De 10-jarige wil make-up. Te jong of niet?

Ik heb nooit zo moeilijk gedaan over nagellakken, schminken of een beetje opmaken voor de lol. Maar sinds kort wil mijn 10-jarige make-up, het liefst ook naar school. En hoewel ik heel ruimdenkend probeer te zijn, vind ik dit persoonlijk dan toch weer niet zo heel erg nodig.

Ik ging daarom ook een beetje speuren naar hoe andere ouders dat doen. Even kijken of ik enigszins een richtlijn voor make-up bij kinderen voor mezelf kan maken.

Vanaf welke leeftijd make-up?

Veel ouders vragen zich af vanaf welke leeftijd hun kind met make-up mag experimenteren. Mijn 10-jarige dochter is daar volop mee bezig. Het liefst gebruikt ze ook al de beste foundation. Ik vind het ook betreft foundation niet erg als zij gewoon lekker op haar kamertje ermee wil oefenen.

Na een beetje zoeken vond ik dat de meeste Nederlandse ouders hun tiener het liefst laten wachten met make-up tot ze 14 jaar is. En meestal begint dat dan met een beetje mascara en lipgloss. En pas later komt de foundation, blush en concealer aan bod. Bijvoorbeeld wanneer een puber last krijgt van acne, kan ze dit mooi camoufleren met behulp van foundation of concealer. 

Maar ja, wat ouders willen en wat kinderen willen is natuurlijk een groot verschil. Wanneer je meisje eenmaal interesse in make-up heeft getoond, is het lastig om te blijven uitstellen. Wellicht is het dan handig om een compromis te sluiten met je kind. Maar net als bij alles in de opvoeding is ook consequent blijven heel belangrijk. En dat is wat ik op dit moment ook maar probeer te doen bij mijn 10-jarige.

Te jong of niet

En of je mijn dochter nou te jong vindt of niet, opvoeden blijft vol met persoonlijke keuzes. Dat neemt niet weg dat het onderwerp make-up en kinderen verdeeldheid zaait. Sommige ouders vinden het nu eenmaal prima dat hun kinderen experimenteren met make-up, terwijl anderen het als ongepast beschouwen. Heb jij een dochter die zich graag wil opmaken, dan is het belangrijk om deze 3x www in je achterhoofd te houden wanneer je afspraken met haar maakt.

Waarom make-up?

Het is sowieso belangrijk om te begrijpen dat kinderen vaak geïnteresseerd zijn in make-up, omdat ze zien dat volwassenen het ook gebruiken. En kinderen willen nu eenmaal graag nadoen. Het kan voor kinderen dan ook een manier zijn om te experimenteren met volwassenheid en zelfexpressie. En natuurlijk speelt nieuwsgierigheid ook een rol.

Welke make-up?

Wanneer je je kind make-up wil geven, is het belangrijk om de kwaliteit van de producten in de gaten te houden. Make-up van lage kwaliteit kan de huid irriteren en zelfs allergische reacties veroorzaken. Kies producten die speciaal ontworpen zijn voor kinderen en die veilig zijn voor hun gevoelige huid.

Wanneer make-up?

En als laatste is het goed om met je kind af te spreken wanneer ze zich mag opmaken. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat ze in het weekend een beetje mascara op mag doen, wanneer ze de deur uit gaat. En bijvoorbeeld alleen een beetje lipgloss op naar school. Kinderen hoeven niet dezelfde hoeveelheid make-up te dragen als volwassenen. De afspraken over wanneer je kind make-up mag dragen, zijn geheel aan jou als ouder.

make-up

Afspraken maken

Afspraken maken over make-up is dus een belangrijk punt. En als je vindt dat je kind oud genoeg is om zelf make-up aan te brengen, is het belangrijk om hen te leren hoe ze de make-up veilig kunnen aanbrengen. Zo is bijvoorbeeld het reinigen van de huid voordat make-up wordt aangebracht essentieel.

Zelfbeeld

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk om je kind te leren dat schoonheid niet afhankelijk is van make-up. Je kind is prachtig zoals zij is. Jezelf opmaken is slechts een hulpmiddel om de natuurlijke schoonheid te accentueren. Daarnaast is make-up ook zeker niet nodig om geaccepteerd te worden of om er goed uit te zien.

Conclusie, make-up kan een leuke manier zijn voor kinderen om te experimenteren met zelfexpressie en volwassenheid. Als ouder is het belangrijk om dit naar je eigen gevoel te begeleiden. In het geval van mijn 10-jarige is het zo dat zij thuis naar hartelust mag make-uppen, maar in de schoolbanken zit zij voorlopig nog met een make-uploos snoetje.


make-up

Uitgelichte afbeeldingen: Shutterstock

Previous ArticleNext Article