Seksuele voorlichting: hoe komt de baby eruit?

Op een gegeven moment kom je tijdens het opvoeden op het punt dat het tijd wordt om iets gedetailleerder te worden. Want wanneer je kinderen ervan overtuigt zijn dat een baby alleen maar eruit kan komen door de buik open te snijden, wordt het toch echt tijd om aan een stukje seksuele voorlichting te denken.

Tijd voor seksuele voorlichting!?

“Als je baby eruit moet, dan maken ze je buik open hè!”, hoor ik mijn achtjarige tegen haar kleuterzusje zeggen. Met een zeer angstig gezicht kijkt ze haar zus met grote ogen aan. “Wow”, is het enige wat ze uit kan brengen en vervolgens werpt ze een blik vol medelijden naar mij toe.

Eventjes was het stil.

“Mama, werd jouw buik ook open gemaakt?”, ze stelt de vraag alsof ze het antwoord eigenlijk helemaal niet weten wil.

“Nee schat, mijn buik werd niet opengemaakt. Jullie kwamen uit… uhhh”, ga ik dit nu serieus zeggen? Is het moment gekomen dat ik nader uitleg moet gaan geven? “Billen! Jullie kwamen uit mijn billen.” Pfff, waarom maak ik er nou weer zo truttig ‘billen’ van? Straks durven ze niet meer te poepen uit angst dat er een baby uitgepoept wordt.

“Maar mama, kan het ook dat je buik opengesneden wordt?” Vraagt de achtjarige nog even door. Kennelijk heeft ze dat ergens opgevangen.

“Jazeker, dat noemen ze een keizersnede.” De kleuter haakt af, genoeg informatie voor haar, maar de achtjarige gaat nog even door. 

Lees hier over ‘kiezen voor een keizersnede‘.

“Hoe voelde dat mama, toen ik geboren werd?” vraagt ze. Zo zo, ze gaat er diep op in, denk ik bij mezelf. “Bedoel je hoe ik me voelde toen jij geboren werd, of dat het pijn deed?, vraag ik maar even voor de zekerheid. “Nee, dat je blij was dat snap ik, je wilde toch een kindje? Maar deed het pijn ofzo?” Zo zeg, waar komen die wijze woorden van haar zo nu en dan toch vandaan?

“Of het pijn deed, uhhh ja!” antwoord ik haar in alle eerlijkheid. En hier haakt mijn achtjarige ook af. Genoeg informatie om te verwerken.

Ze weten nu waar de baby uitkomt, nu is het natuurlijk wachten op de vraag, hoe komt die baby erin?

Seksuele voorlichting – geboorte

Een baby groeit in de buik, zover is je kind al. Hoe het daar gekomen is, is nog niet interessant, maar hoe het eruit moet komen is toch wel een grote vraag.

Hoe vertel je je kind over de geboorte van een baby? Ja, hoe leg je je kind nou uit hoe baby’s geboren worden, want op een gegeven moment kun je niet meer met de ooievaar of het boerenkool verhaal aankomen. Ik denk dat het geheim in het juiste antwoord is dat je niet meer, maar ook niet minder moet vertellen dan ze vragen. Ze haken vanzelf af wanneer ze genoeg gehoord hebben en misschien hebben ze wel even de tijd nodig om de informatie te verwerken.

seksuele voorlichting baby goboren

Pagina uit het boek: Ben jij ook op mij? 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ieder kind heeft vroeg of laat behoefte aan seksuele voorlichting. De vragen komen altijd eerder dan je denkt, zeker wanneer je niet bent voorbereid. Je hoeft zeker niet in één keer alle informatie tegelijk op je kleintje af te vuren, maar stapje voor stapje leg je je kind uit over het lichaam.

Tip: ga in op de interesses van je kind. In ons geval is dit nu de geboorte van de baby. Maar eigenlijk zijn we al veel langer met seksuele voorlichting bezig, dat ging alleen op een speelse, onbewuste manier. Zo hebben we het al vaker over verliefdheid gehad.

En, note to myself, noem het beestje gewoon bij naam! Ik vind het zo verschrikkelijk wanneer wij om de daadwerkelijke benoemingen heen draaien. Een piemel is een piemel en een vagina is een vagina. Hoezo komen baby’s uit mijn billen?

Wanneer je kind toe is aan meer informatie. Op een gegeven moment is het verstandig om hulp in te schakelen. Een boek over seksuele voorlichting bijvoorbeeld. Een seksuele voorlichtingsboek kan je op weg helpen om samen met je kind te praten over het lichaam, seks en alles wat erbij komt kijken.

Boeken voor kinderen over seksuele voorlichting

Ben jij ook op mij? €17,95 Je zag zojuist al een afbeelding van een pagina uit het boek. Duidelijke informatie en informatieve tekeningen zijn de kenmerken van dit seksuele voorlichtingsboek. De ‘boodschap’ dat seks niet raar of vies is, maar in de meeste gevallen vooral leuk en fijn, is een boodschap die ik mijn kleintjes ook graag meegeef.

Dus jij en mama hebben het gedaan?! € 12,95 Een informatief maar vooral grappig kinderboek over seks. Kinderen hebben vragen uit de meest onverwachte hoek. Hoe fijn is het om dan een beetje hulp te hebben bij het antwoorden van deze (soms ingewikkelde) vragen!

Eerste infoboek Seksuele voorlichting. € 15,95 Zoals je aan de titel al kunt zien, een boek met duidelijke taal. Gewoon zoals het is. Er wordt in dit seksuele voorlichtingsboek vooral ingegaan op de voortplanting en geboorte.

Previous ArticleNext Article

2 Comments

  1. Zo relaxt dat m’n moeder verloskundige is. Ik stuur alle vragen, over hoe babys er uít komen iig, linea recta door 😉