11x wat er aan je lichaam verandert na een zwangerschap

Dat je lichaam verandert tijdens een zwangerschap, is geen ontkomen aan. Vrij logisch ook, want er groeit een kind in je lichaam. Niet alleen je kindje groeit, ook ook jouw lichaam groeit. Je zult verstelt staan hoe groot je buik kan oprekken en hoe sterk je lichaam gemaakt is om dit te kunnen dragen. Een zwangerschap doet echt wat met je lichaam. Ondertussen hoop je misschien dat het na de zwangerschap allemaal wel weer strak gaat trekken. Ik kan je alvast garanderen, je lichaam wordt na een zwangerschap nooit meer zoals het voor de zwangerschap was. Misschien lukt het wel om (weer) een strak lichaam te krijgen na de bevalling. Toch zul je altijd veranderingen in je lichaam blijven merken. Je lichaam verandert na een zwangerschap nu eenmaal.

Dit zijn de dingen die direct of de weken na je zwangerschap veranderen aan je lichaam.

1. Je haren veranderen na een zwangerschap

Een paar weken na de bevalling kun je grote hoeveelheden haren verliezen. Misschien schrik je er wel een beetje van, want na het wassen trek je echt hele bossen uit je hoofd. Blijft er nog wel wat haar over, vraag je jezelf misschien af. Nu is het zo dat tijdens de zwangerschap je haar een stuk dikker is geworden. Een ‘normaal’ persoon verliest gemiddeld 100 haren per dag, maar een zwangere verliest dankzij de hormonen veel minder haren. Echter wordt dit proces na een zwangerschap ingehaald en verlies je gemiddeld veel meer haren. Hierdoor heb je veel haaruitval en geeft het je het gevoel kaal te worden. Dit is niet zo, want er groeien ook weer nieuwe haartje terug. Met als gevolg een moeke kuif.

2. Verkleuring van je huid

Niet alleen je lichaam verandert na een zwangerschap, ook je gezicht kan z’n sporen na laten. De meest bekende is het ‘zwangerschapsmasker’. Het zijn de donker gekleurde vlekken rondom de ogen. Deze zijn vaak ook na de zwangerschap nog een tijd zichtbaar.

3. Je borsten zwellen op en kunnen uiteindelijk gaan ‘hangen’

Na de bevalling zullen je bosten binnen een week opzwellen. De melkproductie komt dan op gang en je krijgt echt gigantische borsten. Echt leuk is het niet want deze gezwollen borsten na de zwangerschap, kunnen behoorlijk pijnlijk zijn. Wat je kunt doen is de druk er steeds even af kolven, of je baby aanleggen. Zolang je borstvoeding geeft, blijven je borsten zich vullen met melk. En zolang de druk er niet af gehaald wordt, kun je echt harde schijven in je borsten voelen. En natuurlijk lekkende borsten geven. Zodra je stopt met borstvoeding geven, zullen je borsten weer krimpen. De kans dat je vel uitgerekt is, is aanwezig. Dit veroorzaakt dat je borsten een beetje kunnen gaan hangen.

4. Je buik is uitgerekt door een zwangerschap

Hoewel sommige vrouwen echt weer een strak lichaam na een zwangerschap zullen krijgen, moet je niet teleurgesteld zijn wanneer het jou niet lukt. Sommige vrouwen hebben striae gekregen door de zwangerschap. Dat vervaagt na een tijdje wel een beetje. Het felrode kleurtje gaat eraf, maar het gaat nooit meer helemaal weg. Vlak na de bevalling zal je buik als een lege zak aanvoelen. Dit kan tot zeker 6 weken na een zwangerschap kunnen duren. Je buik heeft tijdens de zwangerschap heel wat te voortduren gehad en is gehoorlijk uitgerekt. Dit heeft echt even tijd nodig om weer enigszins strak te kunnen trekken.

5. Pijn in je stuitje

Na een zwangerschap kun je last van je stuitje krijgen. Deze pijn komt extra naar voren tijdens je menstruatie. Een reden van pijn in je stuitje na een zwangerschap kan zijn dat je tijdens de bevalling je stuitje gekneusd of zelfs gebroken hebt. Door de ontzettende oerkracht tijdens het persen, is je stuitje in het nauw gedreven. In de loop van de tijd moet je stuitje wel steeds minder pijn gaan doen. Anders is het verstandig om even langs de huisarts te gaan, er kunnen namelijk loszittende deeltjes zitten die de pijn blijven veroorzaken.

Let erop dat je ook bekkeninstabiliteit na je bevalling kunt krijgen!

6. Urine verlies na een zwangerschap

Eén van de nare veranderingen aan je lichaam na een zwangerschap, is urine verlies! Wanneer je hier geen bekkenbodemspier oefeningen voor gaat doen, zal het urine verlies blijven. Je doet er dus echt verstandig aan om deze spier te trainen na een bevalling. Sommige vrouwen hebben het wel erger dan de ander. De één hoeft maar te niezen en haar broek zit vol, de ander verliest enkel wat druppeltjes tijdens het trampoline springen.

7. Verstopping van de darmen

Die eerste keer poepen na een bevalling is reuze spannend. Achteraf valt het allemaal wel mee, tenzij je last van verstopping krijgt. Omdat er al behoorlijk wat ravage is aangericht in dat gebied, is verstopping een  vervelende bijkomstigheid van een lichaam dat aan het ontzwangeren is.

8. Aambeien

Net als aambeien. Deze kunnen zomaar later in de kraamweek opzwellen. Is het branderige gevoel bij je vagina net een beetje geblust, beginnen de aambeien te irriteren. Een snel werkend zalfje kan geen kwaad. Dit is toch wel één van de nare dingen dat je lichaam verandert na een zwangerschap.

9. Gezwollen benen en spataderen

Hoewel de kans groot is dat je tijdens de zwangerschap vocht vast hield, met als gevolg opgezwollen voeten, kunnen je benen na de zwangerschap opzwellen. Gevolg hierop zijn eventuele spataderen. Wat er dan geadviseerd wordt, is om lekker veel te lopen en proberen om je zwangerschapskilo’s snel kwijt te raken. De spataderen zullen dan aanzienlijk verminderen, maar mogelijk niet meer helemaal weggaan na een zwangerschap.

10. Je lichaam heeft weinig energie

Eerst negen maanden een zwangerschap, vervolgens een bevalling en dan ook nog slapeloze nachten, want er is een baby in huis. Geen wonder dat je lichaam weinig tot geen energie lijkt te hebben. Neem de tijd om te herstellen en stel je prioriteiten bij. Je lichaam is één van je belangrijkste prioriteiten. Want als jij als moeder niet lekker in je vel zit, zal dit effect hebben op je eigen geest, maar ook dat van je kindje.

11. Lichaam verandert na een zwangerschap: zweten

Alsof je tijdens de bevalling niet genoeg gezweten hebt. Na een zwangerschap kan je lichaam overmatig zweten. Dit zal vooral ’s nachts zijn, maar ook overdag kunnen de zweetbuien uitbreken. Het zijn de hormonen en al het vocht wat je tijdens de zwangerschap hebt opgespaard.

Dit zijn de meest voorkomende veranderingen aan je lichaam vlak na een zwangerschap. Uiteindelijk zul je wennen aan je nieuwe lichaam, want zoals ik al zei, je lichaam zal nooit meer helemaal hetzelfde worden. En wat maakt dat ook uit, je krijgt er namelijk een heel nieuw wezentje voor terug.


lichaam verandert na een zwangerschap

Afbeelding: suriya yapin/shutterstock

 

Previous ArticleNext Article