Wat gebeurt er als je LEGO inslikt? Deze wetenschappers weten het!

lego inslikt

We weten allemaal wat er gebeurt als je op een LEGO blokje trapt. Maar wat gebeurt er als je kind een stukje LEGO inslikt?

Orale fase

Kinderen stoppen nu eenmaal graag van alles in hun mond. We noemen het ook wel de orale fase. Een doodnormale fase waarin kinderen de wereld om hen heen ontdekken met hun mond. Het zijn vooral kinderen tot ongeveer 3 jaar, vandaar dat er op veel verpakkingen wordt gewaarschuwd voor kleine onderdelen. En dus niet geschikt zijn voor kinderen van 0 tot 3 jaar.

Maar goed, wat als je peuter wel een keer een LEGO stukje van zijn grote broer te pakken heeft? En wat als hij die dan ook nog in zijn mond stopt en doorslikt? Hoe erg is dat?

LEGO inslikken

Ik denk dat je zelf wel kunt bedenken dat het inslikken van een langwerpig LEGO blokje een stuk ingewikkelder eruit komt dan het hoofd van een LEGO poppetje.

Dat laatste hebben zes wetenschappers (artsen) getest door zelf een hoofd van een LEGO poppetje in te slikken. Dat hebben ze natuurlijk niet onder het genot van een borrel gedaan, hoewel ik me wel kan voorstellen dat ze het onder het genot van een borrel bedacht hebben. Nee, daar is een heel onderzoek aan gehangen.

Voordat de artsen de Lego-hoofdjes inslikten, hielden ze een aantal dagen een ontlastingdagboek bij waarin ze alles van hun poep noteerden en een “score” maakten voor hun stoelgang. Hier noemen we het ook wel de Bristol-stoelgangschaal, in het Engels is het de Stool Hardness and Transit (ook bekend als SHAT).

wat gebeurt er logo inslikken

Nu is iedereen natuurlijk benieuwd wat er gebeurt als je een LEGO blokje inslikt. Het zal je niet verbazen, ze komen er gewoon weer uit!

Lees ook: Onderzoek wijst uit: Familievakanties maken kinderen gelukkig!

Onderzoek resultaten

Alle Lego-stukken werden tijdig teruggevonden, behalve één, maar het team schreef dat toe aan ‘onvoldoende poep zoeken’ door één van de onderzoekers. En ik snap wel waarom.

Hoewel elke onderzoeker een ander resultaat had, sommigen vonden hun Lego-hoofd op de eerste dag al terug, concludeerde de wetenschappers dat een Lego-hoofdje in 1,7 dagen de lengte van een volwassen darmkanaal kon afleggen.

En nu weet jij dat ook!


Maar nu niet te makkelijk worden met kleine dingetjes in de buurt van je peuter! Want het inslikken van bijvoorbeeld een batterijtje, is nog steeds levensgevaarlijk!

lego doorslikken
Previous ArticleNext Article