5x wat te doen of te zeggen als je kind zijn spullen vergeet

Mijn kinderen vergeten bijna elke week wel een keer iets mee te nemen naar school. De spullen die ze vergeten variëren van huiswerk, tot schooltas tot fiets. En ja dat klopt, ik heb er ook niet aan gedacht. Maar zijn hun huiswerk, schooltas en fiets mijn taak om te onthouden? Ik vind van niet, maar toch bracht ik telkens alle vergeten spulletjes alsnog naar school. Op een gegeven moment voelde ik me zo’n figuur dat de hele tijd de fopspeen aan het oprapen was voor een kind, zodat die hem expres weer op de grond kon smijten. 

Eén keer oppakken doe ik met alle liefde. Twee keer oppakken, nou vooruit. Maar nu ben ik klaar met dat spelletje! Hùn huiswerk, hùn schooltas, hùn fiets en dus hùn verantwoordelijkheid. Als ze de volgende keer iets vergeten mee te nemen, dan ga ik het niet als een trouwe hond achter hen aan brengen. Nee, dan doe of zeg ik het volgende:

1. Ik negeer het

Wanneer mijn kind de eerstvolgende keer zegt “mam, ik ben mijn tas vergeten” dan zeg ik “……” Niks dus!
Eens even kijken met welke oplossing hij komt. Waarschijnlijk gaat hij zelf zijn tas halen.

2. Ik antwoord met “o, wat vervelend!”

En het is ook heel vervelend als je je fiets vergeet, terwijl je op de fiets naar gym moet. Dat is lastig fietsen!

3. Ik stel de vraag: “wat ga je daaraan doen dan?”

Maak van een vergeten iets, een leerzaam moment! Hoe los je dit op?

4. Zeg ‘gewoon’ nee

Zeg gewoon ‘nee’ op de vraag of je iets wil brengen omdat ze het vergeten zijn. Ik moet toegeven dat het best lastig is om ‘nee’ te zeggen op de vraag om iets achter hun kont aan te brengen. Ik bedoel, het is op dat moment wel de makkelijkste en snelste oplossing. En daarbij, ik heb zelf de vraag “wat ga je daaraan doen dan?” gesteld. Dat dit hun oplossing is, had ik kunnen weten.

5. Ik leg het nog maar eens uit

Oké, oké ik leg ze nog maar weer eens uit dat ze écht alles mee moeten nemen en niet telkens van alles moeten vergeten. Heb je gym op dinsdag? Neem je gymspullen mee! Moet je huiswerk op donderdag af zijn, neem dan je huiswerk mee! Dus ik vraag ze maar weer eens vriendelijk om voortaan aan hun spullen te denken en ik zal het nog één keer achter ze aan brengen.


kind vergeet spullen

Afbeelding: Shutterstock/Maria Symchych

 

Previous ArticleNext Article