10 feitjes over schermtijd

kind scherm

Ik ben opgegroeid met een beeldbuis. Een beeldbuis waar regelmatig een klap op gegeven moest worden om een ruis uit het beeld te halen. Dat weerhield mij niet om alles wat maar enigszins interessant was op tv te kijken. Ik heb uren van mijn kindertijd besteed aan het kijken van series, films en spelprogramma’s. Met sommige personages kon ik mij identificeren en over anderen kon ik heerlijk fantaseren. Hoe dan ook, het was fantastisch tijdverdrijf en mijn ouders hebben daar nooit een issue van gemaakt. 

Nu ik zelf moeder ben, heb ik ook niet echt de neiging om een issue te maken van het kijkgedrag van mijn kinderen. Schermtijd? Zolang het allemaal een beetje in balans is en er geen belachelijke uitbarstingen van komen, vind ik het wel prima. Ik zal het even onderbouwen met wat feitjes over schermtijd.

1. Wanneer schermtijd een educatief doeleind heeft, telt het nooit als schermtijd. Zet daarom altijd de ondertiteling aan onder het mom van lezen en de instellingen van spelletjes op Engels. Moet je eens kijken hoe educatief dat is, je zou bijna schermtijd overhouden.

2. “Deskundigen” die aandringen tot het beperken van schermtijd, hebben zelf geen kinderen.

3. De meeste succesvolle, creatieve en innovatieve mensen van vandaag de dag hebben tijdens hun kinder- en tienerjaren uren, maar dan ook uren besteed aan tv kijken en staren nu nog steeds het grootste deel van de dag naar een scherm.

4. Feit is dat een half uurtje achter het scherm, voor mama een stuk rustiger is dan een half uurtje aan de gang met lijm, glitters en verf.

5. Feit is ook dat straffen met het afpakken van schermtijd, een heel slecht idee is. Uiteindelijk straf je vooral jezelf ermee.

6. En als je dan een keer schermtijd inkort, geldt dat voor de kinderen en niet voor jou.

7. Nog een feit: er wordt veel minder ruzie gemaakt tijdens een filmavond dan tijdens een spelletjes avond.

8. Voor je kinderen kreeg, had je nooit verwacht dat het favoriete speelgoed van je kinderen tussen de €500 – 2000 zou kosten. Nu bied je het ze zelfs aan, wanneer je even rust wil hebben.

9. Je hoeft, betreft de schermtijd van je kinderen, aan helemaal niemand verantwoording af leggen. Dat gaat helemaal niemand wat aan.

10. Tegenover iedere minuut buiten spelen, staat 5 minuten schermtijd. Het is wetenschap. Ja toch? Niet?


scherm kind

Afbeelding: shutterstock / NadyaEugene

Previous ArticleNext Article