Moeders hebben ook plezier nodig! Weet je nog, plezier?

Voordat in we in dit burgerlijke gezinsleven stapten, hadden we een uitgaansleven waarin we lol maakten. Toen de tropenjaren in volle gang waren, was er weinig sprake van lol in combinatie met uitgaan. Cocktails drinken? Dansen op de tafels? Ik moest er niet aan denken. Ik was jaloers op de oppas die lekker thuis op de bank mocht hangen.

Nu ik de tropenjaren heb overleefd, lijk ik weer een beetje tot leven te komen. Ik ga mezelf zelf dingen afvragen als ‘wat als ik alles over zou kunnen doen?’ Wat als ik dit allemaal van tevoren wist. Zou ik dan weer aan een gezin beginnen? Of zou ik die kleintjes lekker achterwege laten en genieten van mijn eigen leven?

Afbeelding uit de film Bad Moms
Afbeelding uit de film Bad Moms

Want de beperkingen en het benauwende van leven met jonge kinderen zijn niet altijd leuk. Soms doe je jezelf een beetje tekort. Wanneer je er middenin zit, lijkt er nooit een einde aan te komen en het lijkt ook alsof er nooit genoeg tijd is voor plezier. Plezier voor jezelf.

Maar hoe dan? Plezier voor jezelf, buiten al het plezier dat de kleintjes je brengen natuurlijk duh, hoe doe je dat? 

Borstvoeding geven, verkouden kuchende en koortsige lijfjes verzorgen, driftbuien trotseren en ellendige slaaprituelen uitvoeren, waar is het plezier daarin? En wanneer er eindelijk tijd is voor jezelf, wanneer de kindertjes slapen, is het laatste restje energie uit je lichaam geslurpt en kun je alleen nog maar denken aan een lange en rustige nacht, waar niemand je lastig valt of iets van je verwacht.

Een beetje plezier voor jezelf lijkt soms onmogelijk.

En toch is het essentieel. Aan jezelf denken, plezier voor jezelf maken, dingen doen die jij leuk vindt.

Ook al lijkt het alsof moeders vandaag de dag het maar makkelijk hebben met alle gemakken en hulpmiddelen die je maar wensen kunt, we leven ook in een tijdperk waar het kind centraal staat. Een tijdperk waar we vooral rekening houden met de behoeften van onze kinderen. Soms zo erg zelfs, dat de schuldgevoelens ons ervan weerhouden om de dingen te doen die we zelf graag zouden willen doen. En wanneer het, als we wel een keer tijd aan onszelf besteden, meteen egoïstisch voelt.

Nu ik terug kijk naar die drukke tijd, het is nog steeds druk, maar anders druk, zou ik tegen mezelf willen zeggen dat het oké is om plezier voor jezelf te hebben.

En ik weet het, jonge moeders zitten niet te wachten op adviezen, maar hier toch een aantal adviezen die jij gewoon zou moeten aannemen. Voor de lol. Je eigen plezier. En zonder schuldgevoel.

Want een blije moeder betekent blije kleintjes.

 • Bel de oppas, al is het alleen maar om een beetje bij te slapen.
 • Bel nog een keer de oppas om na het bijslapen een avondje te stappen met vriendinnen.
 • Maak je eigen lievelingseten in plaats van dat van je kinderen.
 • Neem een massage. Gewoon omdat het kan.
 • Koop dat toffe outfit. Gewoon omdat het je goed staat!
 • Neem een dag vrij en doe waar jij zelf zin in hebt, ook als dat de hele dag op de bank zitten en naar buiten staren is.
 • Koop een mooi sieraad voor jezelf in plaats van plastic crappy zooi voor je kleintje.
 • Laat de boel de boel en ga wat leuks doen. En denk tijdens dat ‘leuks doen’ niet aan je achtergelaten zooi. Good luck with that.
 • Smijt de sperziebonen in de kliko, bestel een pizza.
 • Zoek een hobby die niets te maken heeft met de kinderen of je werk. Gewoon iets wat je altijd al had willen doen. Van mij part aquarellen of navelpluisjes verzamelen (klik niet op de link, ik herhaal klik niet op de link). Als jij het maar leuk vindt.
 • Laat je kleintjes ergens logeren, gewoon zomaar, zonder reden. EN VOEL JE NIET SCHULDIG

Want weet je wat het grappige aan dit alles is? Doordat we onszelf tijd en plezier gunnen, voelen we ons ook beter en worden we leukere moeders. Want hoe prettiger wij ons voelen, hoe prettiger we reageren op de kinderen. En hoe minder gestresst we zijn, hoe relaxter we voor de kinderen zijn. Ik zeg: win-win.

Dus, waar zijn de cocktails? En waar kan ik dansen op de tafels?

Previous ArticleNext Article

2 Comments

 1. Pingback: 10 dingen die ik niet meer kan sinds ik moeder ben (of niet meer aan kan)