Welke e-reader voor je kind?

lezen kinderen

Een echt boek of een e-reader? Als je het mij persoonlijk zou vragen, gaat er niets boven een boek met échte bladzijdes. Maar mijn kinderen gaan vol voor de e-reader. Dat verbaast me overigens niets, ze zijn nooit echte boekenwurmen geweest en iedere vrije minuut spenderen ze het liefste achter een schermpje. Maar ja, zoals we allemaal wel weten is lezen belangrijk. Zeker nu de zomervakantie weer aanbreekt, moeten kinderen ook in de zomer blijven lezen om hun leesniveau op peil te houden. Hiervoor bleek een e-reader voor de kinderen een schot in de roos. Mijn kinderen lezen zo graag uit een e-reader, dat we er nu voor alle drie één hebben aangeschaft. Welke e-reader? Dat zal ik je in dit artikel vertellen. 

De voordelen van een e-reader voor je kind

Dat het lezen van e-boeken zo zijn voordelen heeft, kan ik zeker beamen. Waar mijn kinderen eerst tegen een bladzijde aan zaten te hikken, omdat de lettertjes te klein zijn en er te veel woorden op de pagina staan, lezen ze nu met plezier door de bladzijdes heen. Met een e-reader kunnen ze de bladzijdes inzoomen en de lettergrootte aanpassen. Daardoor lijken de bladzijdes minder lang en is het minder overweldigend. Dat is denk het grootste voordeel aan de e-reader voor mijn kinderen. Natuurlijk blijft een boek even dik, met even veel woorden. Maar blijkbaar is de dikte van een boek en de vol geschreven bladzijdes iets wat mijn kinderen tegenhoudt om te beginnen met lezen. Met een e-reader zien ze dat niet.

Daarnaast is een groot voordeel van een e-reader natuurlijk dat het compact is. Zeker op vakantie is een e-redear ideaal, je hebt immers al genoeg zooi om mee te nemen. Als je voor ieder kind ook nog eens een aantal boeken mee moet nemen, kun je wel een extra aanhanger aanschaffen.

Kinderboeken op de e-reader?

Maar hoe zit dat dan met die kinderboeken op een e-reader? Kun je bijvoorbeeld een prentenboek op een e-reader zetten? Ja dat kan, maar persoonlijk ben ik daar geen fan van. Een prentenboek lees je voor aan je kleintje en daarom zie ik ook niet echt een voordeel voor je kind. Tijdens het voorlezen van een prentenboek hoort de spanning van het omslaan van de bladzijde. Dat kun je wat mij betreft zien als onderdeel van het voorlezen.

Persoonlijk zou ik aan een e-reader voor je kinderen beginnen op het moment dat ze zelfstandig kunnen lezen. Vanaf een jaar of zes kunnen kinderen kennismaken met allerlei soorten kinderboeken die je op de e-reader kunt zetten.

TIP: bij onlinebibliotheek.nl kunnen kinderen ebooks uit de bibliotheek lenen. Dat is natuurlijk ideaal, want dan hoef je de kinderboeken niet zelf aan te schaffen.

Welke e-reader aanschaffen voor je kind?

Er zijn behoorlijk wat e-readers op de markt, maar welke e-reader moet je nou hebben voor je kind? Wanneer je dan besluit om een e-reader aan te schaffen voor je kind, zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten.

  • Verlichting
  • Waterdicht
  • De snelheid (om door de pagina’s bladeren)
  • Opslagcapaciteit
  • Afmeting en gewicht
  • De prijs

E-reader met verlichting

Bijna alle e-readers hebben verlichting zodat je in bed gemakkelijk nog even kunt lezen. Nog zo’n voordeel aan een e-reader! Maar zo’n verlicht scherm kan ook invloed hebben op je nachtrust en dat heb je natuurlijk liever niet voor je kinderen. Daarom zou ik sowieso kiezen voor een e-reader met een blauw licht filtert. Maar het kan nog mooier, zo heeft de Kobo Clara een comfortlight PRO, deze herkent het licht om je heen en past op basis daarvan de schermverlichting automatisch aan.

Wat ook fantastisch is voor kinderen, is een e-reader in kleur! In Nederland heeft tot nu toe alleen PocketBook een e-reader in kleur. Vooral voor kinderen die graag boeken als Dog Man of stripboeken lezen, is dit een mooie aanvulling.

Een waterdichte e-reader

Wanneer je kind het lezen helemaal te pakken heeft en ook langs de kant van het zwembad lezen wil, kun je kiezen voor een e-reader met een waterdichte behuizing.

De snelheid van de e-reader

Wanneer je aan het lezen bent, en lekker in het verhaal zit, wil je graag zo snel mogelijk door de bladzijdes heen bladeren. En soms wil je even terug bladeren om iets opnieuw te lezen. Wanneer je een trage e-reader hebt, kan dat natuurlijk heel vervelend zijn. Hiervoor moet je even de reviews induiken.

De opslagcapaciteit van de e-reader

De opslagcapaciteit is iets waar je op letten kunt, maar eigenlijk is de opslagcapaciteit van 8GB al meer dan voldoende. Hier kun je namelijk al zo’n 6000 boeken in opslaan.

Afmeting en gewicht van de e-reader

Dit is wel echt iets waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een e-reader voor je kind. Hoe kleiner, hoe lichter de e-reader. Ook houdt een kleine e-reader een stuk fijner vast voor kleine kinderhandjes. Maar daarentegen leest een e-reader met een kleine afmeting van het scherm, minder comfortabel dan een grotere e-reader. Zeker iets om te overwegen dus!

De prijs van de e-reader

En dan, niet geheel onbelangrijk, de prijs van de e-reader. Ik noem het nu als laatste, maar zelf was de prijs het eerste waar ik op heb gelet. Het kopen van een e-reader voor je kind is een behoorlijke uitgave. En ja, dit kun je zo gek maken als je zelf wil. Na eventjes twijfelen tussen de Kobo Clara HD (prijs: €109) en de PocketBook Touch HD 3 (prijs: €159), hebben we toch voor de eerste gekozen. De Kobo Clara HD. Deze e-reader heeft een hoge schermresolutie en is toch lekker compact. In tegenstelling tot de PocketBook Touch HD 3 is deze e-reader niet waterbestendig. Hij mag dus niet mee naar het zwembad. En het grote voordeel van de PocketBook Touch HD 3 is ook dat je er luisterboeken op kunt afspelen. Maar goed, ook dat kunnen we missen, ik wil immers dat mijn kinderen meer gaan lezen. Uiteindelijk heeft de prijs toch echt de doorslag gegeven over welke e-reader we voor de kinderen hebben aangeschaft.

PocketBook e-reader

PocketBook Touch HD 3

PocketBook Touch HD 3
Prijs: €159
Belangrijkste kenmerken: waterbestendig, SMARTlight, via bluetooth luisteren naar audioboeken

Kijk voor de actuele prijs bij Coolblue en/of Bol.com

PocketBook Color

PocketBook Color
Prijs: €199
Belangrijkste kenmerken: kleurenscherm, gewicht van 160 gram, via bluetooth luisteren naar audioboeken

Kijk voor de actuele prijs bij Coolblue

pocketbook touch

PocketBook Touch Lux 5 (Ruby Rood)
Prijs: €119
Belangrijkste kenmerken: gewicht van 155 gram, SMARTlight, zowel het touchscreen als de knoppen om je e-reader te bedienen

Kijk voor de actuele prijs bij Coolblue en of Bol.com (black)

Kobo e-reader

e-reader clara

Kobo Clara HD
Prijs: €109
Belangrijkste kenmerken: past de schermverlichting automatisch aan, waterdichte behuizing, goed geprijsd

Kijk voor de actuele prijs bij Coolblue en of Bol.com

Kobo Libra kind

Kobo Libra H2O
Prijs: €179
Belangrijkste kenmerken: past de schermverlichting automatisch aan, waterdichte behuizing, energiezuinig

Kijk voor de actuele prijs bij Coolblue en of Bol.com

Kobo Elipsa kind

Kobo Elipsa Blauw
Prijs: €399,99
Belangrijkste kenmerken: 10,3 inch scherm, maak aantekeningen terwijl je leest

Kijk voor de actuele prijs bij Coolblue en of  Bol.com

Je ziet, er zijn e-readers in allerlei soorten en maten, maar belangrijker nog in verschillende prijscategorieën. Welke e-reader je voor je kind koop is geheel aan jezelf. Maar zelf denk ik dat je het beste kunt beginnen met de Kobo Clara HD. En mocht je kleintje de smaak te pakken krijgen betreft het lezen, dan kun je dat later altijd belonen met een luxer exemplaar.


lezen kinderen vakantie

Afbeelding: Shutterstock / Victoria Denisova

Previous ArticleNext Article