Badkamer schoonmaken; een handige checklist voor kinderen

badkamer schoonmaken

Als er iets in het huishouden is, waar ik wel een beetje hulp bij gebruiken kan, dan is het wel de badkamer schoonmaken. Met drie kinderen en één badkamer is het soms dweilen met de kraan open. Letterlijk!

Het grote voordeel is dat de kleintjes steeds groter worden en kunnen helpen met verschillende klusjes in huis. En zo heb ik onlangs de badkamer geïntroduceerd als huishoudelijke taak voor de kinderen. Het is even tijd investeren. Want nee, ze hebben niet in één keer het badmeubel met 2 wasbakken grondig schoon. Maar als ze het eenmaal onder de knie hebben, wordt het leven een stuk makkelijker. In plaats van alle huishoudelijke taken op je te nemen, heb je ineens een klein team van helpertjes!

Voordeel voor kinderen

Nu kun je misschien denken, ah wat zielig om de kinderen huishoudelijke klusjes te geven! Maar ik zal je zeggen, het is helemaal niet zielig. Het heeft heel veel voordelen, niet alleen voor mij, maar juist voor de kinderen.

Ontwikkelen van verantwoordelijkheid

Door kinderen te betrekken bij klusjes in huis leren ze dat ze deel uitmaken van het gezin. Dat houdt ook in dat ze verantwoordelijkheid hebben voor hun taken. Dit zal de kinderen zeker helpen om later in het leven verantwoordelijkheid te nemen voor hun verplichtingen.

Stimuleren van vaardigheden

Door de kinderen klusjes in huis te laten doen, stimuleer je hun praktische vaardigheden. Zo leren ze bijvoorbeeld koken, schoonmaken (ja, ook het badmeubel met 2 wasbakken) en wassen. Door dit al vroeg te introduceren, help je je kinderen om zelfstandiger te worden en hen voor te bereiden op de toekomst.

Zelfvertrouwen

Kinderen die klusjes doen in huis, worden erg gewaardeerd! En wat gebeurt er wanneer je je waardering uit? Dan zie je je kinderen opbloeien van zelfvertrouwen.

Kortom, het is zeker niet zielig om je kinderen aan het werk te zetten. Sterker nog, het is juist zielig om altijd alles maar voor ze te doen en te regelen.

Badkamer schoonmaken, hoe dan?

Maar goed, zo’n badkamer met badmeubel, douche en toilet schoonmaken doen ze niet van de ene op de andere dag. Dat moeten kinderen even onder de knie krijgen. Om je kinderen daarbij te helpen, kun je deze handige checklist gebruiken. Kinderen vinden het altijd fijn om met schema’s en checklists te werken. Een checklist geeft duidelijkheid en overzicht, waarmee ze stap voor stap de badkamer schoon kunnen maken.

Hoe krijgen je kinderen de badkamer schoon

Je laat kinderen natuurlijk niet zelfstandig met heftige chemicaliën werken. Heeft je badkamer echt een grondige schoonmaak met chemicaliën nodig? Dan doe je dat natuurlijk zelf.

Kinderen, vanaf een jaar of acht, kun je een eigen schoonmaaksetje geven voor het schoonmaken van de badkamer. De benodigdheden die je hierin kunt doen zijn:

  • Emmer en spons
  • Schoonmaakdoekje
  • Allesreiniger
  • Microvezeldoeken: een natte en een droge.

Checklist: badkamer schoonmaken

De volgorde van schoonmaken in de badkamer is als volgt: van minst vuil naar meest vuil.

Emmer met sop maken – Je vult een emmer met warm water en een scheutje allesreiniger. Dit is het sopje waarmee je de badkamer schoon gaat maken.

Wastafel en badmeubel schoonmaken – Wastafel, kraan en badmeubel maak je schoon met het sopje.

Spiegel schoonmaken – De spiegels maak je schoon met microvezeldoeken: eerst een natte en dan een droge.

Douche, bad en wanden schoonmaken – De douche, het bad en wanden maak je schoon met het sopje.

Binnenkant van de toiletpot schoonmaken – De binnenkant van de toiletpot maak je schoon door een scheut allesreiniger in de toiletpot te gooien en met de wc borstel de binnenkant te boenen.

Buitenkant van de toiletpot schoonmaken – De buitenkant van de toiletpot maak je schoon door het af te nemen met een doekje en je sopje.

De badkamervloer schoonmaken – Eerst de vloer stofzuigen en vervolgens de vloer dweilen met een sopje van allesreiniger.

Afvalemmertje legen – Het afvalemmertje leeg je buiten bij het restafval.

Het toiletpapier bijvullen – Indien nodig, vul je de toiletrollen aan.

En dat is het! Een kind kan de was doen! Uh, badkamer schoonmaken.

Badkamer checklist downloaden

Je kunt deze checklist voor het schoonmaken van de badkamer hier downloaden en zelf uitprinten. Het is aan te raden om de schoonmaak checklist te lamineren, zodat je hem gemakkelijk kunt ophangen in de badkamer.

badkamer schoonmaken

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article