Het internet vroeger versus KPN glasvezel nu

internet vroeger versus nu

Het internet bestaat inmiddels al even, maar mijn kinderen kunnen zich niet voorstellen dat wij (de ouders) zijn opgegroeid zonder internet. Moesten we serieus met z’n allen naar één beeldbuis kijken en maar afwachten wat er op tv kwam? En kon je met je telefoon alleen maar bellen? Serieus? In de loop van mijn tienerjaren kwam het internet, het wereldwijde web. Maar ook dat ging wel even anders dan met onze glasvezelverbinding nu. Hoog tijd om de verschillen eens even op een rij te zetten. Het internet vroeger versus ons internet via KPN glasvezel nu. 

Vroeger versus nu

Een verbinding maken met het internet vroeger versus nu. Ken je dit geluid nog? We noemde het ‘inbellen’. Ik liet het mijn kinderen horen en die stonden verdwaasd te kijken. Waarom moet je überhaupt verbinding maken? We zijn toch altijd verbonden?

Of het feit dat je moeder naar boven riep dat ze ‘even’ met oma ging bellen. Nou daar ging je internet verbinding… Nu kunnen ze met een hele groep Fortnite spelen als ze dat willen. Hoewel dat bij ons thuis met een glasvezel verbinding en hoge uploadsnelheid toch zonder haperingen het beste speelt. Ook hier zit verschil in en je kunt ook glasvezel internet vergelijken.

Ja, want dat is wel even belangrijk om te vermelden. Wij wonen in één van de eerste plaatsen in Nederland waar een glasvezelnetwerk is neergelegd. Wij maken dan ook al een aantal jaren gebruik van een verbinding via glasvezel, mijn kinderen weten dan ook niet beter dan dat wij een supersnelle verbinding met het internet hebben. Wil je ook weten of je een glasvezel verbinding kunt nemen, doe dan via KPN de postcodecheck.

Ik weet ook nog goed dat ik  voor het eerst van een vriend, op een briefje een uitgeschreven url inclusief http:// van een website, toegeschoven kreeg. Als ik dat zou intikken, kwam ik op de zelfgemaakte website terecht. En ja hoor, het werkte! Vraag niet hoe die website eruitzag, maar onder de indruk was ik zeker! Nu kan iedere gek na een beetje googelen een simpele website opzetten.

Wat ook heel normaal was, was dat je even moest wachten totdat alles geladen was. Daar nam je gewoon de tijd voor. Mijn kinderen worden al ongeduldig als ze drie keer een rondje zien vullen wanneer ze Netflix opstarten. Iets wat overigens alleen in vakantiehuisjes voorkomt, want thuis hebben we natuurlijk een supersnelle KPN glasvezel verbinding.

En dan heb ik nog wat mooie herinneringen. Ken je ‘Startpagina’ nog? Deze site bestaat overigens nog steeds. De pagina waar je zoektocht over het internet begon. En ja, dat was wel eens een zoektocht, wat een geduld en doorzettingsvermogen hadden we toch. Als Google nu niet binnen no-time het juiste antwoord presenteert, dan willen we het antwoord al niet eens meer weten.

Een andere nostalgische herinnering is natuurlijk Hyves. Hyves heeft ons internet leven compleet veranderd. Opeens waren we écht met elkaar in verbinding door een heus sociaal netwerk. Inmiddels zijn er tal van sociale netwerken, het is niet bij te houden waar mijn kinderen allemaal op zitten, je wordt er getikt-t0kt van.

Dat er veel veranderd is in de afgelopen 20 jaar, daar valt niet over te twisten. Van floppy’s tot airdrop, van maar wat knoeien op paint tot professionele fotobewerking. Maar of het er allemaal beter op geworden is, dat durf ik niet te zeggen. Het is dankzij onze glasvezelverbinding in ieder geval wel sneller.

Dit betreft een samenwerking


internet vroeger versus nu

Afbeelding: Shutterstock / Lucky Business

Previous ArticleNext Article