Makkelijk lezen met Disney en Zwijsen

zwijsen-disney-boekjes

“Blijven lezen! Ook in de zomer!”, riep de juf nog zo voor de zomervakantie begon. “Echt hoor, het voorkomt een zomerdip! Je kind valt zo weer een niveau terug wanneer je het lezen niet bijhoudt”.

Oké, oké duidelijk! We blijven lezen in de zomer. Eerder zocht ik al eens naar fijne leestips om in de zomer door te lezen. Maar wat als je geen fanatieke lezer in huis hebt? Want ondanks de leuke tips blijft het een uitdaging om mijn zevenjarige aan het lezen te krijgen. Het zijn vooral de boekjes die niet erg veel uitdaging bieden. Dat Kees naar school loopt en Mies naar huis, kan mijn groep 3 kind gestolen worden. En de boekjes van Minecraft look-a-like ‘Zar’ heeft hij na drie keer uitlezen ook wel gezien. Het vinden van leuke leesboekjes op niveau valt niet mee. Maar de woorden van de juf galmen door ons hoofd. 

“Blijven lezen!”
“Voorkom een zomerdip!”

Zomerdip of blijven lezen?

En dus namen we de mogelijkheid om een review te maken over de boekjes van Disney en Zwijsen van harte. Zwijsen en Disney hebben namelijk de handen ineen geslagen om boeken te maken voor kinderen die moeite hebben met lezen. Het lezen van deze Disney verhalen is toegankelijk voor iedereen.

De teksten van deze boeken zijn eenvoudig (ze hebben een laag AVI-niveau), maar de verhalen zijn niet kinderachtig. En daar is mijn zevenjarige het volkomen mee eens. Het boekje van Cars (Cars – Korte race verhalen), dat zelfs AVI M4 niveau heeft, zit vol met korte verhalen. En dat is waar hij wel blij van wordt, want van eindeloze stukken tekst wordt hij wanhopig en dan heeft hij bij voorbaat al geen zin meer om te lezen. Maar het boekje The Incredibles – Draag nooit een cape! En andere tips voor helden, lonkt nog meer. Want met veel enthousiasme hebben ze Incredibles 2 in de bios gezien. Dit boek is niet echt een verhaal, maar hierin leer je hoe je een superheld wordt. Vooral de ‘Super-tips’ in het boek zijn volgens hem interessant. Wellicht zijn de overige teksten in het boek voor hem toch nog een beetje te hoog (AVI M5) gegrepen.

Niet alleen de zevenjarige moet blijven lezen, ook de tienjarige moet niet in een zomerdip komen. Ook voor haar niveau hebben Disney en Zwijsen leuke boeken op niveau. Voor haar kwam het boek Beauty and the Beast – Gevangen in een boek. Eigenlijk is ze de prinsessentijd wel een beetje gepasseerd, maar na het zien van de live-action film ‘Beauty and the Beast’ op Netflix, is deze liefde toch weer een beetje aangewakkerd. Ook dit boek leest makkelijk weg dankzij de korte hoofdstukken en korte zinnen. Qua spanning valt het mijn tienjarige een beetje tegen, maar dan hebben we het ook over iemand waarbij het niet spannend genoeg kan.

Kortom, prima boekjes om in de zomervakantie te lezen, maar ook voor als school straks weer begint!

Leesboekjes van Disney en Zwijsen:

Frozen – Het verhaal van Anna & Elsa – 7+ – AVI M4 – € 12,99
Cars – Korte race verhalen – 7+ – AVI M4 – € 12,99
Rapunzel – Gids vol grappige, gekke weetjes en knutsels – 8+ – AVI M5 – € 13,99
The Incredibles – Draag nooit een cape! En andere tips voor helden – 8+ – AVI M5 – € 13,99
Beauty and the Beast – Gevangen in een boek – 10+ – AVI E5 – € 14,99
The Jungle Book – Samen sta je sterk – 10+ – AVI E5 – € 14,99

Gratis e-book van Coco

Wat ook leuk is aan deze reeks, is dat er naast de zes fysieke boeken, ook dynamische e-books beschikbaar zijn. Super handig is het interactieve menu, waar lezers het lettertype, tekstgrootte, gekleurde lettergrepen en letterafstand kunnen aanpassen. Dyslexie-proof, want het lettertype dat gebruikt wordt in de e-books is het officiële Dyslexie-font. Bij het ontwerpen van dit speciale lettertype is er rekening gehouden met de verschillende uitdagingen die dyslexie met zich meebrengt. Zo is iedere letter uniek vormgegeven en zijn de letters deels dikker aangezet. Met het lettertype worden de meest gemaakte leesfouten voorkomen en het leesgemak voor lezers met dyslexie – en iedere andere lezer – vergroot. Daarnaast illustreren beelden het verhaal. Ook is het mogelijk het verhaal volledig of juist bepaalde woorden te beluisteren.

Previous ArticleNext Article