10 simpele manieren om tijdens het thuiswerken tot rust te komen

thuiswerken kind

Het maakt niet uit welke leeftijd je kind heeft, thuiswerken aan school kan nu eenmaal een hele hoop stress opleveren. Bij de ouder, maar ook bij het kind. De emoties kunnen alle kanten op vliegen. Wanneer de emoties de boze kant opgaan, kun je de neiging hebben om daarin mee te gaan en dat is voor niemand prettig. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige manieren om die opvliegende en gestresste gevoelens weer rustig te krijgen. Het belangrijkste eerste punt hierin is om zelf rustig te blijven, pas dan kun je al het volgende opperen. 

1. Geef je kind wat te eten

Uiteraard wil je geen emotie-eter van je kind maken, maar je functioneert nu eenmaal beter op een goed gevulde maag. Dus wanneer je kind snel in de stress schiet, snel boos reageert of gewoon humeurig is, zou hij best een hapje eten kunnen gebruiken. Tijdens het thuiswerken kun je daar vaste momenten voor inplannen. Om 10.00 een stuk fruit, om 12.00 lunchen, om 14.00 een cracker of een rijstwafel en rond een uur of 16.00 kun je wat rauwkost of soep op tafel zetten.

2. Laat je kind even met een huisdier knuffelen

Dit is natuurlijk alleen een eenvoudige manier om tot rust te komen, wanneer je ook daadwerkelijk een huisdier hebt. Een huisdier is altijd zonder oordeel. Even knuffelen met de hond, kat of hamster kan ervoor zorgen dat die opgefokte gevoelens weer tot rust komen.

3. Doe samen even een spelletje tussendoor

Een spelletje spelen tussendoor, kan een positieve afleiding zijn en een mooie manier om even tot rust te komen. De focus zal dan even niet op het thuiswerken zijn, maar op het aandacht geven aan elkaar.

4. Zintuigen tot rust laten komen

Wanneer de emoties alle kanten op vliegen, kan dat komen door te veel prikkels. Om je kind weer tot rust te laten komen, moet je ervoor zorgen dat de zintuigen weer tot rust komen. Dit kan simpelweg door zintuigelijke materialen. Laat je kind een poosje naar een lavalamp kijken, geef je kind een zakje slijm of smurfensnot of laat je kind even naar rustige muziek luisteren.

manier kind rust

5. Laat je kind het opschrijven

Als je kind al een beetje kan schrijven, kan het helpen om zijn gevoelens op papier te zetten. Het ‘van je afschrijven’, noemen we het ook wel. Dat kan gaan van ‘ik ben boos’ en ‘mama is stom’ tot hele betogen die vaak uiteindelijk opgepropt in de prullenbak belanden. Het is allemaal goed, zolang het maar oplucht en rust geeft.

6. Ga even naar buiten

Buitenlucht doet wonderen! Wanneer je kind chagrijnig of opgefokt is, is het heerlijk om even buiten een wandeling te maken. Hoewel mijn kinderen in eerste instantie nog chagrijniger van het woord wandelen worden, zal het ze uiteindelijk toch rust geven. Wanneer je een hond hebt, is het een uitstekend excuus om je kind even met de hond eropuit te sturen (mits hij oud genoeg is natuurlijk).

7. Laat je kind verplicht een kwartier lezen

Sommige kinderen beginnen geheel vrijwillig te lezen in een boek, maar mijn kinderen moet ik altijd verplichten om te lezen, ook al hebben ze een boekenkast vol met leuke kinderboeken. Dit is dus niet een hobby die ze uit zichzelf zullen uitvoeren, maar wanneer ik ze een kwartier verplicht laat lezen, komen ze altijd echt even tot rust. En daarbij hebben ze meteen weer een leeskwartiertje voltooit.

kind rust lezen

8. Begin een (creatief) project

Als er iets rustgevend is, dan is het wel knutselen of bouwen met LEGO blokjes. Begin daarom een project. Iets wat je erbij kan pakken, wanneer de emoties oplopen en weer gemakkelijk weg kunt leggen, wanneer iedereen weer tot rust is gekomen. Je kunt zelf een knutselwerk of een LEGO bouwwerk verzinnen en het creatieve brein z’n gang laten gaan. Maar simpelweg instructies opvolgen kan ook heel rustgevend zijn.

9. Laat je kind gewoon even spelen

Tussen al die verplichtingen door, kan het voor een kind heel prettig zijn om gewoon even te doen wat hij of zij zelf wil. Gewoon even spelen met speelgoed, even tekenen of een spelletje spelen. Geef je kind de keuze om zelf iets te kiezen, zonder verplichting, alleen dát kan al heel rustgevend zijn.

10. Filmpje kijken

Oké, laten we wel realistisch blijven mensen. Het is echt niet erg om voor de rust je kind voor de tv zetten. Het geeft niet alleen je kind even rust, voor jou als ouder geeft het je ook even de tijd om vrij te ademen en tijd om de dingen te doen die je moet doen.


kind rustig worden

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock / TY Lim

Previous ArticleNext Article