Herstellen na een operatie

moeder herstellen

Ik ben een moeder die, dankzij een keizersnede, twee keer een baby op deze aardbol heeft gezet. En ondanks dat een keizersnede niet de manier was die ik zelf voor ogen had, ben ik er toch heel trots op. Het was namelijk de enige manier om mijn baby’s veilig ter wereld te laten komen. En is dat niet waar een bevalling om draait? Ik kijk dan ook met een fijn gevoel terug op mijn keizersnedes. Ook de periode van het herstel na de keizersnedes, zijn mooie herinneringen geworden. Dit komt mede dankzij het feit dat ik mij goed heb voorbereid, op het herstellen na een keizersnede. 

Misschien sta jij ook op het punt om een keizersnede te ondergaan en ben je op zoek naar informatie over het herstel. Misschien ben je aan het herstellen na een verzakking operatie en zoek je naar ervaringen. Ook al verschilt het herstellen na een operatie per persoon, wil ik je toch graag wat tips meegeven. Je kunt beter maar goed voorbereid zijn, want verrassingen komen er al genoeg wanneer je net geopereerd bent.

Kom in beweging

Luister altijd naar de adviezen van je arts. Zodra de artsen en verpleegkundigen een akkoord geven, probeer dan te bewegen. Begin na een keizersnede met een rondje lopen in je ziekenhuiskamer. En zodra je de mogelijkheid hebt, ga dan een lekker lang onder de douche staan. Misschien vind je het allemaal erg spannend en denk je dat je nooit meer normaal bewegen kunt, maar het komt goed. Gun jezelf de tijd om te herstellen. Na een verzakking operatie kun je voor korte wandelingetjes gebruik maken van een wandelstok, als je dat meer vertrouwen geeft. Een wandelstok kun je tijdens het herstellen ook thuis gebruiken, want je wandelingetjes zullen steeds iets langer worden.

De volgende tip is misschien niet voor iedereen, maar zelf deed ik graag een beetje make-up op. Ik voel me dan altijd net even wat verzorger en energieker.

Pak je rust

Rust is zo belangrijk voor het herstellen na een operatie. Maar na een keizersnede wil je evengoed je baby aan iedereen laten zien, want dat is je trots. Maak het jezelf daarom vooral makkelijk.  Na een verzakking operatie wil je gewoon lekker bij je gezin kunnen zijn, zet daarom dan tijdelijk een hoog laag bed in de woonkamer. Zo pak je je rust en kun je toch overal bij zijn. Ook is zo’n tijdelijk bed in de woonkamer prettig, wanneer je al een kleintje hebt rondlopen en jouw aandacht wil. Bovendien helpt het je om makkelijker op te staan. Want ook al lijkt dat een kleinigheid, is het toch heel belangrijk. Je hebt tenslotte net een operatie achter de rug.

Na een keizersnede is het belangrijk dat je goed op let hoe je van het bed of de bank opstaat. Gebruik je buikspieren niet om je lichaam op te tillen, maar rol je naar je zij en duw je jezelf met je armen omhoog.

Omring jezelf ook met kussens, het geeft je extra ondersteuning en het is soms gewoon heerlijk om een kussen tegen je buik aan te drukken.

Drink genoeg water

Genoeg water drinken is natuurlijk altijd belangrijk, maar voor het herstellen na een operatie is het nóg belangrijker. De reden is dat het je zal helpen om een verstopping tegen te gaan en geloof me, daar zit je echt niet op te wachten zo vlak na een keizersnede of verzakking operatie. Na een keizersnede kan genoeg water drinken kan ook helpen om de borstvoeding op gang te krijgen, iets wat waarschijnlijk al een stuk lastiger zal gaan door de keizersnede.

Ook je voeding is natuurlijk belangrijk. Eet gezond en neem eventueel extra vitamines. Maar met veel groente en fruit kom je ook al een heel eind.

Gebruik een sluitlaken of -band na een keizersnede

Een sluitband is een moderne variant op het ouderwetse sluitlaken, maar het komt op hetzelfde neer. Niet iedereen zal dit aanraden, maar zelf vond ik het erg prettig om mijn lege buik wat extra steun te geven. Wanneer je wond van de keizersnede goed geneest, kun je een sluitband na ongeveer 4 weken gebruiken.

Zeg ja tegen aangeboden hulp

Het klinkt misschien stom, maar dit vond ik echt één van de lastigste dingen tijdens het herstellen na een operatie. Om de één of andere reden vond ik dat ik het allemaal zelf moest kunnen. Alsof ik wilde bewijzen dat ik snel kon herstellen en dat ik geen enkele moeite had met het moederschap. Maar na een keizersnede gieren de hormonen door je lichaam en ben je een kraamvrouw die net een baby heeft gekregen. En een verzakking operatie is echt niet niks. Zeg gewoon ja tegen iedereen die hulp aanbiedt en richt je serieus op het herstellen.


operatie herstel moeder

Afbeelding: Shutterstock / Alena Ozerova

Previous ArticleNext Article