DIY: 4 seizoenen boom knutselen [met printable]

peuter knutsel

Winter, lente, zomer en herfst. Je kunt het zien als vier losse thema’s, maar op een gegeven moment kom je op het punt om de vier seizoenen aan je peuter te leren. Knutselen is daar ideaal voor. Er zijn veel manieren om seizoensgebonden knutselwerkjes te maken, een zonnetje voor de zomer en een sneeuwvlok voor de winter, maar om alle vier de seizoenen samen te voegen, is het leukste middels een 4 seizoenen boom! En laten wij daar nou een superleuke knutsel voor hebben, mét een gratis printable!

Dit knutselprojectje is dus ideaal voor peuters en kleuters die de vier seizoenen aan het verkennen zijn. Door de kinderen zelf een vier seizoenen boom te laten knutselen leren ze spelenderwijs over de winter, lente, zomer en herfst. Onder andere welke kleuren bij de verschillende seizoenen horen. Maar niet alleen peuters en kleuters vallen voor het maken van deze 4 seizoenen 3D boom, ook grotere kinderen kunnen hun creativiteit hierin kwijt!

Wat je in ieder geval nodig hebt is:

Stap 1. Printable

Als eerste print je deze printable van de vier seizoenen boom. Per boom print je twee bladen uit, zodat je uiteindelijk de vier verschillende seizoenen in één boom kan maken.

kind

Stap 2. Inkleuren

Wanneer je de prinables hebt geprint, kun je de bomen inkleuren. Je kunt stifte, kleurpotloden of waterverf gebruiken. Maar je kunt ook met papier aan de gang.

kind
kind

Ideeën om in de 4 seizoenen boom te knutselen

Lente:

  • Bloesemboom, roze met rode verf
  • Bloemetjes van crepepapier, pompommetjes of vloeipapier
  • Bijtjes knutselen
  • Meer inspiratie: knutselen lente

Zomer:

  • Verschillende soorten groen gebruiken
  • Vogelnestje in de boom
  • Appeltjes in de boom
  • Meer inspiratie: knutselen zomer

Herfst:

Winter:

  • Watjes, witte pompommetjes gebruiken als sneeuw
  • Meer inspiratie: knutselen winter

Stap 3. Knippen

Wanneer de 4 seizoenen zijn gemaakt, ga je de bomen uitknippen. Voor wat extra stevigheid kun je het papier op een wat steviger papier plakken. Dit kan, maar is niet perse noodzakelijk.

kind

Stap 4. Vouwen en plakken

Je hebt nu vier bomen in winter, lente, zomer en herfst sfeer. Alle vier de bomen vouw je verticaal dubbel en deze plak je aan elkaar vast zodat je een 3D vier seizoenen boom krijgt.

kind

Tadaa, een 3D vier seizoenen boom!

Zo simpel is het knutselen van een 4 seizoenen boom! Maar… houd er rekening mee dat het voor peuters toch wel echt een projectje is.

knutselen
kind
kind
kind
kind
Previous ArticleNext Article