Help! Heeft mijn kind een bril nodig?

kind slecht zien

Kinderen kruipen uit gewoonte graag dicht voor de televisie. Hoewel dit er vaak onschuldig uitziet, is dit één van de signalen die aantoont dat het zicht van je kind achteruit gaat. Ook al krijgen kinderen er niet écht vierkante ogen van, toch is dit kijkgedrag belangrijk om in de gaten te houden. Kinderen zullen namelijk niet snel aangeven dat ze last hebben van verslechterd zicht. In dit artikel leggen we je uit hoe je kunt herkennen dat je kind minder goed ziet en wat de vervolgstappen kunnen zijn. 

Hoe herken ik dat mijn kind niet goed ziet?

Kinderen die slechter zien, hebben vaak dezelfde trekjes. Toch blijft het als ouder lastig om dit kijkgedrag vast te stellen. Vaak ondervinden kinderen de problemen namelijk pas op school. Helaas is dit net de plek waar je als ouder niet aanwezig bent. Een goede eerste stap is daarom het observeren van je kind, iets wat je als ouder gelukkig waarschijnlijk maar al te graag doet. Bij het observeren van het kijkgedrag van je kind, kun je je de volgende dingen afvragen:

  • Zit mijn kind te dicht op het beeldscherm van de televisie, computer, tablet of smartphone?
  • Wrijft mijn kind vaak in zijn of haar ogen?
  • Knijpt mijn kind de oogleden samen om scherper te kunnen zien?
  • Heeft mijn kind last van concentratieproblemen tijdens het lezen of het kijken?
  • Houdt mijn kind zijn hoofd schuin tijdens het lezen of bevindt het lichaam zich in een onnatuurlijke positie?

Tip: naast deze observatie kun je ook een kleine thuistest met je kind doen. Test bijvoorbeeld de ogen van je kind met stilstaande beelden. Dit kun je doen op verschillende afstanden. Ook kun je één oog per keer afdekken terwijl je kind vanaf een bepaalde afstand naar een stilstaand beeld kijkt. Hierbij is het belangrijk om de ogen van je kind te observeren en te vragen aan je kind hoe goed hij of zij ziet in de verschillende situaties.

Mijn kind ziet niet goed, wat doe ik nu?

Als je na het beantwoorden van de bovenstaande vragen het gevoel hebt dat je kind niet goed ziet, is het belangrijk om actie te ondernemen. Een oogmeting is meestal de vervolgstap. Bij deze oogmeting wordt het zicht én de conditie van de kinderogen gemeten. Welke oogmeting geschikt is voor jouw kind, hangt af van zijn of haar leeftijd:

  • Kinderen tot 8 jaar: kleintjes kunnen terecht in het ziekenhuis, waar een orthoptist of oogarts de oogmeting uitvoert.
  • Kinderen tussen de 8 en 12 jaar: kinderen in deze leeftijdsgroep kunnen bij een optometrist terecht. In de meeste gevallen is een optometrist aangesloten bij een opticien.
  • Kinderen ouder dan 12 jaar: met deze leeftijd kun je met je kind terecht bij een opticien voor een gratis oogmeting.

Bij deze oogmeting kom je erachter of je vermoeden juist is. Het kan zijn dat je kind een refractieafwijking heeft en dus het advies krijgt om een bril te gaan dragen. Geen zorgen: vroeg beginnen met een bril heeft positieve gevolgen. Je kind leest namelijk weer beter én de gezondheid van de ogen wordt gestimuleerd!


kind met bril

Afbeelding: Shutterstock / Just dance

Previous ArticleNext Article