boos worden heeft geen nut. Een hooggevoelig kind leert daar namelijk niks van. De ene keer zal het kind doen alsof het haar geen ene bal interesseert en frustreert het jou als ouder alleen maar meer. En een andere keer zal je kind zich het verschrikkelijkste kind ter wereld voelen, omdat ze een glas drinken om heeft laten vallen, wat jou weer met een schuldgevoel laat zitten. Op een rustige manier terechtwijzen heeft zoveel meer effect en ook al weet je dat als ouder, het blijft zó verrekte moeilijk om uit te voeren.

Feitje 2. ‘Vreemd gezeur’ valt pas op z’n plek wanneer je je kind verdenkt van hooggevoeligheid. Gekrijs bij het aantrekken van sokken. En wanneer ze eindelijk aan zijn, worden ze als een gek weer uitgetrokken. Wanneer er geknoeid wordt op haar shirt, móét het shirt meteen uit. Ook al vriest het buiten de takketandjes. Labeltjes moeten uit de kleding geknipt. Het liefst draagt ze alleen maar leggings, joggingbroeken en shirts van comfortabele stoffen.

Feitje 3. Je kind gaat al uit z’n plaat bij het kleinste schrammetje. Wanneer je kind een wondje oploopt, moet je beschikken over engelengeduld en een ongekend empathisch vermogen. Hij doet alsof door dat schrammetje z’n halve been eraf ligt. Een hooggevoelig kind beleeft dingen heel intensief. Ook kleine wondjes…

Feitje 4. Alleen thuis zie je de ware aard. Wanneer je op school een gesprek voert met de juf of meester, vraag je je weleens af of jullie het over hetzelfde kind hebben. Een hooggevoelig kind is nu eenmaal op z’n best én helemaal zichzelf als hij in zijn veilige haven is.

Feitje 5. Het mooiste van dit alles, hooggevoelige kinderen hebben humor! Ook al zullen velen vooral de negatieve kanten van hooggevoeligheid zien, jij als ouder weet als geen ander hoe grappig je kind kan zijn. Of het nou door de manier van denken of het diepe reflecteren komt, hooggevoelige kinderen hebben zeer gevatte humor.

 

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

2 Comments

  1. Mmm nooit zo bij nagedacht, maar die vijf punten zijn wel erg herkenbaar als ik naar mijn jongste kijk…

  2. Zooooo waar, elk punt.. Gelukkig kan ik er als hooggevoelige mama goed mee omgaan, weet hoe het is. Wij benaderen en zien het hooggevoelige in ons zoontje als een prachtige eigenschap, hoewel het niet altijd makkelijk is merken we dat er zoveel empathie, zachtaardigheid en gevoeligheid in ons jochie zit door zijn hsp, prachtige eigenschappen en daarbij beleefd bij de positieve dingen in het leven ook dubbel zo intens