Spontaan jeuk

Spontane jeuk. Dat is wat ik krijg als het onderwerp hoofdluis aan bod komt. Ik heb nu dus ook al vier keer op mijn hoofd gekrabd en dan ben ik nog maar net begonnen met dit artikel.

Hoofdluis. Kriebelende beestjes. Je hoopt ze nooit te hoeven trotseren, maar eigenlijk weet je dat het vroeg of laat onvermijdelijk is. Toch is het mij als kind bespaard gebleven, gelukkig want in mijn tijd knipten ze je haren gewoon gelijk kort. Ik ging ervan uit dat mijn kleintjes het ook wel zouden redden zo zonder die gevreesde beestjes op hun hoofdhuid, tot die ene zaterdagochtend…

luizen-kam

“Wat zit er nou toch in zijn haar? Uuhhhm… Is dit luis?”, vraagt de man. “Gatverdamme ja! Dat denk ik wel!”, antwoord ik en ik begin spontaan te krabben op mijn hoofd.

Meteen controleer ik de lange haren van mijn twee dochters ook op hoofdluis. Het is moeilijk te zien tussen het dikke haar, maar ja hoor, daar zie ik er één kriebelen. 

“Check mijn haar ook eens even”, beveel ik de man terwijl ik het eigenlijk niet weten wil. En ja hoor, mijn spontane jeuk bleek geen placebo-effect te zijn, de beestjes hadden hun plekje gevonden in ons hele gezin.

Ik haastte me meteen naar de drogist om spul te halen om de hoofdluis te behandelen. “Doet u mij maar het hele pakket inclusief alle preventieve middeltjes!” En nee, ik ga niet voor de luisvriendelijke manier, uitroeien die handel!

Prioderm

Er gaat een wereld voor me open, want er blijkt een geheel assortiment aan luizenspul verkrijgbaar te zijn.

Prioderm is zo een merk dat een volledig assortiment met allerlei effectieve producten om hoofdluis te behandelen heeft. Maar ook hoofdluis voorkomen behoort tot de hoofdluiscategorie van het meest verkochte hoofdluismerk.

Vooraf een handig ‘weetje’: op prioderm.nl vertelt de productkiezer welk product het beste bij welke situatie en behoeften past. *

prioderm-dimeticonPrioderm dimeticon is een compleet pakket, inclusief een handige netenkam met lange tanden. De kleurloze én geurloze vloeistof dient op droog haar te worden aangebracht. Prioderm dimeticon werkt lekker snel (inwerktijd 15 minuten), met als resultaat dat het de hoofdluizen en neten doodt. Nadat je de lotion minimaal 15 minuten hebt in laten trekken, breng je shampoo (zonder water) op het haar aan en masseer je de shampoo goed door de haren heen. Vervolgens spoel je het haar uit met water. Na één keer wassen voelt het haar nog wat vettig aan, wat ik persoonlijk geen probleem vind, want het is zo juist gemakkelijker om de netenkam door het haar heen te krijgen. Dit product is dus de eerste ‘lifesaver’ in een gevreesde hoofdluizen situatie.

Je mag Prioderm dimeticon ook gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode.

Daarnaast kun je ook kiezen voor de Prioderm Shampoo Plus. Deze zoetig ruikende shampoo is het eerste product dat hoofdluis en neten doodt én meteen beschermt tegen een nieuwe hoofdluisbesmetting door de 3-daagse nawerking. Net als de Prioderm dimeticon, heeft de shampoo een inwerktijd 15 minuten. De shampoo heeft een andere substantie dan je gewend bent van een shampoo en dien je ook eerst op droog haar aan te brengen. Pas wanneer je er water aan toevoegt, begint de shampoo te schuimen.

Na het uitspoelen dien je de haren te kammen met een netenkam, welke bij de shampoo niet is toegevoegd. Het is aan te raden de luizen- en netenkam van Prioderm erbij aan te schaffen.

De luizen- en netenkam heeft een 2-in-1-functie; plastic kamtanden voor de hoofdluiscontrole en metalen kamtanden voor het verwijderen van hoofdluizen en neten. De korte metalen kamtanden zijn perfect voor korte kapsels, maar in langer haar gebruik ik persoonlijk liever de netenkam met lange metalen tanden.

netenkam
De netenkam met lange metalen tanden voor lang haar en de netenkam met korte metalen tanden voor kort haar.

Wist je dat: in één maand tijd een volwassen hoofdluis ongeveer 250 eitjes (neten) kan leggen en je deze neten verwijderd door te kammen, kammen en nog eens te kammen met de netenkam!?

Al vaker last van hoofdluis?

prioderm-lotionWanneer het niet lukt om de luizen met de dimeticon of de Shampoo Plus te behandelen, dan is de ‘ouderwetse’ Prioderm Lotion met een lange inwerktijd (12 uur) en een nawerking van enkele weken wellicht de oplossing. Ouderwets, maar dan in een nieuw jasje: Prioderm herintroduceerde afgelopen april Prioderm Lotion. Het vernieuwde product, dat negenendertig jaar geleden voor het eerst in Nederland geregistreerd is, bevat malathion, doodt hoofdluizen en neten en beschermt enkele weken tegen een nieuwe hoofdluisbesmetting. Deze flink ruikende lotion helpt je zeker weten van de vervelende kriebelbeestjes af!

Handig weetje: het is niet meer nodig om beddengoed, meubels en kleding te reinigen bij een hoofdluisbesmetting (Bron: RIVM), maar nog steeds zijn wel veel scholen voorstander van luizenzakken. Zo ook de school van mijn kleintjes, waarvan ik afgelopen week de luizenzakken toch maar weer eens grondig gewassen heb.

Hoofdluis voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. En geloof me, deze ellende wil je voorkomen! Het is eigenlijk heel simpel om je gezin op een effectieve en eenvoudige manier tegen hoofdluis te beschermen. Prioderm Preventief gebruik je wanneer iemand in de nabije omgeving al hoofdluis heeft, zoals een broer of zus, op school, in de straat of op de sportclub. Prioderm Preventief is een spray die je in een periode van besmettingsgevaar dagelijks op droog haar sprayt. De spray is 100% natuurlijk, geur- en kleurloos.

En nu zijn jullie natuurlijk benieuwd hoe vaak ik tijdens het schijven van dit artikel op mijn hoofd heb zitten krabben… Eindresultaat: 88 keer.

* Lees voor het kopen en gebruiken wel nog even de aanwijzingen op de verpakking.

Previous ArticleNext Article