5x de voordelen van een hooggevoelig kind

Doe niet zo moeilijk! Maak er niet zo’n drama van of stel je niet zo aan… Je gevoelige kant laten zien wordt vaak verward met aanstellen, dramatisch doen of zwakte. Hooggevoelig zijn wordt afgeschilderd als een ongewenste eigenschap en dat terwijl nonchalant en onverschillig vaak als ‘sterk’ wordt gezien.

Ieder kind is anders en gaat anders met zijn eigen gevoelens om. En het is ook niet verkeerd om de manieren die voor het kind werkt, door bijvoorbeeld nonchalant te reageren, te stimuleren. Maar wat als ‘je gevoelige kant laten zien’ wel werkt voor het kind? Dan komen toch vaak de reacties, ‘doe niet zo moeilijk, maak er niet zo’n drama van of stel je niet zo aan’. Zonde, want deze eigenschap heeft wel degelijk zijn positieve kanten en zijn voordelen! 

1. Gevoelens zijn intens

Gevoelens zijn intens, zo ook de belevenissen. Een hooggevoelig kind beleefd ervaringen als geen ander. Intens genieten van je omgeving, intens genieten van iets groots. Maar ook intens genieten van iets kleins, hoe mooi is dat!?

2. Een stekte zelfbewustzijn

Een hooggevoelig kind is zeer zelfbewust. Hoewel het soms best lastig is om met deze zelfbewustzijn om te gaan, want voor een kind is het nog vrij lastig om elk gevoel een plekje te geven. Maar wanneer dit proces goed begeleid wordt en dus niet meteen de kop ingedrukt wordt, zal het hooggevoelige kind op latere leeftijd hiervan profeteren.

3. Medeleven en behulpzaam

Wanneer er plek is voor de gevoelens van een hooggevoelig kind, kan hij zich ook goed inleven in de ander. Instinctief weerspiegelt hij de emoties van anderen. Hij kan echte medeleven tonen, een goede luisteraar zijn en daardoor ook hulp bieden.

4. Zorgzaam

En door het medeleven kunnen tonen en behulpzaam zijn, zijn hooggevoelige kinderen  ook zeer zorgzaam. Ze willen graag het gevoel hebben om er te toe doen, om iets te kunnen betekenen voor een ander. Zorgzaam dus.

5. Intense vriendschappen

Hooggevoelige kinderen sluiten vaak intense vriendschappen. Wanneer er een vriendschap gemaakt is, is dat niet voor even maar voor het leven. Nou ja, bij wijze van spreke. Aan losse flodders heeft een hooggevoelig kind niks, dat begrijpt hij ook niet. Wanneer de klik er is, dan gaat hij er ook helemaal voor.

Dat zijn toch vijf zeer mooie eigenschappen van dat kind dat altijd zo moeilijk doet, vind je niet?


Afbeelding van kind geniet: Olesia Bilkei/Shutterstock

 

Previous ArticleNext Article