Terug aan het werk na je zwangerschapsverlof: 8 handige tips

werken na zwangerschapsverlof

Je zwangerschapsverlof is een van de mooiste periodes van je leven. Je kunt volop van je pasgeboren baby genieten en mist geen enkel dierbaar moment. Terug gaan werken en voor de eerste keer je kind achterlaten, is dan ook niet eenvoudig. Om jou te helpen, hebben wij samen met Jooble gezocht naar de beste tips voor een succesvolle terugkeer naar het werk!

Zwangerschapsverlof: Dit zijn je rechten  

Als nieuwe moeder heb je zowel tijdens als na je zwangerschapsverlof enkele rechten:

  • Je geniet van een zwangerschaps- en bevallingsuitkering.
  • Je werkgever mag je de eerste 6 weken na je bevallingsverlof niet ontslaan.
  • Je bouwt ook tijdens je verlof vakantiedagen op. 
  • Bij ziekte van je pasgeboren baby, kun je je zwangerschapsverlof met maximaal 10 weken verlengen.
  • Je mag een kwartier van je werktijd kolven.

Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van al je rechten voordat je terugkeert naar je werk. Zo weet je of je krijgt waar je recht op hebt en kun je stappen ondernemen indien dat niet zo is.

8 gouden tips voor een vlotte terugkeer naar je werk 

Terugkeren naar je werk na een lang zwangerschapsverlof is even wennen, maar aan de hand van onderstaande tips verloopt alles veel vlotter!

Tip 1: Bekijk het van de positieve kant 

Het is voor geen enkele nieuwe mama makkelijk om haar baby voor het eerst achter te laten. Toch heeft terugkeren naar het werk enkele interessante voordelen. Zo worden je connecties met andere collega’s die kinderen hebben hechter. Daarnaast biedt werken je de afleiding en afwisseling die je nodig hebt. Door je te focussen op deze voordelen, zul je met meer plezier terugkeren.

Tip 2: Wees niet te streng voor jezelf

Misschien wil je twee keer zo snel werken, omdat je je schuldig voelt door je lange afwezigheid. Dat kun je echter beter niet doen, want dan heb je al snel een burn-out. Je collega’s begrijpen het vast als je de eerste weken wat trager werkt. En geen nood: na een bepaalde tijd vind je je werkritme terug.

Tip 3: Durf een dagje vrijaf vragen 

Als je voelt dat je de werkdruk nog niet aankunt, mag je gerust een dagje vrijaf nemen. Dat is zelfs aangeraden, omdat je zo weer energie kunt vergaren en je je werk beter kunt uitvoeren. Vrijaf vragen biedt je niet alleen de mogelijkheid om terug op krachten te komen, maar geeft je ook tijd om nog enkele dingen in orde te brengen. Dat is geen overbodige luxe, want met een pasgeboren baby heb je veel zaken te regelen!

Tip 4: Ga op tijd op zoek naar een oppas

Een van de beste dingen die je kunt doen om je terugkeer naar het werkt te vergemakkelijken, is al je zaken zo goed mogelijk op voorhand regelen. Zorg zeker dat je al een oppas of een plaats in de opvang voorzien hebt. Doe dit niet slechts een week voordat je moet gaan werken, want dan is de kans groot dat er geen oppas beschikbaar is . 

Het best regel je je opvang of een oppas als je nog zwanger bent. Ga voor het einde van je zwangerschapsverlof ook al een paar keer naar de oppas. Zo went je kindje aan de nieuwe omgeving en kun jij gewoon worden aan de tijd zonder hem of haar.

Tip 5: Vraag aan de oppas om een foto te sturen

Vraag aan de persoon die voor je kindje zorgt of aan de kinderopvang om een foto te sturen waarop je baby lacht. Dit zal je geruststellen en de pijn van je kindje te moeten missen wat verzachten. Als je weet dat alles goed gaat met je baby, zul jij je bovendien beter op je werk kunnen concentreren, waardoor je meer gedaan krijgt. 

Tip 6: Houd een agenda bij 

Er zijn heel veel dingen waar je rekening mee moet houden als kersverse ouder die werkt. Zo moet je zorgen dat je kindje van alles voorzien is én moet je al je taken op het werk bijhouden. Om een goed overzicht te hebben op alles wat je nog moet doen, is het raadzaam om een agenda bij te houden. Houd bij voorkeur twee agenda’s bij: eentje voor je privé en eentje voor je werk. 

Tip 7: Oefen op voorhand met kolven

Als je gaat werken, kun je geen borstvoeding geven aan je kindje, dus zul je moeten kolven. Maar kolven kan even wennen zijn. Daarom is het een goed idee om al te oefenen voordat je weer aan de slag gaat. Zo word jij het gewoon en kan je baby moedermelk blijven drinken als jij er niet bent.

Tip 8: Doe enkele taken voor je thuiskomt

Na het werken ben je erg moe, maar als kersverse moeder staan er jou thuis nog veel taken te wachten. Zo moet je je kindje verzorgen, eten voorzien en andere huishoudelijke klusjes afhandelen. Om het jezelf wat minder zwaar te maken, kun je een deel van het werk al op voorhand doen. Ruim voordat je gaat werken al de tafel af, plaats je borden en tassen in de vaatwasser en bereid eventueel al een deel van het eten. Zo heb je na het werk veel meer tijd voor je baby én jezelf!

Terug aan het werk na je zwangerschapsverlof? Dit waren de 8 gouden tips! Je baby voor het eerst moeten missen is niet makkelijk. Maar met deze 8 tips die wij voor je uitgezocht hebben, ga je vlot weer aan het werk!


terug aan het werk na zwangerschapsverlof

Uitgelichte afbeelding: Pexels

Previous ArticleNext Article