Zo leer je kinderen dat groenten lekker zijn (wetenschappelijk bewezen!)

kind groenten leren eten

Als een moeder van een lastige eter ben ik altijd op zoek naar manieren om mijn kinderen groenten te laten eten zonder een strijd te hoeven leveren. Ik heb dan ook al heel wat pasta recepten geprobeerd, waarin ik op slinkse wijze de groenten heb verstopt. Maar zo simpel bleek het allemaal niet te zijn…

Sterker nog, de oplossing bleek nog veel eenvoudiger! Onlangs stuitte ik op een interessant onderzoek dat mijn aanpak van het groenten-gevecht volledig kan veranderen.

Het onderzoek onthulde iets wat zo voor de hand liggend lijkt: kinderen eten meer groenten als je ze gewoon meer opschept. Ja, je leest het goed! Geen ingewikkelde recepten, geen geheime sauzen, gewoon meer op het bord doen. De onderzoekers ontdekten dat het verdubbelen van de hoeveelheid maïs en broccoli van 60 naar 120 gram resulteerde in een indrukwekkende toename van 68 procent in de groenteconsumptie van kinderen.

Ik kan me de verbaasde blikken van andere ouders al voorstellen terwijl ik mijn kinderen een berg groenten op hun borden serveer. “Wat doe je? Heb je de memo gemist dat kinderen een aangeboren afkeer hebben van alles wat groen is?” Maar het onderzoek staat aan mijn zijde. Het blijkt dat door simpelweg meer groenten op te scheppen, kinderen vanzelf meer gaan eten.

De resultaten van dit onderzoek zijn als een lichtpuntje voor ouders zoals ik, die dagelijks een mini-oorlog voeren om hun kinderen iets gezonds te laten eten. Hoe vaak ik wel niet creatieve manieren heb bedacht om broccoli te verbergen in een pasta saus en hoe ik wanhopig heb geprobeerd om worteltjes om te toveren tot ‘magische stokjes’. Of wat dacht je van het verbergen van spinazie in smoothies? Ik dacht dat ik alle trucjes wel kende. Maar hoe creatief ik ook probeerde te zijn, sommige van die trucjes werkten maar tijdelijk of gewoon niet. Mijn kinderen hadden de groene stippen in de smoothies al snel door en mijn artistieke inspanningen werd met een scheef oog bekeken. Maar nu blijkt dat ik misschien gewoon meer op hun borden had moeten leggen.

Zal dit werkelijk een eenvoudige strategie zijn die werkt? Die de druk van het gevecht om groenten te laten eten kan verminderen? In plaats van een eindeloze discussie over het “eet in ieder geval één hapje,” kunnen we ons richten op het opscheppen van een royale portie groenten.

Dus, de volgende keer dat ik mijn kinderen aan tafel roep voor het avondeten, zal ik ze verrassen met overvolle borden vol met kleurrijke groenten. Zal het echt werken? Ik denk het niet. Want ook al is het een wetenschappelijk en onderbouwd onderzoek, mijn kinderen blijven wondertjes.


Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article