Een kindvriendelijke wandeling in de Ardennen: Ninglinspo

ardennen belgie

Nadat wij afgelopen herfstvakantie een weekendje in de Franse Ardennen verbleven, zijn we ook nog naar de Belgische Ardennen gegaan. We hadden daar een grote villa samen met een aantal vrienden gehuurd. Met acht ‘volwassenen’ en tien kinderen was dat natuurlijk één groot feest. Naast relaxen en gezelligheid, hadden we ook een aantal activiteiten op de planning. Waaronder een kindvriendelijke wandeling door de bossen, je bent immers in de Ardennen. De tien kinderen die met ons mee waren, waren tussen de 7 en 13 jaar. De tijd van buggy’s ligt achter ons, een buggyvriendelijke wandeling hoefde het dus niet te zijn. Maar een beetje een uitdagende wandeling wel! Ik kwam uit op de kindvriendelijke wandeling bij Ninglinspo. 

Bergriviertje Ninglinspo

Ninglinspo is een zijriviertje van de Amblève, een rivier die ontspringt in de plaats Honsfeld, vlakbij Duitsland. Ninglinspo is een kabbelend riviertje met wat watervalletjes, veel rotsen en keien.

Start van de wandeling

Wanneer je de kinderen vertelt een wandeling te gaan maken, zullen de meesten niet er enthousiast reageren. Wandelen wordt vaak geassocieerd met saai. Daarom gingen wij ook niet wandelen, maar lekker naar het bos. Om bij de start van de wandeling te komen, reden naar de parkeerplaats van Sedoz. We kwamen rond een uur of 10.30 op de parkeerplaats van Sedoz aan en troffen hooguit vier andere auto’s aan.

Er zijn verschillende bewegwijzeringen, omdat er ook verschillende wandelingen in deze omgeving in de Ardennen zijn. Daarom is het wel handig om goed te weten welke wandelroute je volgen moet. Om de kindvriendelijke wandelroute van Ninglinspo te volgen, volg je de blauwe wegwijzer. Dit is een wandeling van 6 kilometer.

kindvriendelijke wandeling Ninglinspo

Kindvriendelijk met een uitdagende klim

De kinderen begonnen vol enthousiasme aan de wandeling, zonder dat ze dachten dat ze een wandeling gingen maken. Het pad loopt de eerste 3 kilometer langs het bergriviertje Ninglinspo. Soms moesten we het riviertje oversteken, daar hadden ze houten loopbruggen voor gemaakt. Omdat het flink geregend had, was het pad hier en daar vrij modderig. En zoals ik al aangaf, is het ook geen pad om met een buggy te lopen. Wil je met kleine kinderen deze wandeling doen, dan raad ik je aan om een draagzak mee te nemen. Sowieso wel aan te raden in de Ardennen.

wandelen met kinderen Ninglinspo

wandeling Ninglinspo

Met toch wel zo nu en dan een uitdagende klim, moesten de kleintjes grote stappen maken. De glibberige ondergrond maakte dit niet heel gemakkelijk, maar wel uitdagend. Na de 3 kilometer langs het bergriviertje, vroegen de kinderen zich toch wel af hoe lang we nog in het bos zouden blijven. En net op dat moment keerde de wandeling en wandelden we door een sparrenbos in de Ardennen.

Wandelen naar het uitzichtpunt Drouot

We lieten Ninglinspo achter ons en vervolgden de wandelroute, die minstens net zo nattig was als het eerste deel. Maar het liep wel wat comfortabeler dan het pad langs de Ninglinspo, zeker voor de kleinere kinderen onder ons. Daarbij daalden we nu weer, dus de kinderen konden er weer even tegen aan. Halverwege de afdaling kwamen we langs het uitzichtpunt Drouot.

Echt een aanrader om even de tijd te nemen en van het uitzicht te genieten.

wandeling uitzichtpunt Drouot

wandeling belgische ardennen

Vanaf deze plek was mijn jongste, tevens degene met de kortste beentjes, wel echt een beetje klaar met wandelen. Met wat bemoedigende woorden, kreeg ik haar steeds een stukje verder. Maar het laatste stukje van de afdaling van deze wandeling, koos ik toch maar eieren voor mijn geld. Zelfs de belofte van warme chocolademelk met slagroom, kreeg haar niet meer in beweging en dus heb ik haar een stukje gedragen.

De laatste 200 meter van deze wandeling is het minst kindvriendelijk omdat je dan langs de rijksweg moet lopen. Hier reden de auto’s met een flinke snelheid langs je heen. En dat is niet heel relaxt met ietwat vermoeide kinderen. Eénmaal weer aangekomen op de parkeerplaats, was het een stuk drukker met auto’s en dus waarschijnlijk ook op de wandelroute.

Al met al is deze wandeling met kinderen zeker aan te raden. En ik denk dat het verstandig is om vroeg op de dag te gaan. Neem er wel de tijd voor en neem wat eten en drinken mee voor tijdens de wandeling.

Previous ArticleNext Article