Onderzoek wijst uit: Familievakanties maken kinderen gelukkig!

Volgens onderzoekers zijn vakanties met je gezin geschenken die blijven geven. Nu moet ik er wel even bij vermelden dat deze onderzoekers er niet tijdens onze vakantie bij waren. Of de conclusie dan anders geweest was, zullen we nooit weten. Maar magische vakanties met glitters en al dat soort illusies hebben wij niet. Ik durf er gerust voor uit te komen dat wij tijdens onze vakantie’s nog steeds wat strubbeling met het leven hebben. Toch kijken mijn kinderen altijd positief terug naar onze tripjes. Het positieve overwint altijd en de mooie herinneringen drukken de minder mooie herinneringen naar de achtergrond. Het is zelfs zo dat we tijdens de fijne momenten er al vakantiefantasieën over een volgende vakantie op loslaten. 

Volgens deskundigen kunnen wij ouders dus beter onze zuur verdiende centen besteden aan vakanties dan ze uit te geven aan speelgoed wat twee weken later achter in de kast belandt. Vakanties worden door kinderen op het moment zelf zeer gewaardeerd, maar ook later wanneer de vakantie een fijne herinnering wordt, aldus psychologisch auteur Oliver James. ‘Making memories’ is een term waar je misschien spontaan van gaat kokhalzen, maar die dus toch echt waardevol blijkt te zijn.

Maar kinderen worden niet alleen gelukkiger van vakantie met het gezin. Het is ook nog eens heel goed voor de ontwikkeling van hun hersenen. Een andere omgeving biedt nieuwe ervaringen en belevenissen. Het stimuleert sociale, fysieke, cognitieve en zintuiglijke ontwikkelingen. Alleen de simpele dingetjes al, vrienden maken met kinderen van een andere cultuur. Klimmen over rotsen op het strand. Zand tussen je tenen. Of leren over natuurverschijnselen, zoals het noorderlicht.

Ben je nog niet overtuigd om als de wiedeweerga een vakantie te gaan boeken, denk dan maar eens terug aan je eigen kindertijd. Hoeveel procent van je herinneringen valt onder het kopje ‘vakantie’? Wat de uitslag ook is, gebruik het gewoon als excuus en neem de term ‘making memories’ voor lief. Ik kan minder relaxte manieren bedenken om mijn kinderen gelukkiger te maken.

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article