Babyshower ideeën, hier de leukste tips!

babyshower ideeen

Tijdens mijn zwangerschappen heb ik een babyshower gehad. Mijn moeder en vriendinnen organiseerden de babyshowers voor mij en dat vond ik zo leuk! Iedere keer als er een vriendin van mij zwanger is, stort ik mij op het organiseren van een babyshower. Maar omdat niet iedere zwangere vrouw op zo’n babyshower met alles erop en eraan zit te wachten, heb ik ook andere ideeën om de mama-to-be in het zonnetje te zetten. En zo is het me gelukt om de afgelopen jaren verschillende originele babyshowers te organiseren. In dit artikel deel ik mijn tips en babyshower ideeën. 

Wat is een babyshower?

Voordat ik alle ideeën voor een babyshower op je afvuur, geef ik je eerst antwoord op de vraag, wat is een babyshower? En waarom wordt er een babyshower gegeven? De term ‘babyshower’ komt uit de Verenigde Staten en is bedoeld om de aanstaande moeder te verrassen en te verwennen. Vroeger werd een babyshower alleen bij een eerstgeborene gegeven, maar tegenwoordig wordt iedere zwangerschap beloont met een originele babyshower.

ideeen babyshower
Door Africa Studio / Shutterstock

Iedere baby is tenslotte een feestje waard, of je nu de eerste, tweede of derde baby bent. Tijdens een babyshower worden (meestal de vrouwelijke) familieleden en vrienden uitgenodigd om de aanstaande mama in het zonnetje te zetten. Maar ook om de zwangere voor te bereiden op wat er allemaal komen gaat als de baby straks is geboren. De kennis van de aanstaande mama wordt getest door middel van spelletjes of een quiz. Ook brengen de gasten cadeautjes mee voor de aanstaande mama. Dit zijn cadeautjes voor de baby, of speciaal voor de moeder. Een luiertaart is één van de populairste cadeaus om te geven tijdens een babyshower. Meestal zorgt degene die de babyshower organiseert voor de aankleding van het feest.

Wat doe je op een babyshower?

Een babyshower wordt gegeven wanneer de aanstaande moeder nog zwanger is. Meestal in maand 7 of 8. Een mooi moment is bijvoorbeeld wanneer de zwangere met zwangerschapsverlof gaat. Op een babyshower doe je dus meestal spelletjes of een quiz. Deze spelletjes of quiz hebben een link naar de zwangerschap, de baby of de aanstaande moeder. Persoonlijk vind ik dat altijd erg leuk.

Maar niet alle babyshower ideeën zijn hetzelfde en niet alle aanstaande moeders zitten te wachten op allerlei spelletjes. Het is daarom handig om voor je begint te organiseren een beetje te peilen bij de zwangere wat zij wel en niet leuk vindt aan een babyshower. Het is zonde om al je ideeën van een babyshower erop los te laten, terwijl de mama-to-be er helemaal niet op zit te wachten. Verder is het ook populair om op een babyshower een voorspelling te doen. Zoals het voorspellen van het geslacht, de geboortedatum of misschien zelfs de naam van de baby.

De leukste babyshower ideeën, hoe kom je erop?

Als je een babyshower moet organiseren en je bent inspiratieloos, dan kun je het beste eerst even gaan rond struinen op Pinterest. Pinterest is een walhalla vol met tips en inspiratie, ook voor de babyshower ideeën. Wanneer je een aantal ideeën op een rij hebt staan, dan kun je beginnen aan de uitwerking van de babyshower.

Zoals de lokatie. Waar wordt de babyshower gehouden? Het kan bij iemand thuis of je huurt een mooie lokatie af, dit gaat meestal samen met een babyshower high tea. En dan moet je nog bedenken hoe je de aanstaande mama ongemerkt op lokatie krijgt. Want het leukste is natuurlijk als de babyshower tot het laatste moment een verrassing blijft.

Babyshower ideeën: spelletjes, quiz of bingo?

Zelf vond ik het erg leuk dat er spelletjes georganiseerd werden tijdens mijn babyshower. Vooral de hilarische spelletjes.

babyshower ideeen spelletjes
Door Africa Studio / Shutterstock

Hilarische babyshower spelletjes:

Ik ben altijd wel in voor een beetje humor. En de zwangere mag dan ook best een beetje in de maling genomen worden. Hier een paar hilarische babyshower ideeën!

  • Luier ruiken – Iedere moeder maakt zichzelf er wel eens schuldig aan, ruiken aan de luier van je kind. Heeft hij nou gepoept of niet? Een hilarisch en grappig spel is luiers ruiken. Hoe het gaat? Je doet de mama-to-be een blinddoek. Je smeert verschillende producten in de luiers. Denk aan pindakaas, ontbijtkoek, maar ook iets viezigs. En de mama-to-be moet raden wat er in de luier zit. Ook een leuk idee: speel dit spel met z’n allen in quiz vorm.
  • Babypotjes proeven – Ook al neem je jezelf voor om je baby nooit een potje te geven, er komt een dag dat je die belofte verbreekt. Het is zo nu en dan namelijk best handig, die potjes. Maar waar smaakt het naar? En herken je de smaak? Hoe je dit spel speelt is als volgt: Haal de etiketten van de potjes af en laat de aanstaande moeder proeven van de potjes. Kan ze raden welke smaken ze zojuist geproefd heeft? Ook dit kun je met alle gasten spelen door er een quiz van te maken.
  • Hoeveel kost het? – Heeft de mama-to-be enig idee wat een baby eigenlijk kost? Wat kosten luiers? Wat kost voeding? Hoeveel besteed een gemiddelde moeder aan kleding voor de baby? Enzovoorts. Zoek een aantal vragen met antwoord en laat de aanstaande moeder een schatting doen. En ook dit spel kun je met z’n allen spelen.
  • Baby foto’s – Laat iedere gast een babyfoto van zichzelf meenemen. Nu moet de zwangere, voor wie de babyshower is georganiseerd, raden wie bij welke babyfoto hoort. En ook dit spel kan met z’n allen gespeeld worden. En zo heb je al genoeg ideeën om een quiz voor de babyshower te organiseren.
  • 30 seconds babyshower editie – Dit kun je zelf maken, maar het zit ook in onze babyshower printable pakket. Het spel gaat hetzelfde als het originele 30 seconds, maar dan maak je kaartjes met alleen maar baby gerelateerde woorden. Dit kan zeer grappig uitpakken, hoe omschrijf je bijvoorbeeld een bevalling of een totaalruptuur.
  • Maak het liedje af – Verzamel kinderliedjes en laat een deel van het liedje weg. Wie kan het kinderliedje het beste afmaken?

Babyshower quiz

Een babyshower quiz mag natuurlijk niet ontbreken! Even de kennis van de aanstaande mama testen en natuurlijk die van de gasten! Een grappige babyshower quiz is ook altijd welkom, zeker voor mama’s die humor bevatten!

Leuk idee: speel bingo tijdens de babyshower! Bingo is ideaal om te spelen tijdens een babyshower. Het is gezellig, je speelt het met z’n allen én je kunt lekker blijven zitten. De prijzen die er te winnen zijn, hebben uiteraard een link naar de baby of naar de aanstaande moeder. Denk aan flesjes, slabbetjes, speentjes en noem maar op.

Ook deze babyshower bingo kun je bestellen. Dit zit in onze eigen printables pakket voor op de babyshower. Maar met een beetje creativiteit kun je het natuurlijk ook heel gemakkelijk zelf maken.

Tip: maak keuzes. Ook al lijken alle spelletjes erg leuk om te doen tijdens een babyshower, je wil niet de gehele tijd kwijt zijn aan deze spelletjes. Er moet ook nog ruimte zijn om gewoon met elkaar te kunnen kletsen.

De voorspellingen

Wat ook erg populair is om te doen tijdens een babyshower, zijn voorspellingen. Deze voorspellingen kunnen alle kanten op. Van geslacht tot gewicht. Wat hiervoor een leuk idee is, is om speciale kaartjes te maken die iedere gast zelf invult. De aanstaande moeder ontvangt de kaarten en kan na de geboorte kijken wie het beste voorspellen kan.

babyshower voorspellen

Een babyshower zonder spelletjes

Niet iedereen is gek op spelletjes spelen. Het is ook zeker niet verplicht tijdens een babyshower. Er zijn genoeg andere babyshower ideeën om te doen en het is best leuk zonder spelletjes.

Doe iets creatiefs:

  • Een gipsbuik maken. Een mooie en originele activiteit tijdens een babyshower is een gipsbuik maken van de buik van de aanstaande mama. Een mooier aandenken aan je bolle zwangere buik kun je niet krijgen. Je kunt pakketten om een gipsbuik afdruk zelf te maken kant en klaar kopen.
  • Slabbers of rompers personaliseren. Met textielstiften kun je een slabber of een rompertje heel persoonlijk maken. Een leuk cadeau voor de zwangeren en meteen een mooie aandenken aan de babyshower.
  • Maak een luiertaart! Het is nog best een kunst om zo’n luiertaart te maken. Wanneer je lekker creatief bezig wilt zijn tijdens een babyshower, is dit een heel goed idee.

Gastenboek voor een babyshower

Een babyshower zonder spelletjes, maar niet zonder een persoonlijke wens, tip of advies. Wat een leuk idee is, is om een mooi gastenboek te kopen voor de babyshower. Laat alle gasten iets moois in het gastenboek schrijven. Dit kan een advies zijn voor de mama-to-be of een mooie wens. Kijk hier voor een mooi gastenboek voor een babyshower.

Ook kun je de ruimte mooi aankleden met ballonnen en andere decoratie om er een mooi feestje van te maken. Kijk hier voor babyshower decoratie.

Babyshower hapjes

Betreft de hapjes die je maakt voor de babyshower geldt er één ding: de zwangere mag het eten. Dus geen hapjes met carpaccio, filet american, rauwe vis en al het andere wat een zwangere vrouw niet mag eten. Je kunt het voor de zekerheid altijd nog even checken bij het voedingscentrum. Ook de champagne en de wijn laat je nog even koud staan. Maar wat zijn dan wel leuk en lekkere hapjes voor een babyshower?

De mama-to-be wil je natuurlijk verwennen met gezonde hapjes. Hier een paar ideeën:

babyshower hapje gezond
Door Yuriy Golub / Shutterstock

De zwangere mag geen rauw vlees of rauwe vis, maar natuurlijk wel rauwkost. Dit is rauwkost in een glaasje. Op de bodem van het glaasje kun je hummus of tzatziki doen.

baby shower hapje
Door Africa Studio / Shutterstock

Dit is ook erg schattig hapje voor op een babyshower. Erg simpel gemaakt van een hotdog broodje. Beleg kun je natuurlijk helemaal zelf invullen.

babyshower hapje wrap
Door Africa Studio / Shutterstock

En een wrap beleg je niet met carpaccio maar met kipfilet of ham. Ook een leuk idee voor een babyshower hapje.

Verder vond ik op Pinterest dit grappig gevulde eitje. Maar of het nou ook echt smakelijk is…?

Net als deze plaat met groenten… Hmm. Eet smakelijk.

Wat geef je op een babyshower cadeau?

Een babyshower met of zonder spelletjes, een mooie aankleding en lekkere hapjes. Wanneer je alles georganiseerd hebt, blijft er nog één ding over: het cadeau! Wat voor babyshower cadeau geef je? Je kunt een gezamenlijk cadeau geven aan de mama-to-be. Zo kun je met z’n allen een duurder cadeau geven. Of wat ook een leuk cadeau idee is, zijn spulletjes en cadeautjes voor de baby. Wellicht heeft de aanstaande moeder een wensenlijstje waar je een mooi cadeau uit kiezen kunt. Maar meestal geef je op een babyshower kleine cadeautjes, omdat je het grote cadeau het liefst bewaren wil tot de baby geboren is.

Ik denk dat je met deze tips en babyshower ideeën een heel eind komt met het organiseren van het feestje. Maar de belangrijkste tip is, geniet er zelf ook een beetje van. Want hoogstwaarschijnlijk organiseer je een babyshower voor een dierbare, wat deze gebeurtenis extra speciaal maakt.


Uitgelichte afbeelding: Shutterstock / Jacob Lund

 

Previous ArticleNext Article