(On)gelukkiger

Van die lekkere feitjes

Ben ik echt ongelukkiger met kinderen? Het ene na het andere onderzoek vliegt je om de oren waaruit blijkt dat je met kinderen ongelukkiger bent dan (bewust) zonder kinderen.

Fijn! Daar zit je dan met twee van die apen… Oh ja, en als je dan dus ook nog niet eens de combinatie van twee meisjes hebt, is het helemaal treurig!

Maar is dat nou echt zo?

Ik voel me niet ongelukkig! Ja, er is altijd wel wat te zeuren, maar dat deed ik ook toen ik nog geen kinderen had… Toen was het mijn baas, figuur, partner, het weer of die stomme toeristen in Amsterdam! Nu is het mijn (ex)baas, figuur, kinderen en nog steeds die stomme toeristen.

En ja, er zijn zeker tijden dat ik denk ‘pfffff die kinderen’! En heel soms vraag ik me ook oprecht af of ik gelukkiger zou zijn als ik nu geen kinderen zou hebben? Zou ik dan lekker spontaan:

  • Die vrijdagmiddagborrel tot in de late uurtjes doortrekken
  • Vandaag besluiten om morgen naar Bali te vliegen
  • Sporten, lunchen en shoppen en nog tijd over hebben voor een goed boek
  • Uitslapen

Nou, ik kan je vertellen dat iedereen nu op die vrijdagmiddagborrel om 18:15 uur gewoon op de fiets naar huis zit om de kinderen op te halen van het kinderdagverblijf. En zo’n borrel tot in de late uurtjes in je eentje lijkt mij nou niet zo gezellig.

Good-old times

Houden we misschien niet te veel vast aan het beeld dat we hadden vlak voordat we kinderen kregen? De vrijheid blijheid fase waar je nog een avondje kon drinken en de volgende morgen fris en fruitig voor de dag kon komen?

Hoe je het ook wendt of keert, ongeacht of je kinderen krijgt of niet, die fase is voorbij! En misschien lijkt dit door de kinderen te komen, omdat die een duidelijk zichtbare verandering zijn. Maar, misschien voelen de mensen zonder kinderen zich verplicht om zich gelukkiger voor te doen? Of is die verandering wellicht minder zichtbaar voor hun?

Prepare for the worse!

En hoewel niet iedereen de keuze heeft, heb ik vooraf echt wel even goed nagedacht of ik mijn fijne leventje toen wel wilde opgeven voor kinderen. Ik heb me ook zeker geen illusies gemaakt dat het altijd leuk en gezellig zou zijn. Ga uit van het ergste, dan kan het altijd meevallen, toch?

En zo zag ik laatst op een concullega blog een filmpje voorbij komen dat pleit voor het doorbreken van taboes hierover! En hoewel ik niet hetzelfde ongeluk ervaar dat zij beschrijven, geloof ik wel dat een goede voorbereiding/voorlichting over wat je nu echt verwachten kan zeker doet meewegen in het totale (on)geluks gevoel. (Heb je het filmpje gemist? Zie hier)

Geluk zit ‘m in de kleine dingen

Eén ding waar ik wel heel zeker over ben… ik heb sinds de kinderen zoveel meer innerlijke rust! Niet meer die constante behoefte om mezelf te bewijzen of anders voor te doen (als ik dat al deed). Ik geniet nog meer van het leven en maak me nog minder druk over van alles. En die rust vind ik heerlijk en daar word ik nou gelukkig van!

– mede mogelijk gemaakt door mijn kinderen –

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Ik word juist heel gelukkig van mijn kinderen en zou het dan ook echt niet anders willen. Denk dat ik me in een leven zonder kinderen heel eenzaam een leeg van binnen zou voelen en het als een eeuwig gemis zou zijn. Mijn kinderen zijn mijn liefde geluk en mijn leven. Ik ben in heel mijn leven nog nooit zo gelukkig geweest als nu dat ik zelf moeder ben. En ja natuurlijk zijn er ook momenten waarop ik het aller liefste even de tijd voor me zelf wil, slaap gebrek heb of dat het even hecties is omdat er van alles tegelijk lijkt te moeten gebeuren. En ja ook ik over mijn eigen hobby’s en andere dingen op voor mijn kinderen. Maar het is het allemaal waard en je krijgt er zoveel meer voor terug!