Een brief voor mijn – niet zo brave – dochter

brief kind

Lief kind, met je sterke wil

Een dochter is zoveel rustiger, zoveel makkelijker en zo anders dan een jongen. Dat is wat ze me zeiden toen je geboren werd. Maar oh, wat had iedereen het mis! Dat wist ik toen nog niet, maar nu kan ik met zekerheid zeggen dat je echt niet rustiger en zoveel makkelijker bent dan je broer. 

Lief meisje, ik ben blij dat ze het mis hadden. Dat je geen ‘braaf meisje’ bent. Maar een wilde bras met een hele sterke wil. Och, die sterke wil… Het valt niet altijd mee, maar onthoud: de wereld heeft niet nog een braaf meisje nodig, mijn lieve kind. De wereld heeft meer meisjes nodig zoals jij! Meisjes met wilskracht en doorzettingsvermogen. Meisjes die zeggen, ‘nu ben ik ben aan het woord!’ Meisjes die zelfverzekerd zijn, assertief en volledig gaan voor dat, waar ze in geloven.

Ze zeggen dat je bazig bent. Ze zeggen dat je koppig bent. Ze zeggen dikwijls, doe toch niet zo moeilijk! En sommige durven je zelfs een bitchy te noemen. Lief kind, lief meisje, laat het je niet gebeuren! Ik laat het niet gebeuren, want jij bent precies zoals je moet zijn. Laat jezelf nooit kleineren, door niemand. De mensen die jou eronder proberen te krijgen, voelen zich alleen maar ongemakkelijk door het feit dat jij durft te spreken. Jij voldoet niet aan hun verwachtingen van hoe een braaf meisje zou moeten zijn. En weet je kind, ga daar ook alsjeblieft nooit aan voldoen. Wees altijd beleefd, maar nooit braaf.

Je bent een meisje met een oude ziel, onbewust en toch zo zelfverzekerd, zo’n sterke wil. Je valt en staat weer op. Je drukt openlijk je ongenoegen uit. Je gaat tot het uiterste. Je laat je niks afnemen. Je maakt me soms zo wanhopig. Je zit vol energie. En voor mij is dat allemaal zo vermoeiend. Maar ik zal je de mond nooit snoeren, want je hebt het recht van spreken.

Ik zal je leren hoe je assertief kan zijn, zonder agressief genoemd te worden. Ik zal je leren hoe je een leider kan zijn, zonder de stempel bazig opgedrukt te krijgen. Ik zal je leren hoe je je mening kunt geven, zonder dat je de mening van anderen uit het oog verliest. Ik zal je leren je eigen pad te volgen. Ik maak van eigenwijs een positief woord.

Ik weet het, jou opvoeden is een hele kluif. Je wilskrachtige, temperamentvolle, ik-kan-het-zelf houding is een behoorlijke uitdaging in mijn carriere als moeder. Een grotere uitdaging dan wanneer je braaf zou glimlachen en knikken en gehoorzaam zou zijn, zonder vragen te stellen. Maar blijf vragen stellen, blijf strijden en hou je wil sterk.

Wees wie je bent en weet dat je alles kunt worden.

Je mama.


kind assertief

Afbeelding: Shutterstock / YuryImaging

Previous ArticleNext Article