Ik ben de moeder die niet los kan laten

moeder kan niet loslaten

Terwijl ik de vaatwasser aan het leegruimen ben en in mijn hoofd druk ben met alles wat er nog meer gebeuren moet, vraagt mijn dochter of ik even bij haar kom zitten. Ze wil me iets laten zien wat ze op tv aan het kijken is. En terwijl ik eigenlijk nee wil zeggen, ga ik toch even naast haar zitten en kijk ik met haar mee. Ik kijk met haar mee omdat ik weet dat ze deze aandacht even nodig heeft, maar van binnen begin ik meteen al onrustig te worden. Er moet namelijk nog van alles gebeuren. Er moet nog een was in de wasmachine, ik moet nog boodschappen doen, eten koken, volgens mij moeten er nog tafels geoefend worden en ik heb nog een paar mailtjes die onbeantwoord zijn. En wat doe ik? Ik zit hier op de bank met mijn dochter naar de tv te staren. 

Ik kan dit niet. Ik kan niet hier zitten lang niksen terwijl er nog zoveel gedaan moet worden. Ik kan een korte pauze inlassen en even bij haar zitten, maar ik kan niet volledig loslaten.

Zelfs als ik samen met mijn vriend een nachtje wegga, als ik wat ga drinken met vriendinnen, zelfs dan ben ik bezig met wat er allemaal nog gebeuren moet. Dan ben ik bezig met het huis of alles wel netjes blijft. Dan vraag ik me af of de kinderen wel hun tanden poetsen en of ze wel kunnen slapen zonder mij. Het liefste wil ik naar huis rennen en mijn kinderen in mijn armen nemen. Maar hoe het werkelijk gaat is dat ik thuiskom en ik mij direct stort op het opruimen van de rotzooi.

Voor mij is moeder zijn nooit volledig kunnen loslaten. Ik ben iets leuks aan het doen met vriendinnen, maar in mijn achterhoofd ben ik bezig met het huiswerk van mijn kind.

Voor mij is moeder zijn, nooit meer volledig tijd hebben voor mezelf, maar continu afvragen hoe het er thuis aan toe gaat.

Mensen zeggen dat wanneer je moeder wordt, je ervoor moet zorgen dat je af en toe een pauze neemt. Je weet wel, ‘me-time’. Maar voor een moeder die niet loslaten kan, is dat wéér iets extra’s wat ze moet.

Loslaten is niet voor iedere moeder weggelegd. Hoe hard ik het soms probeer, het is niet iets wat ik in mijn hoofd even uitzet. En misschien komt dat, omdat ik het gewoon echt niet wil. Ik ben gewoon altijd aan.


Afbeelding: Shutterstock / Liderina

Previous ArticleNext Article