Terug in shape na de zwangerschap

herstellen

Het moederschap verandert je van binnen en van buiten. Grote kans dat je na de geboorte van je baby een andere kledingmaat, een andere cup en misschien zelfs wel een andere schoenmaat hebt. Echt, je zult verstelt staan over wat er allemaal aan je lichaam verandert na een zwangerschap. Deze veranderingen zijn het bewijs van het werk dat je lichaam heeft verricht. Niks mis mee! En toch willen we uiteindelijk graag ’terug in shape’ komen na een zwangerschap. Wat je daarvoor moet doen, dat verschilt per vrouw. Hier een paar tips en manieren om van buiten maar ook van binnen weer te herstellen na een zwangerschap. 

Herstellen na een zwangerschap

1. Wandelen

Begin na de bevalling zo snel mogelijk met wandelen. Wandelen zorgt ervoor dat je lichaam in beweging komt en calorieën gaat verbranden. Koop een fitnesstracker die de dagelijkse activiteit meet en natuurlijk je stappen telt. Dit motiveert om ook daadwerkelijk aan je stappen te komen. Daarbij is wandelen in de natuur met je newborn baby heel rustgevend voor jou en je baby. Als je je dag begint met een wandeling, is dat goed voor lichaam en geest dus!

2. Trillen maar

Leuk dat wandelen, maar iedere nieuwbakken moeder weet ook dat je soms helemaal gesloopt bent na een gebroken nacht. Je bent dan al blij dat je je wandeling überhaupt redt naar het koffiezetapparaat. Voor dit soort dagen pak je de trilplaat erbij om terug in shape te komen. Trainen met een trilplaat kan namelijk overal en in elke houding. Zittend, staand, onderuit gezakt, het kan allemaal als je die trillingen maar voelt. Die trillingen zorgen ervoor dat je spieren continue aanspannen en daardoor sterker worden. Daarbij zorgen trilplaten ervoor dat je lichaam wordt gemasseerd en daardoor je stofwisseling en bloedsomloop wordt verbeterd. En ook dat komt natuurlijk ten goede aan het herstel van je lichaam na de zwangerschap.

3. Train je bekkenbodem!!

Dit is iets waar ikzelf te nalatig in geweest ben en nu de nadelen van ervaar. Je bekkenbodemspier trainen is super simpel en kan ook gewoon zittend op de bank. Maar wanneer je dit dus niet doet, dan zul je last van urineverlies houden. En geloof me, over een aantal jaar wil je gewoon samen met je kleintje op een trampoline kunnen springen. Een belangrijke tip dus: train je bekkenbodemspier!

4. Iedere dag basis oefeningen

Negen maanden op, negen maanden af zeggen ze toch altijd? Doe daarom rustig aan om weer terug in shape te komen na een zwangerschap. Ga niet als een malle trainen, maar geef je lichaam de tijd om te herstellen. Doe iedere dag een paar basisoefeningen. Gebruik wat buikspiertrainers, maar bouw je buikspieren langzaamaan op, zeker wanneer je last hebt van een diastase! (Bij een diastase is het weefsel tussen je rechte buikspieren opgerekt, met de juiste oefeningen kun je dit grotendeels weer herstellen.)

 5. Probeer borstvoeding te geven

Hoewel niet iedere moeder van borstvoeding afvalt, helpt het wel degelijk om de baarmoeder terug te brengen naar de grootte van voor de zwangerschap. En daarbij verbrandt het geven van borstvoeding toch tot zo’n 600 calorieën per dag! Dit moet je dan natuurlijk niet direct weer aanvullen met een reep chocolade. Daar is dan ook het addertje onder het gras: je moet nog steeds op je porties letten, gezond en evenwichtig eten én voldoende bewegen. Anders loop je alsnog het risico in de val van het borstvoedingsdieet te trappen en je af te vragen waarom je maar niet op je gewicht komt van voor je zwangerschap…

6. Gezond eten dus

Ook al lijkt een snelle hap zo makkelijk en denk je geen tijd te hebben om uitgebreid te koken, toch is het belangrijk om gezonde en verse voeding tot je te blijven nemen. Het helpt echt om je lichaam en geest te herstellen na de zwangerschap. Ondersteun dit desnoods met ijzersupplementen, magnesium en vitamine C.

7. Je hoeft het niet alleen te doen

Ken je de uitdrukking ‘it takes a village to raise a child’? Beseffen dat je verantwoordelijk bent voor een ander menselijk wezen kan er behoorlijk inhakken. Daar komt nog eens bij dat een verstoorde slaap en oververmoeidheid ook niet echt rustgevend en bemoedigend zijn. Accepteer daarom hulp die geboden wordt. Echt doen hoor! Uitrusten en opladen terwijl iemand anders voor je baby zorgt, helpt echt aan het herstel van je lichaam en geest na een zwangerschap.

8. Acceptatie

En dit is misschien wel het allerbelangrijkste om weer terug in shape te komen na een zwangerschap. Accepteer de ‘nieuwe jij’. Je lichaam heeft een mega prestatie geleverd en van binnen zul je ook nooit meer hetzelfde zijn. Je bent nu moeder! En het moederschap komt zo nu en dan met emotionele ups en downs, daar ontkom je niet aan. Omarm het maar vooral; accepteer het.


terug in shape

Previous ArticleNext Article