Welke telefoon / smartphone voor mijn kind?

Tijden veranderen en snel ook! Want terwijl we 10 jaar geleden nog riepen ‘mijn kind krijgt echt geen telefoon!’. Is nu een veelgevraagde vraag: ‘welke smartphone moet ik hebben voor mijn kind?’. Zo ook hier in huize voor mijn kleintje. Met een kind van 11 jaar, van bijna 9 jaar en nog één van 7 jaar is het onvermijdelijk. De vraag ‘wanneer geef je je kind een telefoon?’ is geeneens meer van toepassing. Mijn kinderen willen een telefoon, de vraag is alleen, welke krijgen ze? 

Nu heb ik in principe een heel simpel antwoord op deze vraag. Je kunt namelijk gewoon je oude telefoon doorschuiven. Toch wordt dat met drie kinderen iets lastiger. Op een gegeven moment valt er namelijk niks meer door te schuiven. En wat dan? Dan moet je toch echt op zoek naar welke telefoon je voor je kind wil kopen? En is dat dan een telefoon om alleen mee te bellen? Of kies je dan direct voor een smartphone? Ik deed een klein onderzoek naar welke telefoons en welke smartphones geschikt zijn voor kinderen. Hier mijn bevindingen.

Tips bij het aanschaffen van een telefoon voor je kind

Om te beginnen kom ik eerst met wat tips voor het aanschaffen van een telefoon voor je kind. Want voordat je weet welke telefoon het beste is voor je kind, moet je eerst even rekening houden met het volgende:

  • Wat is je budget? Hoeveel wil en kan je besteden aan een telefoon voor je kind? Is je budget maximaal €100 dan raad ik je aan om even op marktplaats te kijken of bij de tweedekans telefoons van Coolblue. Ga ervan uit dat een gemiddelde smartphone gemiddeld tussen de €200 en €300 kost.
  • Kies voor een telefoon met een metalen behuizing, deze kunnen iets beter tegen een stootje.
  • Investeer in een goed telefoonhoesje en eventueel ook in een screenprotector.
  • Let op het formaat! Een telefoon voor een kind van 5 jaar kan beter een ander formaat hebben dan een telefoon voor een kind van 11 jaar. Iets met kleine handjes.
  • Kies je voor een abonnement of kun je beter kiezen voor een sim only?

Kortom een paar kleine dingetjes die je jezelf kunt afvragen voordat je een telefoon voor je kind gaat aanschaffen.

En nu dan de vraag, welke telefoon/smartphone past het best bij welke leeftijd?

Welke telefoon voor een kind van 5 of 6 jaar?

Nu kan ik me voorstellen dat je bij deze leeftijd denkt, holy moly hoezo heeft een kind van vijf een telefoon nodig? Maar eerlijk waar, uit onderzoek blijkt dat er kinderen van 5 jaar zijn die al een mobiele telefoon hebben. Toen mijn eigen kinderen deze leeftijd hadden, hadden ze geen eigen telefoon. Maar ze wisten wel donders goed hoe zo’n apparaatje werkte. Wanneer je oudste kind vandaag de dag 5 jaar is, dan kan ik me voorstellen dat je oude telefoon naar dit kind doorgeschoven wordt. Zoals ik al zei, tijden veranderen.

Een telefoon voor een vijfjarige zal in de meeste gevallen gebruikt worden voor het kijken van filmpjes. Een kleine smartphone is dan wel zo handig. Welke telefoon geschikt is, is de Nokia 1. Deze telefoon is het kleinste van formaat en dus makkelijk vast te houden voor kleine handjes. Bovendien is deze nog betaalbaar ook, een prima smartphone voor een kind van 5 jaar.

telefoon kind 5 jaar
Nokia 1 – €99,99 – hier meer info >>

Welke telefoon voor een kind van 7 – 8 – 9 jaar?

Wanneer je kind 7, 8 of 9 jaar is, is het écht kleuter af. Hij of zij wordt steeds bewuster van wat je allemaal met een telefoon kunt doen. Ook kan je kind inmiddels lezen en schrijven. Het appen met opa en oma of met klasgenootjes is begonnen. Het gebruik van een smartphone wordt steeds uitgebreider. Daarom is het handig om te letten op voldoende opslagcapaciteit voor de apps die ze gebruiken.

De Samsung Galaxy Xcover 4s heeft een stevige behuizing en is ook nog eens waterdicht. Ideaal voor kinderen van 7-8-9 jaar. Bovendien ziet de telefoon er ook lekker stoer uit.

telefoon kind 7-8-9 jaar
Samsung Galaxy Xcover 4s – €264 – hier meer info >>

Welke telefoon voor een kind van 10 – 11 – 12 jaar?

Vanaf de leeftijd 10, 11 en 12 jaar beginnen kinderen de smartphone mee te nemen de straat op. Dit is altijd spannend, aangezien pre pubers soms kippen zonder kop zijn. Een ‘oh ik ben mijn telefoon vergeten en ik weet eigenlijk ook niet waar hij is’ zal je ongetwijfeld een keer ter ore komen. De optie ‘find my phone’ is voor deze leeftijd dus extra belangrijk. Daarnaast hebben we niet meer genoeg aan ‘voldoende opslagcapaciteit’, dit moet nu ‘meer dan voldoende opslagcapaciteit’ zijn. Gezien de selfies, vlogfimpjes en tiktok’s je om de oren vliegen.

Kortom, een kind van 10 – 11 – 12 jaar kan al een heel eisenpakket hebben als je vraagt welke telefoon ze hebben wil. Voordeel van deze leeftijd, is dat ze best wel wat kunnen meebetalen aan een smartphone. En nee, ze kunnen nog geen baantje zoeken, maar met deze klusjeslijst kunnen ze toch wat verdienen. Of de aanschaf van een nieuwe telefoon wordt voor een kind van 10 – 11 -12 een leerschool wat sparen betreft. Verjaardagsgeld en rapportgeld, het kan allemaal ingelegd worden. Ze kunnen dan zelfs inspraak hebben over welke telefoon het kind uiteindelijk krijgt.

De iPhone van Apple is flink aan de prijs, maar het gebruiksgemak en de ‘find my phone’ functie maakt een hoop goed.

iphone kind 10-11-12 jaar
Apple iPhone 8 64GB Space Gray + Back Cover – €549 – hier meer info>>

 Een ander populair model onder de pre-pubers is de Samsung Galaxy. Deze is iets betaalbaarder en evengoed erg fijn in gebruik.

smartpone kind
Samsung Galaxy A70 – €355 – hier meer info >>

Afspraken maken met je kind

Welke telefoon je ook kiest voor je kind, belangrijk is dat je afspraken maakt over het gebruik ervan. Zo moet een kind met een abonnement of sim only zich bewust zijn van het aantal belminuten en dataminuten dat hij heeft. Want voor je het weet zit je met een torenhoge rekening waar je bijna een nieuwe smartphone van kunt kopen. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Wat ook belangrijk is, is dat je kind zich bewust is van hoe ze zich online gedraagt. Vaak worden er op school regels gesteld over bijvoorbeeld een klassenapp. Neem deze regels ook thuis mee in het gebruik van de smartphone.

Daarnaast is het heel ongezond om 24 uur per dag vastgeplakt te zitten aan een smartphone. Geef als ouder het goede voorbeeld hierin. En laat je kind nooit zijn telefoon meenemen naar bed.


telefoon kind welke

Afbeelding: Syda Productions / Shutterstock

Previous ArticleNext Article