8 redenen waarom het goed is om te lachen naar je kind

Het is niet verkeerd om de opvoeding heel serieus te nemen. Ik bedoel, uiteindelijk hopen we dat we de kinderen door onze opvoeding later aan de wereld kunnen overdragen als fatsoenlijke en verstandige volwassenen. Dat dat tijdens de eerste jaren vooral voeden, kleden, wassen en het verschil tussen goed en kwaad aanleren is, betekent niet dat we daar met de pet naar moeten gooien. Maar toch mensen, een beetje humor kan geen kwaad! 

Kinderen opvoeden kan namelijk ook zeer vermakelijk zijn. Kinderen zijn grappig doordat ze bepaalde uitspraken doen. Kinderen kunnen zich ook gedragen als volslagen dronken wezens. Nu moet ik toegeven, dit was grappiger toen ze nog klein waren. Hoe dan ook, het is niet erg om af en toe te lachen om, maar vooral naar je kind. Sterker nog, lachen om, met en naar je kind heeft zo zijn voordelen. Voor jou en je kind. Daarom geef ik je vandaag 8 redenen waarom het goed is om te lachen om, met en naar je kind.

Ze zijn maar één keer klein

Zoals ik al zei, een peuter die zich gedraagt als een volslagen dronken wezen, kan nog best grappig zijn. Voor je het weet komt je kind werkelijk dronken thuis en dat is verre van grappig. Gun je kind de tijd om zich volkomen onvolwassen te gedragen. Lach het toe. Want voor je het weet is de onnozele zoetigheid eraf en dient hij of zij zich altijd netjes te gedragen.

Om spannende situaties te verlichten

Onderschat nooit een goede glimlach in een spannende situatie. Gaat je kind voor het eerst naar school? Breng hem lachend naar zijn stoeltje. Jouw glimlach kan deze stressvolle situatie verlichten. Is je kind op oorlogspad? Lach hem toe en wie weet verzacht je de woede of voorkom je zelfs een woedeaanval.

Om verveling te doorbreken

‘Ik verveel me’, iedere ouder heeft het wel eens gehoord. Maar ook het ouderschap kan wel eens oersaai zijn. Van verveling wordt vaak niemand vrolijker en schiet vaak door naar een chagrijnig gevoel. Zonde! Want dit is het moment om humor in de opvoeding te gooien! Ga ravotten en stoeien met je kind. Ga elkaar slechte moppen vertellen. Of doe het spelletje ‘wie het eerste lacht’. Wedden dat het verveelde gevoel omslaat naar een goed en blij gevoel.

Het is goed voor het zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen hangt niet alleen aan complimenten ontvangen of geprezen te worden voor het zijn wie je bent. Iemand horen lachen om je grap, iemand die je toelacht in een spannende situatie en iemand waarmee je plezier beleeft kan zoveel betekenen voor je zelfvertrouwen. Het zal je kind het gevoel geven om positief iets voor iemand te kunnen betekenen. Een mooie reden om te lachen om, met en naar je kind, vind je niet?

Voor je eigen positieve instelling

Wanneer je uitgaat van positiviteit, zal je je kind heel anders benaderen dan wanneer je er al vanuit gaat dat je kind iets uit negativiteit doet. Je kunt natuurlijk tegen je kinderen schreeuwen, dat ze moeten uitkijken in de winkel, dat ze moeten stilzitten of dat ze stil moeten zijn. Maar je kunt ook even de tijd nemen om te kijken, te bewonderen en te lachen om de creatieve kronkels van je kind. En ik weet het, dit is een lastige! Want in sommige situaties is die opvoeding gewoon heel serieus, maar je zult verstelt staan over het effect wat een positieve benadering kan hebben.

Zodat je geen zenuwinzinking krijgt

Lachen om, met en naar je kind zou zomaar een zenuwinzinking bij jezelf kunnen voorkomen. Je laat ze 5 minuten alleen en bij terugkomst ligt de hele woonkamer overhoop. Is dat grappig? Nee niet echt, maar je hebt een keuze. Of je gaat hysterisch janken en schreeuwen. Wat levert dat op? Helemaal niets. Of je laat het bezinken en lacht erom. Wat levert dat op? Ook vrij weinig, behalve de lieve vrede.

Omdat ze af en toe gewoon serieus grappig zijn

Tja en soms zijn kinderen gewoon echt heel grappig. Vooral omdat ze zelf niet door hebben hoe grappig ze zijn. Waarom zou je hier niet heerlijk uitgebreid om lachen?

Omdat je van ze houdt!

Welke leeftijd ze ook hebben, je houdt van ze en je wilt dat ze zich geliefd voelen. De ene keer is het een glimlach, de andere keer een uitgebreide slappe lach. Op elke leeftijd hebben ze die positieve fibe nodig om door te kunnen groeien en zich te kunnen ontwikkelen tot verstandige, liefdevolle maar bovenal humoristische volwassenen.

Lach daarom zoveel mogelijk om, met en naar je kind.


redenen lachen kind

Afbeelding: Shutterstock / Yuganov Konstantin

Previous ArticleNext Article