Zelf een dromenvanger maken

dromenvanger maken kind

Een dromenvanger zelf maken met je kind is echt heel simpel, maar vooral heel leuk omdat ieder resultaat weer anders is. Iedereen kan echt z’n eigen creativiteit erop loslaten. Daarom is het maken van een dromenvanger ook een prima activiteit op een kinderfeestje. Je hoeft er niet eens voor naar de winkel. Je kunt het maken met knutselspullen die je waarschijnlijk gewoon in de kast heb liggen. Ik zal je laten zien dat je ook echt geen speciale ringen nodig hebt, om een dromenvanger te kunnen maken. Alles wat je nodig hebt is een beetje creativiteit. 

Wat is een dromenvanger?

Een dromenvanger bestaat al eeuwen en komt oorspronkelijk van een indianenvolk uit Noord-Amerika. Een dromenvanger heeft de functie om nare dromen te vangen, maar ik denk dat er tegenwoordig meer waarde gehecht wordt aan het decoratieve doel. Een dromenvanger bestaat uit een ring met daarin een web en kan verder versierd worden met veertjes, kraaltjes, steentjes , enzovoorts. Ook deze voorwerpen hebben een functie, zo zorgen de veertjes er bijvoorbeeld voor dat de goede dromen die het web opvangt zachtjes op de slaper belanden. Of je het nou gelooft of niet, mijn kinderen denken vooral, ‘baat het niet dan schaadt het niet’.

Nodig voor een DIY dromenvanger:

  • Dik karton (om een ring uit te knippen)
  • Crepepapier, wol, katoen, stroken papier
  • Veertjes, kraaltjes, knoopjes, pomponnetjes
  • Lijm, schaar

dromenvanger pakket

Het leuke aan het maken van een dromenvanger is dat ieder kind het zelf kan maken én versieren zoals hij zelf wil. Zo wilde mijn zoon vooral blauwtinten (de kleur van het lucht) in zijn dromenvanger.

Ring voor een dromenvanger

Ringen voor een dromenvanger kun je dus kant en klaar kopen (zoals deze). Het voordeel van een metalen ring is dat deze natuurlijk een stuk steviger is. Maar wanneer je een stuk stevig karton bij het oud papier hebt staan, dan kun je daar ook prima een ring uitknippen voor het maken van een dromenvanger. Deze ring kun je bedekken met stroken katoen (misschien heb je nog ergens een stofje liggen), met wol of zoals wij deden, met crepepapier.

dromenvanger ring kind

Wanneer de ring helemaal bedekt is, kun je met wol het web in de ring maken. Dit kun je ook met stroken papier doen (scroll naar beneden om te zien hoe mijn dochter dat gedaan heeft).

dromenvanger web

Versiering van de dromenvanger

De ring met web is klaar, maar aan de dromenvanger zit dus ook altijd versiering. De regel is, je kunt de dromenvanger zo bont maken of bescheiden houden als je zelf wil.

versieren dromenvanger

Ideeën voor aan een dromenvanger zijn als volgt, veertjes aan draadjes met strijkkraaltjes, pomponnetjes die je heel makkelijk zelf maakt en knoopjes als versiering.

dromenvanger maken

Deze knoop je aan de onderkant van de ring van de dromenvanger, je kunt aan de ring zelf ook nog het één en ander plakken als versiering en klaar is de dromenvanger voor je kind!

dromenvanger kind

Web van papier

Zie hier hoe de web van de dromenvanger met stroken papier is gemaakt.

kind papier dromenvanger

dromenvanger maken

diy dromenvanger

Nog meer ideeën voor het maken van een dromenvanger

ideeen voor een dromenvanger

zelf dromenvanger maken

dromenvanger


kind dromenvanger knutselen

Previous ArticleNext Article