Heel veel spelletjes binnen voor kinderen die hun energie kwijt moeten

binnen blijven energie kwijt

Regent het de hele dag door? Zijn alle vriendjes op vakantie en verveelt je kind zich buiten alleen? Hier heel veel spelletjes binnen voor kinderen die hun energie kwijt moeten!

Vraag jij je ook af wat je moet doen als je de kinderen de hele dag binnen hebt? Hoe kunnen ze hun energie nu kwijt? Iedere moeder kan wel voorspellen dat drukke kinderen in combinatie met binnen blijven één grote ramp gaat worden. Daarom heb ik hier een overzicht met actieve binnenspelletjes en activiteiten voor kinderen die hun energie kwijt moeten raken.

Spelletjes met tape

Om te beginnen heb ik een aantal spelletjes met (bijvoorbeeld) schilderstape. En hoewel het erg aantrekkelijk klinkt, gebruiken we de tape niet om de kinderen aan een stoel vast te tapen of om hun mond te snoeren, het is voor leuke spelletjes. Zie het tape als stoepkrijt voor binnen.

Educatief en bewegen

– Maak met de tape letters op de grond, verspreid door de woonkamer. Ga samen op de bank zitten en geef opdrachten als ‘kruip als een slak naar de letter S’, ‘spring als een kikker naar de letter K. Naast wat beweging leert je kind meteen letters herkennen.

– Voor oudere kinderen kun je cijfers op de grond tapen en sommen geven zodat ze naar je juiste uitkomst moeten springen, kruipen of rollen.

Activiteiten met lijnen

Tape een aantal gelijke lijnen op de grond. Houd ongeveer 30 centimeter afstand tussen de lijnen. Maak ook een startlijn. Met deze lijnen kun je heel simpel verschillende binnenactiviteiten doen.

– Verspringen. Kijk hoe ver je kind kan springen vanaf de startlijn.

– Verspringen met aanloop. Doe deze activiteit nog eens, maar dan nu met een aanloopje.

– Maak de activiteit wat moeilijker door je kind achteruit te laten springen. Hoe ver komt hij nu?

– Ook moeilijk: op één been over de lijnen springen.

Maak een parcours met tape

– Springen in de vakken, over de lijn lopen, een koprol over de lijn, hinkelen over de lijnen, een parcours maken met tape is heel simpel. De kinderen vinden het fantastisch en kunnen ongetwijfeld hun energie erin kwijt.

Maak een autobaan

– Gebruik het tape om een een autobaan te maken, zo leuk! En voor de beweging, maak dan ook een snelweg in je ontwerp.

Maak een hinkelbaan

– Lekker ouderwets hinkelen. Goed voor de evenwicht en leuk om te spelen. Gebruik in plaats van een steentje een gummetje.

Mikken in een web

– Gebruik schilderstape om een web te maken in je deurkozijn. Maak van een oude krant propjes en laat de kinderen deze tegen het plakkerige gedeelte van het web aangooien. Maak er een spelletje van door te tellen hoeveel er uiteindelijk daadwerkelijk zijn blijven hangen.

Spelletjes met ballonnen

Ballonnen hebben sowieso een magisch effect op kinderen. Ze kunnen er uren mee spelen en zelf bedachte spelletjes mee doen. Maar het wordt nog leuker wanneer je er een paar ‘regeltjes’ aan toevoegt. Spelletjes die goed zijn voor de motoriek, behendigheid én, heel belangrijk, kinderen kunnen hiermee ook binnen hun energie een beetje kwijt.

binnen spel ballonnen
Door wavebreakmedia

Ballon van de grond

– Dit is een spelletje dat vaak al door de kinderen zelf wordt bedacht. De ballon mag de grond niet raken. De regels voor dit spel met ballonnen is dan ook lekker simpel. Je kunt het wat uitdagender maken door bijvoorbeeld de regel ‘alleen met je voeten de ballon hoog houden’ eraan toe te voegen. Of nog moeilijker, ‘alleen met je hoofd’. Je kunt ook voor iedereen zijn eigen ruimte maken, zodra de ballon in jouw ruimte komt, ben jij verantwoordelijk voor de ballon. Raakt de ballon in jouw ruimte de grond, dan verlies je een punt.

De pinguïn loop

– Schuif alle stoelen en tafels aan de kant en maak een klein parcours, bijvoorbeeld een sla-om van blikjes en doe de pinguïn loop. Hoe? Nou je plaatst een ballon tussen de knieën van het kind. Vervolgens moet hij met de ballon tussen zijn knieën het parcours afleggen. Als de ballon valt, moet hij weer terug naar het begin. Heb je meerdere kinderen binnen in huis? Maak er dan een estafette van.

Hoogspringen

– Wat doen kinderen als ze hun energie kwijt moeten? Veel kinderen gaan dan springen. Met deze activiteit krijgt dat springen een doel. Hang een ballon hoog op, bijvoorbeeld in de deuropening. Zo hoog dat het kind een springetje moet maken om de ballon aan te kunnen tikken. Daag je kind uit om de ballon zo veel mogelijk aan te tikken binnen een minuut. Is hij na een minuut nog lang niet buiten adem? Verleng dan de tijd.

Ballon blazen

– Gebruik hetzelfde parcours als dat van de pinguïn loop, maar laat je kind de ballon nu vooruit blazen. Zo zal het kind al kruipend en blazend het parcours afleggen. Nadeel is dat je kind bij de finish misschien ietwat licht in zijn hoofd is geworden.

Balanceren met een ballon

– De ballon laten balanceren op de rug van je hand. Dit is een leuke activiteit wanneer je de tijd opneemt en het record bijhoudt. Of maak er een leuk spel van door tegen elkaar te strijden, wie kan de ballon het langste balanceren op de rug van je hand?

– En zo zijn er natuurlijk nog veel meer varianten om te balanceren te verzinnen. Laat de ballon op je neus balanceren of op je voet.  Wat ook leuk is, is een tennisracket gebruiken om de ballon te laten balanceren.

– En dan hebben we nog een leuk idee om de ballon te laten balanceren. Ga op de grond liggen, met je benen in de lucht. Leg de ballon op je voetzolen en laat de ballon zo lang mogelijk op je voetzolen balanceren. Concentratie en werken aan je core, misschien moeten papa en mama ook maar even meedoen.

Ballon tennis

– En wanneer je klaar bent met al het balanceren, kun je samen een potje ballon tennis spelen. Heb je liever geen rondzwaaiende tennis rackets binnen in je woonkamer, gebruik dan pingpongbatjes.

Ballon volleybal

– Als met een ballon kunt tennissen, kun je ook met een ballon volleyballen. Span een touw door de woonkamer en volg de regels van het volleybalspel.

Ballon hockey

– En wil je echt een uitdaging aangaan, ga dan ballon hockey spelen. Hiervoor heb je natuurlijk wel een hockeystick nodig. En heel veel lef om dit in je woonkamer te laten gebeuren.

Random spelletjes

Naast de spelletjes met tape en ballonnen zijn er nog heel veel andere spelletjes voor binnen te verzinnen. Ook met deze random spelletjes kunnen kinderen hun energie een beetje kwijt.

Wist je dat actieve kinderen graag snelle spelletjes spelen!? Eén minuut spelletjes zijn perfect voor ze. Bekijk de tofste één minuut spelletjes hier!

Post-it ABC

– Plak 26 post-its tegen de muur of aan een deur. Op elke post-it zet je een letter van het alfabet, dit doe je op willekeurige volgorde. Trek zo’n drie meter van de muur af een lijn. Zet de kinderen achter deze lijn en geef ze een pittenzakje. Heb je geen pittenzakjes in huis? Gebruik dan kleine knuffeltjes (zonder harde onderdelen), zachte balletjes of opgerolde sokken werken ook prima. Afhankelijk van de leeftijd van je kind, geef je het kind een opdracht. Gooi het pittenzakje tegen de letter ‘A’, of maak een woord. Voor het spelelement geef je het kind maximaal 10 kansen. Leuk én leerzaam om binnen te spelen.

Pingpong bekertje

– Pak twee (plastic) bekers en een pingpong balletje. Ga tegenover elkaar staan en gooi het pingpong balletje naar elkaar over en vang het weer op in het bekertje. Een mooi spelletje voor binnen om de hand-oog coördinatie te stimuleren.

De krokodil vreet je op

– Een favoriet spelletje voor kinderen die hun energie kwijt moeten! Gooi kussens, dekens, knuffeldieren en boeken op de grond. Dit moeten de eilandjes en bootjes voorstellen, de rest eromheen is water. Laat de kinderen van het ene eilandje naar de andere springen, op het land of in een bootje ben je veilig. Ondertussen probeert één iemand, mama bijvoorbeeld, in de billen te ‘happen’ (aan te tikken). Ben je getikt? Dan ben je af.

De krabbenloop

– Leer je kind de krabbenloop. Hoe? Door je voort te bewegen op handen en voeten, met je buik naar de lucht gericht. Maak er een wedstrijdje van of maak het moeilijker door een boek op het kind zijn buik te plaatsen. Het boek mag niet vallen!

De eierrace

– Dit spel ken je vast wel van Pasen. Je neemt een lepel en een ei en je gaat zo snel mogelijk van A naar B. Hoewel de spanning van het vallen van de eieren dit spel juist zo leuk maakt, zit je natuurlijk niet op kapotte eieren binnen te wachten. Vervang daarom de eieren door pingpongballetjes, of een dot watjes wat de race weer wat moeilijker maakt.

Eigengemaakte croquet

– Maak je eigengemaakte indoor croquetspel. Dit kan super simpel met wc-rolletjes en poortjes van papier. Zie hier een voorbeeld ervan. Maak het spel extra actief door je kind bij ieder poortje een opdrachtje te geven. Als voorbeeldje, spring 10x in de lucht of ren twee keer de trap op en af.

– Bewegingketting

–  Ik ga op vakantie en neem mee… Maar dan anders. Bij het spel ‘ik ga op vakantie en neem mee’ moet je telkens opnieuw benoemen wat je voorganger zei en je voegt ook een nieuw voorwerp toe aan het rijtje. Dit kun je ook doen met bewegingen. De eerste maakt een sprongetje, de volgende maakt een sprongetje en klapt in zijn handen, weer de volgende maakt een springetje, klapt in zijn handen en maakt een buiging en ga zo maar door. Zo krijg je een ketting van bewegingen. Een leuk spel waarbij de bewegingen én het geheugen op de proef wordt gesteld.

– De aardappelrace

– De aardappelrace is praktisch hetzelfde als de pinguïn loop, maar dan met een aardappel tussen de knieën. Handig voor als je geen ballonnen in huis hebt, maar wel aardappelen.

Energie kwijt binnen kind
Door fizkes

Spiegeltje – spiegeltje

– Voor dit spelletje moet je met z’n tweeën zijn. Ga recht tegenover elkaar staan en spreek af wie er begint. De één moet de ander zijn bewegingen nadoen, dus spiegelen. Kom maar op met die burpees en squats, zo raakt je kind zijn energie wel kwijt.

Zoek de bal

– Of knuffel of wat dan ook. Verstop een voorwerp in het huis en laat de kinderen ernaar zoeken. Het kan overal verstopt zijn! Geef hints wanneer het spel te lang duurt.

Laser parcours

– Maak een laserparcours met stroken crepepapier. De juiste plek voor zo’n laser parcours is bijvoorbeeld een gang of een halletje. Superleuk en natuurlijk mogen de lijnen niet aangeraakt worden.

laser parcours binnen

Kussenrace

– Deze activiteit kun je alleen op een plavuizenvloer of op laminaat spelen. Leg een kussen op de grond, laat je kind erop zitten en een route afleggen. Het kind moet zich voortbewegen met handen, alsof hij over de vloer aan het roeien is. Het is nog intensiever dan je denkt.

Nerf schieten

– Dit is een soort van boogschieten, maar dan binnen met een Nerfgun. Zet een aantal lege flesjes of lege wc-rollen op een rij en schieten maar. Op zich lijkt dit niet heelveel energie te kosten, totdat het kind telkens zijn pijltjes moet rapen.

Maak een bewegingpot

– Schrijf op een aantal briefjes verschillende bewegingen die je binnen kunt uitvoeren. Denk aan een radslag, de trap op en neer rennen, opdrukken, enzovoorts. Je kunt ook setjes van meerdere bewegingen op het briefje zetten. Op het moment je merkt dat je kind zijn energie kwijt moet, laat je hem een briefje uit de pot pakken en de bewegingen uitvoeren.

Speurtochten binnen

Hoewel het leven soms één grote speurtocht kan zijn, waar zijn mijn sleutels? waar is mijn telefoon? blijven kinderen een speurtocht een fantastische activiteit vinden. Meestal wordt een speurtocht geassocieerd met buiten, maar binnen kun je ook prima een speurtocht uitzetten. Hier een paar ideeën voor deze leuke activiteit binnen.

Op zoek naar je puzzelstukjes

– Een leuke speurtocht voor je peuter of kleuter! Pak een houten inlegpuzzel en verstop alle stukjes in de woonkamer. Telkens wanneer je kind een puzzelstukje vindt, moet hij deze op de juiste plek plaatsen en mag dan pas op zoek naar het volgende puzzelstukje.

ABC tocht

– Geef je kinderen de opdracht om voorwerpen uit het huis te verzamelen, die beginnen met de verschillende letters van het alfabet. A van autootje, B van Barbie, enzovoorts. De grootste uitdaging is om ze alle spullen weer te laten opruimen. Daarom is een checklist met alle letters misschien een beter idee. Ook leuk: laat ze foto’s maken van de gevonden voorwerpen. Eens kijken of de kinderen hier hun energie aan kwijt kunnen.

Fotospeurtocht

– Een fotospeurtocht kan ook een prima activiteit voor binnen zijn. Maak gedetailleerde foto’s van binnen, denk aan een deurklink, een stukje van een stoel, een deel van een lamp en laat de kinderen de route afleggen. Hang tussendoor ook leuke opdrachtjes op waarbij ze wat extra bewegingen moeten uitvoeren. Zo zullen ze weer wat extra energie kwijtraken.

Vind je het leuk om een originele speurtocht binnen te organiseren voor je actieve kinderen? Ik heb hier een aantal toffe en super makkelijke speurtochten in verschillende thema’s. Check mijn printbare speurtochten hier!

Inmiddels zijn dit toch al behoorlijk wat spelletjes en activiteiten om binnen uit te voeren met actieve kinderen. Maar als je nog een leuke aanvulling hebt die absoluut niet mag ontbreken, dan horen we het graag en voegen we deze toe.


kinderen energie kwijt spelletjes

Afbeelding: Shutterstock / Rawpixel.com

Previous ArticleNext Article