Lieve kinderen, ruim je troep op!

kinderen rommel kamer

Lieve kinderen, ik hou van jullie.

Ik heb jullie luiers verschoond, ik heb jullie verzorgd en gevoed. Ik heb jullie voetjes op willen vreten en ik ruik nog steeds nog wel eens uit liefde aan jullie sokken, maar merk dat het beter is voor mijn gezondheid om dat niet te doen. Toch houd ik van jullie pootjes met die gekke, soms passende sokjes, soms verschillende sokjes. Het maakt me allemaal niet uit. Wees jezelf, zeg ik dan altijd maar. Máár, lieve kindertjes van me, wees iets minder jezelf in het rondstrooien van die sokjes. Want ik ben er helemaal klaar mee om die dingen overal en nergens te vinden en op te moeten rapen omdat jullie het simpelweg niet doen. 

Ik weet dat jullie ze graag uittrekken, omdat de naadjes je irriteren of omdat je zweetvoeten krijgt, ook al is het buiten -3. Het is oké om op blote voeten rond te lopen, terwijl de rest van de bevolking met wintertenen in dikke sloffen zitten. Echt, het maakt me niet uit, maar gooi ze alsjeblieft niet overal neer. Hetzelfde geldt voor je shirt die opeens uit moest en voor je legging die te warm is of plotseling kriebelt. We hebben daar iets voor, een wasmand noemen ze dat. Net zoals men de opbergplek voor je jas de kapstok noemt en voor je schoenen de schoenenkast. We hebben het allemaal! Je moet er misschien een paar stappen voor zetten, maar het is er echt.

En lieve kinderen, ik snap dat het heel vervelend is dat ik regelmatig zeur dat jullie je kamer op moeten ruimen. Ik ga ook liever een filmpje kijken in plaats van wéér aan jullie hoofd zeuren. Maar ik wil graag voorkomen dat jullie vanavond weer aan mijn hoofd gaan zeuren omdat je je knuffel, dat ene boek of je huiswerk niet kunt vinden.

En die spullen van jullie, die ik grijpklaar voor je op de trap heb gelegd, daar hoef je niet overheen te stappen. Ik heb ze niet neergelegd als uitdaging of hindernis. Je mag het gewoon, zonder te vragen, meenemen naar je kamer.

Ik vraag niet veel, alleen maar een beetje intrinsieke motivatie zodat ik niet elke keer die zeikmoeder ben, die aan jullie hoofd loopt te tetteren dat je je troep moet opruimen.

Snap je? Nou nogmaals, ik hou van jullie, maar niet van alle troep die jullie rond laten slingeren. Ruim het op, want ik ben er klaar mee.

Kusje mama


Afbeelding: Shutterstock / Megan Betteridge

Previous ArticleNext Article