Wat handig is om te weten bij het inrichten van een speelkamer

Je hoort het steeds vaker: een speelkamer voor de kinderen. Een aparte kamer, waar het speelgoed ligt, waar iedereen zijn of haar hart op kan halen en kan spelen met al het speelgoed wat papa en mama in huis hebben gehaald. Misschien wel een grote tafel met een treinrails, bijhorende poppetjes en huisjes, bomen en wegen. Hele pakketten Lego, Duplo, misschien is er zelfs ruimte om te gamen! Voor ouders is zo’n speelkamer ideaal! Geen bergen speelgoed door het huis heen gestrooid en iedereen weet waar ze kunnen spelen en met wat. Zo creëer je voor jezelf als ouder ook veel rust. En laten we wel zijn: dat hebben we echt wel nodig, hier en daar. Helemaal als er ook nog echt kleintjes in huis zijn, die je zorg nodig hebben. Dan is het fijn dat de grotere zich vermaken en jij tijd en rust hebt om de kleinsten je aandacht te geven. 

En misschien werk je ook nog part- of fulltime. Dan is het ook fijn om thuis te komen en even je rust te kunnen pakken. Even een kopje thee en je social media bijwerken, misschien mails beantwoorden of gewoon even niks doen en op de bank ploffen. Wat is dan handig als het gaat om het inrichten van een speelkamer?

Zitten en staan

Kinderen staan vaak wel als ze heel geconcentreerd ergens mee aan het spelen zijn, maar bij sommige activiteiten is het fijn om te kunnen zitten. Bij kleuren en tekenen bijvoorbeeld, puzzels maken en boekjes lezen. Een tafeltje met één of meerdere stoeltjes is dus zeker niet overbodig. Je kunt er ook voor kiezen om een leeshoekje te creëren. Een lekkere stoel, in de hoek van de kamer, met een kastje vol boeken.

Als je kinderen graag met hun speelgoed op de grond spelen, is het wel fijn als de een beetje zacht en warm kunnen zitten. Vloerkleden helpen daar zeker bij. Daarbij kleden ze de kamer meteen wat meer aan!

Gamer’s cave

Als je kinderen graag games op de computer spelen, kun je daar natuurlijk ook een mooi hoekje voor inrichten. Een bureau, waar de computer op staat, met alle benodigdheden om fijn te kunnen gamen. Daar is ook een goede bureaustoel voor nodig natuurlijk: ze moeten wel een beetje comfortabel kunnen zitten.

Lego, Duplo en Playmobil

Met Lego, Duplo en Playmobil wordt er natuurlijk veel gebouwd en daar moet dan wel ruimte voor over zijn. Je kunt daarvoor een grote (lage) tafel aanschaffen, waar de kids op hun knietjes of op een stoeltje bij kunnen zitten, om hun creaties te maken en daar ook nog lekker mee te kunnen spelen. Zo kan er op een grote tafel flink wat gebouwd worden, dus voor iedereen is er dan ruimte genoeg!

Rust

Ook kinderen hebben zo nu en dan rust nodig. Even bijkomen van de dag op de opvang, bij de gastouder of op school. Een zitzak is dan heerlijk om op neer te ploffen. Even helemaal niks. Een uitrusthoekje. En als je het geen probleem vindt dat er gegeten en gedronken wordt in de speelkamer: laat ze dan lekker hun sapje en snack in de speelkamer eten, zodat ze daar even op hun gemakje van kunnen genieten of hun eten en drinken onder het spelen kunnen nuttigen.

Heb jij een speciale speelkamer in huis voor de kinderen?

Previous ArticleNext Article