Waterpokken, wat helpt nou echt tegen de jeuk?

wat helpt tegen jeuk

We weten allemaal dat de dag een keer gaat komen. En opeens hangt daar op de schooldeur het gevreesde briefje. ‘Er heerst waterpokken’. Er is geen ontkomen meer aan, ook jouw kind krijgt het virus. En het het belangrijkste wat je nu moet weten is, wat helpt nou echt tegen de jeuk?

Wat zijn waterpokken precies?

Maar eerst, wat zijn het precies? Waterpokken is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus. De ziekte wordt meestal geassocieerd met kinderen, maar kan ook bij volwassenen voorkomen. De ziekte wordt overgedragen door direct contact met de blaasjes of door het inademen van kleine druppeltjes in de lucht die door iemand met waterpokken worden uitgeademd.

De belangrijkste symptomen zijn:

  • Koorts
  • Moeheid
  • Keelpijn
  • Hoofdpijn

De meeste mensen herstellen binnen een paar weken, hoewel sommigen ernstigere symptomen kunnen hebben. De blaasjes die worden veroorzaakt door waterpokken kunnen jeuk veroorzaken, maar deze verdwijnen meestal vanzelf binnen een paar dagen. Er bestaat een vaccin om te voorkomen dat je waterpokken krijgt, maar deze wordt in Nederland niet standaard gegeven aan kinderen.

Het begin van waterpokken

Hoe ziet het begin van waterpokken er nou eigenlijk uit? Veel ouders twijfelen de eerste dagen, maar vaak wordt al snel duidelijk dat het om waterpokken gaat. In het begin lijkt het op een gewone verkoudheid of griep. Je kind kan koorts, hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid ervaren.

Na een paar dagen kan hij of zij kleine, rode uitslag op de huid krijgen, meestal op de borst, rug en gezicht. De uitslag kan eerst lijken op kleine bultjes, maar na een dag of twee zullen ze uitgroeien tot kleine, rode blaasjes die gevuld zijn met vocht. De blaasjes kunnen jeuken en pijn doen.

Na een paar dagen zullen de blaasjes uitdrogen en vervellen, het worden korstjes en deze geven eigenlijk de meeste jeuk. Na ongeveer een week zullen de waterpokken verdwijnen. Het kan enkele weken tot zelfs maanden duren voordat al het vocht uit de blaasjes is verdwenen en de huid is genezen.

Hoeveel dagen besmettelijk?

Voor ouders met kinderen die naar school en kinderopvang gaan is het handig om te weten hoeveel dagen de waterpokken besmettelijk zijn. Waterpokken zijn het meest besmettelijk voordat de uitslag zichtbaar is. Dit betekent dat je kind het virus kan overdragen aan anderen voordat hij of zij zelf symptomen ontwikkelt. Waterpokken blijven ook besmettelijk totdat alle blaasjes zijn uitgedroogd en verdwenen, wat ongeveer een week kan duren. Als je kind waterpokken heeft, is het belangrijk om te voorkomen dat hij of zij anderen besmet. Vooral mensen die het virus nog nooit hebben gehad of mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals zuigelingen, oudere mensen en mensen met een medische aandoening die hun immuunsysteem verzwakt.

Het gevaar van waterpokken

Is het virus gevaarlijk gevaarlijk? Waterpokken is een virusinfectie die meestal mild is, vooral bij kinderen. Het kan echter ook ernstige complicaties veroorzaken, vooral bij volwassenen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand. De belangrijkste complicaties van waterpokken zijn huidinfecties, longontsteking, encefalitis (ontsteking van de hersenen) en bijnierontsteking.

Wanneer je het als kind niet hebt doorgemaakt, is het belangrijk om te voorkomen dat je waterpokken krijgt, vooral als je in een risicogroep valt. Een manier om het te voorkomen is door middel van vaccinatie. Als je al waterpokken hebt gehad of gevaccineerd bent, ben je waarschijnlijk beschermd tegen het virus. Het is het beste om het te krijgen op een jonge leeftijd, omdat deze infectie meestal milder is bij kinderen dan bij volwassenen. Deze virusinfectie komt dan ook meestal voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 15 jaar.

Één keer en dan nooit meer

Ja je leest het goed! Als je eenmaal waterpokken hebt gehad, ben je doorgaans voor het leven beschermd tegen het krijgen van het virus opnieuw. Dit komt omdat je na de eerste infectie antilichamen tegen het virus ontwikkelt, die je beschermen tegen toekomstige infecties. Als je het virus eenmaal hebt gehad, kun je het ook aan anderen overdragen voordat je zelf symptomen ontwikkelt.

Als je dus in contact bent gekomen met iemand die het virus heeft, is het belangrijk om te weten of je al eerder het virus hebt gehad. Zo kun je eventuele voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat je het virus oploopt of overdraagt aan anderen. Als je niet zeker weet of je het virus hebt gehad of niet, kun je een bloedtest laten doen om het te bevestigen.

Jeuk bij waterpokken

Wanneer je kleintje waterpokken heeft, is de jeuk echt verschrikkelijk. Het liefste zou je het van je kind overnemen, maar helaas is dat geen optie. Je kunt natuurlijk wel helpen om de jeuk te verzachten. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de jeuk van waterpokken en het krabben te verminderen:

  1. Gebruik een koud washandje of koude kompressen om het krabben te verminderen. Dit kan ook helpen om de zwelling te verminderen.
  2. Smeer op de huid zink-lotion, bepanthen, mentholgel of een andere lotion die is bedoeld om jeuk te verminderen.
  3. Zet je kind onder een lauwwarme douche of in een bad met havermout.
  4. Laat je kind katoenen kleding dragen, dit om de huid te laten ademen en te voorkomen dat hij gaat krabben.
  5. Probeer je kind niet te laten krabben aan de blaasjes, omdat dit kan leiden tot infectie en littekens. Als je kind het moeilijk vindt om niet te krabben, kun je handschoenen of sokken over zijn handen of voeten doen.
  6. Probeer stress te verminderen, omdat stress de jeuk kan verergeren.

Hoeveel dagen last van jeuk?

De duur van de jeuk van waterpokken kan variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen ervaren alleen milde bijwerkingen tijdens de eerste paar dagen van de uitslag, terwijl anderen langer en intensiever last kunnen hebben. Over het algemeen kan de jeuk van waterpokken enkele dagen tot een week duren, afhankelijk van hoe ernstig de uitslag is. Als je last hebt van extreem jeukende blaasjes of als het langer dan een week aanhoudt, raad ik je aan om een arts te raadplegen. Ze kunnen je eventueel medicijnen of andere behandelingen geven om deze bijwerking te verminderen.

Waterpokken en zon

Is het goed om in de zon te gaan zitten? Je zou namelijk denken dat de zon de waterpokken lekker uitdroogt. Maar toch is het niet aan te raden om de huid met waterpokken aan de zon bloot te stellen, omdat dit de huid kan irriteren en het genezingsproces kan vertragen. Hoewel de zon mogelijk dus wel kan helpen om de huid te drogen, kan dit ook leiden tot verdere irritatie en uitdroging van de huid. En het is nu juist belangrijk om de huid te hydrateren om irritatie te voorkomen en het genezingsproces te bevorderen.

Dit kun je doen door je kind regelmatig te wassen met lauw water en een milde zeep, en door de huid van je kleintje in te smeren met een vochtinbrengende crème of lotion. Als de huid te droog wordt, kan dit leiden tot korstvorming en een vertraagd genezingsproces. Bovendien gaan de korstjes jeuken.

En wat helpt nou echt tegen de jeuk?

Het beste is dus om korstjes te voorkomen door de huid van je kleintje met waterpokken goed te hydrateren. Dat is wat echt helpt tegen de jeuk. Een bad met havermout, klinkt als een huis, tuin en keuken middeltje (is het ook) helpt ook zeker om de huis te verzachten.


wat helpt jeuk waterpokken

Uitgelichte afbeeldingen: Shutterstock

Previous ArticleNext Article