Op pony vakantie bij: Het land van Bartje

land van bartje

Een vakantie met een verzorgpony, een paard bij je huisje of zoals bij Het Land van Bartje, een vakantie bij een ponyranch! Een paarden vakantie, het is een droom voor menig paardenliefhebber. Zo hebben wij een pony vakantie bij Landal mogen ervaren.

Mijn dochter de paardengek

Wat als je dochter helemaal idolaat van paarden en het allergelukkigst op de rug van een paard is. En wat als jij als moeder helemaal niet zoveel met die beesten hebt. Je hebt het wel geprobeerd hoor! Maar de drie keren dat je zo’n knol besteeg, ben je er twee keer vanaf gegooid, wellicht door onkunde of misschien door het ontbreken van een klik. Maar één ding weet je zeker, jouw ‘ding’ is het niet.

Ja… de bovenstaande geschetste situatie is helemaal niet zo geschetst, het is waargebeurd en van toepassing op mijn leven. Mijn dochter wil een paard en op paardrijles. En ik wil dat ze er zover mogelijk vandaan blijft. Maar het kwaad is al geschied en we weten allemaal dat verbieden nóg nieuwsgieriger maakt. Er zit dus niets anders op dan de gulden middenweg te kiezen: We gaan op pony vakantie!

“Ik bid nie veur bruune boon’n”

Het afgelopen weekend begonnen wij de meivakantie met een weekendje in een heerlijk comfortabel luxe vakantiehuisje mét bubbelbad bij Landal’s vakantiepark ‘Het land van Bartje’. Bartje, je weet wel, die jongen met de legendarische uitspraak: “Ik bid nie veur bruune boon’n”. Mijn kleintjes kunnen Bartje’s uitspraak wel waarderen, zij bidden namelijk ook niet voor bruine bonen, laat staan dat ze er een hap van nemen. Ze waren dan ook wel even bang toen we gingen dineren bij à-la-carte-restaurant Het Land van Bartje, dat ze bruine bonen op hun bordje zouden vinden. Gelukkig viel dat allemaal reuze mee en de menukaart bleek zeer geschikt voor het hele gezin.

SONY DSC

De ponyranch

Die bruine bonen lieten we voor wat ze zijn. We kwamen namelijk voor de ponyranch, om onze paardendochter een beetje te plezieren in haar paardendroom.

Bij Het Land van Bartje kunnen kinderen tot en met 12 jaar namelijk aan verschillende activiteiten bij de ponyranch deelnemen. Zo kun je een ponyrijlesje voor beginners volgen, een bosrit op een pony maken (onder begeleiding) en kunnen de pony’s gepimpt (als in borstelen, vlechten en staartjes maken) worden. Aangezien mijn dochters vrijwel geen rijervaring hebben, leek het ons nuttig om te beginnen met een ponyrijles.

kleuter-paard

De ponyrijles

De kinderen leren in een up-tempo de pony te besturen, een beetje naar links, een beetje naar rechts en uiteindelijk slalommen om de pionnen. Ook het stoppen en het weer vooruit laten gaan van het beestje wordt geleerd. Basisprincipes, maar voor mij als moeder en dus ook degene die het beest begeleiden moet, meer dan genoeg om mee te beginnen. Na het uitvoeren van deze vaardigheden verdienen de kinderen een heus ponyrijbewijs van de pony waar ze op gereden hebben.

SONY DSCMijn oudste dochter kon er geen genoeg van krijgen, dus hebben we haar ook meteen maar opgegeven voor de bosrit, welke voor kinderen vanaf 7 jaar was. Het land van Bartje grenst aan een prachtig stukje bos Boswachterij Odoorn-Exloo en dus hobbelen we met de pony zo van het park het bos in. Het prachtige bos geeft zo een ritje op een pony net even dat beetje extra charme. Mijn dochter voelde zich als een vis in het water, maar dan als een ruiter in het bos. De ponyrijles wierp in ieder geval al zijn vruchten af en mijn dochter was helemaal in haar element. Van ponyrijden wordt ze echt blij, dat is me inmiddels wel duidelijk.

pony-rijden-landal

Meer dan een pony vakantie!

Maar het Land van Bartje biedt nog veel meer dan alleen een pony vakantie. Zo is er ook een heerlijk zwembad waar de kleintjes van de glijbaan kunnen roetsjen of kunnen spetteren in de waterspeeltuin. En in de boerderij van Bartje kan er ook volop gespeeld en geknutseld worden, ideaal bij nat en wisselvallig weer, wat in Nederland nogal eens het geval is. En natuurlijk overal speeltuintjes voor alle leeftijden.

SONY DSC

Naast de vaste activiteiten heeft Het land van Bartje ook speciale activiteiten. Zo was er deze week Bartje’s Bike Xperience met trialbiker Michel Bos. En zijn er de Bartje’s Paardendagen en staat Het Land van Bartje helemaal in het teken van paarden.

Dit vertel ik mijn dochter maar niet, want ze is wel weer genoeg gevoed in haar paarden-manie. Echter heeft het compromis (deze review) een pony vakantie te vieren niet erg geholpen, want nu wil ze nóg liever op paardrijden. Dat worden nog heel wat Pony vakanties in Nederland boeken denk ik…

Het vernieuwde Land van Bartje

review pony vakantie

De entree van het vakantiepark is heringericht, passend bij de omgeving met aan de rechterzijde een gedeelte voor pony’s. Zo zal een pony vakantie nog fijner ervaren worden. De receptie kreeg een bloementuin en het gehele terrein een natuurvriendelijke landschappelijke inrichting, die de beleving van vakantieplezier in Drenthe benadrukt. Ook Bartje’s Boerderij kreeg een nieuwe uitstraling. De huiskamersfeer zit er helemaal in en het aantal zitplaatsen is uitgebreid van 80 naar 120. De binnenspeelplaats, die al fantastisch was, is vergroot van 100 naar 400 vierkante meter. En heeft nu ook een doorlopende speeltuin met veel klim- en klautertoestellen. En trek je overal maar aan, want er kan heerlijk gespeeld worden met zand en water.

Meer weten? Vakantiepark-expert Parkvakanties geeft je uitgebreide informatie over bungalowpark Landal Het Land van Bartje.

Originele post op 29 april 2016
Update januari 2021

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.

3 Comments

  1. Wat leuk. Klinkt als een heel geslaagd weekend! 🙂

  2. Het klinkt erg leuk zeg! Drente is toch een mooie provincie vind ik.