Take it easy…

“Schiet op, anders komen we te laat”. Met een slakkengang komen ze aangesloft. “So what?!” Maakt ze niets uit als ze te laat komen. Gestresst en bezweet van het haasten kom ik aangefietst bij het schoolplein en zwaai ik ze gedag. “Gelukkig net op tijd!” Als ik me omdraai zie ik familie “Take it easy” aankomen sloffen. Kinderen zien eruit alsof ze net uit bed komen rollen. Pasta nog rond de monden. En moeders vrolijk lachend en hier en daar een kletsplaatje. Die maakt zich niet druk. Daar zou ik soms echt wel wat van kunnen leren. 

Op het schoolplein zie je altijd allerlei moeders. De “altijd haast” moeder die de kinderen uit de auto gooit en luid ronkend weer vertrekt. “Druk, druk, druk”. Helpen op school? “Geen tijd!” Spelen na schooltijd? “Uhhh liever een andere keer”. Of nooit, of liever bij de ander.

De Moeke. Zwaaiend voor het raam (totdat het kind zelf ook denkt: “Mama donder nu op!”), tranen in de ogen bij het verlaten van het plein. Kwartier voor aanvang weer op het plein om te halen. Het liefst staande op haar vaste honk: voor het raam. Wanneer de kinderen op het dagverblijf zitten, paar keer per dag bellen. “Gaat het nog goed?” “Niet meer gehuild?” “Hoe vaak op het potje?”

De perfectionist. Kindjes zien eruit om door een ringetje te halen. Mooiste vlechten in het haar. Naar de nieuwste mode gekleed. Met perfect in elkaar geknutselde traktaties. Alles gepland volgens het boekje. Alles in balans. Dat denk ik altijd, maar is misschien is dat helemaal niet zo.

En een moeder waar ik soms best wel wat van zou willen leren: Take it easy…
Die maakt zich niet druk. Komt altijd te laat met een brede glimlach op het gezicht. Nieuwste mode? “Nee joh, als het maar lekker zit”. Breken ze de boel af? “Ze hebben het toch naar hun zin!” Vergeten op te halen? “Kan gebeuren”. Het hoeft niet altijd allemaal volgens de boekjes en de rust, reinheid en regelmaat. “Consternatie” bureau… “Vooral je er niet druk over maken, glimlachen en laten praten”. Go with the flow. Het komt gewoon allemaal goed.

Als er een cursus is, meld ik me aan!

Previous ArticleNext Article
Hoi, ik ben Mieke. Ik ben getrouwd en ik heb 3 jongens. Ik ben vorig jaar gestopt met werken in het onderwijs. Omdat mijn man vaak in het buitenland zit, vond ik het werk en 3 kinderen best druk. Nu ben ik thuis voor de kinderen. Dit geeft rust in het gezin. Maar soms denk ik: "Waar is hier de nooduitgang?". Dan mis ik de afwisseling, collega's en voldoening om iets voor mezelf te hebben. De jongste gaat bijna naar school. Tot die tijd ga ik van deze vrije tijd genieten. Want deze tijd komt niet meer terug!