Wat als je als zelfstandig ondernemer zonder werk komt te zitten? 

zelfstandig ondernemer zonder werk

Wanneer je als zelfstandig ondernemer werkzaam bent, draag jij ook alle risico’s die met deze manier van werken komen. Voor de een heeft dit meer consequenties dan voor de ander. Stel dat je zzp’er bent en je hebt een gezin. Dit betekent dat je waarschijnlijk hoge maandlasten hebt en dat het een groot probleem kan worden wanneer je zonder werk komt te zitten. De kans is groot dat je dan niet je hypotheek kunt betalen en dat je je kinderen niet meer kunt geven wat zij nodig hebben. Hoe langer je zonder werk zit, hoe groter je problemen worden. Wat kun je doen om dit te voorkomen? Wij laten het je zien! 

Zorg dat je een goede verzekering neemt

Er zijn in Nederland maar heel weinig zzp’ers die zich goed verzekerd hebben. Dat is een keus, maar niet altijd de beste keus. Wanneer je namelijk zonder inkomsten komt te zitten, kunnen de problemen zich snel opstapelen. Als je een gezin hebt, kun je dit risico eigenlijk niet lopen. Vandaar dat wij je aanraden om een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp af te sluiten. Met deze verzekering kun je een hoop ellende voorkomen of, anders gezegd een hoop gemoedsrust creëren. Kom je namelijk een tijd zonder werk te zitten, dan kun je na een tijdje een beroep doen op dit vangnet. Via je verzekering komen er dan alsnog inkomsten binnen waardoor jij niet in de stress hoeft te schieten over je toekomst. Kijk daarom een keer wat jouw verzekeringsmaatschappij te bieden heeft en bekijk hoeveel inkomsten jij zou willen laten verzekeren. 

Je gezondheid is onvoorspelbaar

Dat het je op werkgebied nu voor de wind gaat, wil niet zeggen dat het altijd goed zal blijven gaan. Er zijn tal van factoren die jouw succes bepalen en het merendeel van deze factoren heb je niet in de hand. Stel bijvoorbeeld dat je ziek wordt waardoor je langdurig uit de roulatie bent. In dat geval is het goed om een arbeidsongeschiktheidsverzekering te hebben omdat je hierdoor niet zonder inkomsten komt te zitten. Er is namelijk niets vervelender dan niet kunnen werken en ondertussen ook je financiële problemen te zien toenemen. Omdat iedere ondernemer zomaar ziek kan worden, is het daarom belangrijk om een vangnet te hebben. Het is namelijk ook niet bevorderlijk voor je herstel dat je heel veel stress hebt omdat je geen inkomsten meer genereert. 

Sluit je polis af

Om een indruk te krijgen van wat je allemaal moet laten verzekeren, is het goed om je vaste lasten eens op te schrijven. Je krijgt hierdoor een overzicht van de kosten die je echt per maand moet betalen en waar je misschien een besparing kunt doorvoeren. Het bedrag dat je echt nodig hebt, is het bedrag dat je zou moeten laten verzekeren. Je kunt vervolgens bepalen hoe lang je op je buffer wilt leven. Dat betekent dus ook dat je als zelfstandige een buffer moet aanleggen. Zo wordt een kleine financiële tegenslag, niet meteen een groot probleem.


Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article