Kinderen veilig alleen naar huis met een outdoor IP camera

Het is een belangrijke stap als jouw kinderen voor het eerst thuis zullen komen zonder papa of mama in huis. Het is een teken dat ze steeds meer zelfstandig worden, het is ook best een beetje eng … vooral voor de ouders! Met een IP camera outdoor in combinatie met een smart home app kun je met een gerust hart jouw kids thuis laten komen wanneer je zelf niet thuis bent. Wij leggen je uit hoe dit werkt én waarom dit heel veilig is. 

Het draait niet allemaal om papa en mama

Laten we met het harde nieuws beginnen; er komt een tijd dat ouders niet meer centraal staan in het leven van een opgroeiend kind. Dat is een dubbel gevoel, aan de ene kant ben je natuurlijk heel trots op je kind maar je moet ze ook leren loslaten. Je zult steeds kleine stapjes nemen om jouw kinderen iets meer vrijheid te geven, alleen thuiskomen zonder papa en mama die altijd de deur opendoet is een belangrijke stap. Er zijn tegenwoordig volop gadgets om de overstap eenvoudiger én veiliger te maken, op een manier waar je als ouder ook een gerust gevoel bij zult hebben. Laten we beginnen met een eenvoudige doch doeltreffende ‘upgrade’ van de woning; een IP camera outdoor.

Installeer een IP camera outdoor

Een draadloze camera werkt via het wifi netwerk thuis, afhankelijk van het type zul je wel voor een stroomvoorziening moeten zorgen. IP staat voor Internet Protocol, de camera zend beelden draadloos door via een uniek IP adres. Door de koppeling te maken met het thuisnetwerk kun je naast beelden terugkijken ook andere acties instellen. Denk aan detectie van beweging waarop een notificatie gestuurd wordt naar jouw smartphone. Dit werkt ook buiten het netwerk thuis, dus je zult ook op je werk deze melding ontvangen. Dan weet je bijvoorbeeld wanneer jouw kind thuiskomt van school of de voetbaltraining.

Houd er rekening mee dat een IP camera outdoor aan andere voorwaarden moet voldoen dan een camera voor binnen. Vooral de bestendigheid tegen water, stof en extreme temperaturen is van belang, dit wordt uitgedrukt in een IP rating. Er is een breed spectrum van druppels tot aan stromend water, naast de rating zal het doorgaans duidelijk worden aangegeven of het product geschikt is voor gebruik buitenshuis.

Tips voor het gebruik van een bewakingscamera:

  1. Let op de privacy: Een outdoor IP camera kan in theorie de hele straat vastleggen, maar dit is niet toegestaan. Je mag er alleen je eigen terrein mee filmen, hang ook een duidelijk zichtbaar bordje op dat er gefilmd wordt. Denk aan postbezorgers of andere personen die ook jouw terrein betreden.
  2. Cloud opslag: Afhankelijk van het merk en type camera zullen de beelden opgeslagen worden in de cloud. Diensten die bij IP camera’s geleverd worden zijn niet altijd gratis (onbeperkt) terug te kijken. Er zijn ook merken die je eigen Dropbox, OneDrive of Google Drive laten gebruiken.
  3. Beeldherkenning: Je wilt niet bij iedere kat steeds een melding krijgen, met beeldherkenningssoftware is het mogelijk mensen van dieren of auto’s te onderscheiden.
  4. Deursensor: Met een sensor op de deur kun je ook registreren wanneer er iemand in huis komt. Zo zie je niet alleen op de camerabeelden dat er iemand voor de deur staat, maar ook wanneer je naar binnen gaan. Je kunt trouwens ook direct zien of ze de deur achter zich hebben gesloten!

Regel alles met smart home app

De camera hangt op de juiste plek, nu kun je aan de slag om de IP camera in te stellen met een smart home app. Je kunt allerlei zaken instellen met de meegeleverde software, als je kiest voor een ‘slimme’ camera kun je deze koppelen aan de rest van je smart home woning. Zo kun je de buitenverlichting automatisch laten inschakelen wanneer jouw kinderen thuiskomen. Of de verlichting in de woning, dat kan natuurlijk ook. Je kunt allerlei slimme functies koppelen aan de detectie van een smart camera, maar dat hoeft natuurlijk niet. Zo kun je ook een bewegingssensor op de deur zetten. Zodra de deur geopend wordt gaat de favoriete muziek van je kind in huis aan, zo creëer je een fijne sfeer. Zeker de eerste dagen dat jouw kind moet wennen aan alleen thuiskomen is het goed om een huiselijke sfeer voor ze te maken. Wat dacht je van een slimme thermostaat die direct de woning verwarmt wanneer er iemand thuiskomt? Je regelt dit allemaal met een smart home app.

Laat jouw kinderen voortaan veilig en vertrouwd thuiskomen, ook als er even niemand is om ze te begroeten.


Afbeelding: Shutterstock/Alena Ozerova

Previous ArticleNext Article