Waarom je kind strontvervelend is

kind strontvervelend

“Nee Bartje, je mag niet op de iPad!” zegt moeder resoluut. “Het is genoeg geweest, je gaat nu maar even spelen.”, vervolgt ze nog. En Bartje maait alles van tafel, hij is boos. Hij maakt wat grommende geluiden en gaat vervolgens zijn zusje irriteren die lekker aan het kleuren is.

“Bartje laat je zusje met rust!”, roept moeder. “Maar mijn been moet daar liggen!”, schreeuwt Bartje uit terwijl hij de hele bank tot zijn beschikking heeft. Maar nee, hij moet en zal zijn been op de plek hebben waar zijn zusje zit. Zwaar irritant blijft hij met zijn been tegen het been van zijn zusje schoppen. 

“Mama, mag ik dit? Mama, mag ik dat?” vraagt Bartje terwijl we door de winkel lopen. “Nee Bartje, we gaan niet alles kopen wat er in de winkel ligt.”, zegt moeder voor de zoveelste keer. “Maar ik WIL HET!”, schreeuwt Bartje door de winkel. “Ik mag ook nooit iets!”

“Bartje, ga je uitkleden”, beveelt moeder. “NEE”, schreeuwt Bartje. “Bartje ga je tandenpoetsen!”, beveelt moeder. En terwijl Bartje de tandpasta uit over de wastafel uitsmeert, schreeuwt hij uit volle borst “NEE!”

En ga zo maar door en door en door…

Bartje is strontvervelend

Waar is je lieve kleine Bartje, die altijd super gezellig is gebleven? Waarom doet Bartje zo dwars? En waarom gooit hij bij werkelijk alles zijn kont tegen de krib?

Je denkt aan alle adviezen en conclusies van compleet onbekende mensen die je in het winkelcentrum tegen kwam.

– Is hij moe? Heeft hij niet goed geslapen? Voor zover jij weet heeft Bartje prima geslapen… In jouw bed. 

– Heeft hij honger? Dat zou kunnen, maar wat dacht Bartje ervan om zijn avondeten gewoon eens op te eten?

– Misschien is hij zich letterlijk aan het vervelen?

– Zit hij niet zo lekker in zijn vel door het weer? Ja heus! Het zou zomaar eens aan het weer kunnen liggen. Wie wordt er niet strontchagrijnig van takkeweer.

– Heeft hij iets naars meegemaakt op school of bij een vriendje thuis?

– Of heeft Bartje gewoon iets teveel tv gekeken of naar de iPad gestaard?

Kinderen doen niet vervelend om hun ouders bewust te treiteren. Er is altijd een reden voor bepaald gedrag. Soms zijn ze moe en zó aan vakantie toe. Misschien komt het door dat irritante kind uit de klas waar Bartje dit vervelende gedrag van over heeft genomen.

Of de reden is heel simpel. Bartje is gewoon een strontvervelend kind. Dat kan ook.


Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article