Archeon

Als je zes weken vrij bent en niet echt op vakantie gaat, heb je genoeg tijd om uitstapjes te maken. Wij bezochten ook Archeon. De laatste en enige keer dat ik in Archeon was, was ik een jaar of twaalf. Ik vond het toen erg leuk. Vooral de huisjes van de middeleeuwen.

Archeon leuk met een kleuter?

Ik twijfelde eerst wel of het leuk zou zijn voor mijn vierjarige kleuter, maar we zijn gewoon gegaan. Bovendien waren haar grotere nichtjes en opa en oma mee, dus ze zou zich sowieso wel gaan vermaken.

We kwamen als eerst aan in de prehistorie, waar we precies op tijd waren voor een prehistorische ritueel. Omdat ik op een boomstam even mijn baby aan het voeden was, werd ik daar meteen gebombardeerd tot een echte oermoeder. Maar het ritueel ging rustig verder. Mensen kregen een paar stokjes, speren en trommels in hun handen gedrukt en er werd om een vuur heen gedanst. Door een oervrouw, met alleen een leren lapje als rokje en een klein topje, werd moeder natuur opgeroepen. En de bezoekers, waaronder mijn moeder en nichtje, maar dansen om het vuur heen. Ik heb er erg om zitten lachen vanaf mijn boomstam.

Van prehistorie naar de Romeinse tijd

Na de prehistorie kwamen we in de Romeinse tijd. Ik heb me erg verwonderd over hoe slim die Romeinen eigenlijk waren. En hoe netjes hun gebouwen er uit zagen. Ook in de Romeinse tijd was van alles te beleven. We hebben een bloemenoffer voor een Romeinse godin bijgewoond, dat leek ons met al die meiden leuker dan het Gladiatoren gevecht. En achteraf hoorde ik dat dat gevecht ook wel echt heel spannend blijkt te zijn, te spannend voor mijn kleuter.

De middeleeuwen

En daar kwamen we dan in de Middeleeuwen. Die huisjes, die ik me nog kon herinneren van die keer dat ik in mijn jeugd naar Archeon was geweest. De bakker, de schoenmaker en de smid. Ze waren allemaal aan het werk. De meiden hebben een armbandje van vilt gemaakt. Oké ik een voor mijn kleuter, want die laat het liever allemaal doen. En we hebben zelfs een zwaardgevecht gehouden als echte Middeleeuwse ridders.

En wat ik ook zo leuk vond, was dat alle medewerkers van het park, de vrijwilligers, zo lekker in hun rol zaten. Soms dacht ik even dat ze echt geloven dat ze uit de prehistorie of middeleeuwen komen. Archeon is een aanrader, voor jong en oud! Want ook opa en oma hebben zich kostelijk vermaakt!

Pin It
Previous ArticleNext Article