19 spelletjes binnen voor kleuters tussen 4 – 7 jaar

Of het nu een regenachtige dag is of je een kinderfeestje moet organiseren, met deze lijst van leuke spelletjes binnen voor kleuters tussen 4 – 7 jaar ga je de verveling te lijf. Van eenvoudige spelletjes voor kinderen tot leuke activiteiten die niet misstaan op een verjaardagspartijtje. Spelletjes voor binnen hoeven niet alleen bord- of kaartspellen te zijn (ook leuk maar dan verwijs ik je liever naar het artikel met leuke spelletjes voor het hele gezin). En simpele binnen spelletjes hoeven ook zeker niet saai te zijn! Hier hebben we 19 spelletjes en activiteiten voor kinderen tussen de 4 en 7 jaar op een rijtje gezet.

1. Het luisterspel

Het luisterspel is niet alleen heel leuk voor kinderen van 4 – 7 jaar, maar is ook heel goed voor de luistervaardigheid van het kind. Met dit spelletje wordt het kind als ware gedwongen zich te concentreren, want hij moet heel goed luisteren.

Het spel gaat als volgt. Je verzamelt allerlei voorwerpen. Denk aan een kam, een pan, een gitaar, een pen, een klok, noem maar op! Het voorwerp moet wel enigszins een uniek geluid hebben. Je laat de voorwerpen aan de kinderen zien en vervolgens doe je een blinddoek bij de kinderen om. Nu pak je één van de voorwerpen en maak je er een geluid mee. Als het kind het goed raadt, krijgt het een punt. Wie de meeste punten heeft, wint het spelletje.

kind spelletjes binnen

2. Tik tik, wie ben ik?

Dit spelletje is een hit bij kleuters! Eén iemand zit met zijn rug naar de rest van de kinderen. De kinderen tikken om de beurt op de rug van diegene en zeggen met een raar stemmetje ’tik, tik, wie ben ik?’. Als degene die op z’n rug getikt wordt het goed raadt, mag hij een ander aanwijzen om te raden. Zo simpel, maar een superleuk spelletje om bijvoorbeeld eventjes tussendoor te spelen.

3. Maak het verhaal af

Misschien ken je de variant waarbij kinderen om de beurt een stukje van een verhaal opschrijven dat uiteindelijk een vreemd verhaal wordt. Voor kleuters van 4 – 7 jaar gaat dat niet lukken, want de meeste kunnen nog niet lezen en schrijven. Maar het is wel leuk om samen een verhaal te verzinnen.

Begin een verhaal en laat de kinderen het verhaal afmaken. Dit doen ze door om de beurt een paar zinnen aan het verhaal toe te voegen. Het verhaal krijgt steeds een wending en is vaak totaal onlogisch, maar dat is juist leuk! Soms vertellen kinderen dingen die hen echt zijn overkomen. Dit is één van die perfect spelletjes binnen om te spelen, bijvoorbeeld wanneer je samen aan tafel zit.

4. Ballon hooghouden

Dit is een eenvoudig spelletje voor binnen dat kinderen fantastisch vinden! Het enige wat je moet doen is wat ballonnen opblazen en tegen de kinderen zeggen dat ze de ballonnen niet op de grond mogen laten vallen. En of het feest kan beginnen! Ik moet toegeven, kinderen tussen de 4 – 7 jaar kunnen hier erg fanatiek van worden. En dus kan dit spelletje binnen een beetje onstuimig worden. Zet de breekbare spullen dan ook eventjes opzij. Hier vind je nog veel meer ideeën voor ballonnen spelletjes.

5. Het zoekspel

Het spelletje verstoppertje kennen we natuurlijk allemaal. Maar met dit spelletje gaan de kleuters niet op zoek naar elkaar, maar naar voorwerpen. Dit maakt verstoppertje binnen een stuk makkelijker om te spelen. Het werkt als volgt. Maak een lijstje met spulletjes uit je huis, zoals rode sjaal, zwarte sokken, boek van Jip en Janneke etc. en laat je kinderen deze voorwerpen zoeken. Telkens wanneer het voorwerp gevonden is, brengen ze het bij je en vertel je het volgende voorwerp om te zoeken. Kleuters die al een beetje kunnen lezen, kun je een lijst met voorwerpen meegeven.

6. Een voeldoos

Een voeldoos is een geweldig spel voor binnen die kinderen van 4 – 7 jaar laat focussen op de tastzin. Kinderen moeten door te voelen, raden welk voorwerp ze in hun handen hebben. Een schoenendoos is hier perfect voor. Je kunt een theedoek over de doos heen leggen, zodat de kinderen makkelijk in de doos kunnen voelen. Of je knipt twee gaten in de deksel, dat kan ook. Je kunt de dozen versieren ook als activiteit toevoegen aan het spel! Leuk tijdens een kinderfeestje.

7. Lijntje lopen

Aan ideeën voor spelletjes binnen geen gebrek! Dit is namelijk een heel simpel spelletje die je in een (ruime) woonkamer kunt uitvoeren. Het enige wat je nodig hebt is gekleurd tape en een creatief brein.

Je plakt met tape lijnen op de vloer waar de kinderen overheen moeten lopen. Maar ze moeten natuurlijk niet alleen maar lopen, ze moeten ook opdrachtjes doen. Denk aan stukjes hinkelen, met een boek op je hoofd, achteruit lopen of met een dienblad vol plastic bekertjes in de handen. Zo moeten ze het lijntje volgen, zonder een stap naast het tape te zetten. Want wanneer je van het lijntje af gaat, ben je natuurlijk af.

Een leuk spelletje voor kinderen tussen de 4 en 7 jaar om binnen te spelen, waarbij er ook nog een beetje bewogen wordt. Je kunt dit spelletje uitbreiden door verschillende gekleurde tapes te gebruiken en daarmee verschillende routes maken.

4 - 7 jaar

Wat je ook binnen met tape op de vloer kunt maken: een ouderwetse hinkelbaan!

8. Hete aardappel spel

Bij dit spelletje is lol en spanning voor kinderen tussen de 4 en 7 jaar gegarandeerd! Kleuters gaan hier heel goed op. Bij het hete aardappel spel gaat het erom dat je de ‘hete aardappel’ doorschuift naar een ander. Het spel gaat als volgt. Zet een timer op 1 of 2 minuten. Pak opgerolde sokken en gooi die naar een kind. Geef hem de opdracht zo snel mogelijk naar iemand anders te gooien. Elk kind herhaalt dit. Wanneer eindigt dit spel? Wie weet? Gewoon weggooien, want als de timer gaat en je hebt de hete aardappel, dan ben je af!

9. Dieren hints

Voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 7 jaar is dieren hints een leuke variant van het klassieke spel hints. Hints is hét spelletje voor binnen tijdens een kinderfeestje of gewoon gezellig op een zaterdagavond met je gezin. Schrijf een aantal dieren op briefjes, doe de briefjes in een bak en het dier dat je grabbelt, moet je uitbeelden.

10. De stopdans

De stopdans is één van die fantastische spelletjes binnen voor tussendoor. En het mooie aan kinderen van deze leeftijd is, is dat ze altijd mee bewegen zodra de muziek aangaat. Zet dus een leuk liedje op en de kinderen gaan automatisch dansen. Maar wanneer de muziek stopt, moet iedereen als een standbeeld blijven staan. Wie beweegt is af!

spelletjes binnen voor kleuters

11. De vloer is lava

Nog niet zo heel lang geleden dat je dit maar hoefde te roepen en iedereen zocht naar een plekje boven de vloer. Het spelletje is dan ook heel simpel en gaat als volgt. Wanneer iemand ‘de vloer is lava’ roept, moet je zo snel mogelijk op zoek naar een manier om van de vloer af te komen. Oftewel, voetjes van de vloer! Dit kan zijn op de bank of op een stoel, maar soms ben je op een plek waar je iets creatiever moet denken. Kleuters vinden dit spelletje nog steeds erg leuk om te spelen.

Om het extra leuk te maken kun je het spel ‘De vloer is lava’ ook kopen.

12. Kleuren speurtocht

Als je een snelle en simpele speurtocht uit wil zetten, moet je een kleurenspeurtocht maken. Je geeft de kinderen vijf verschillende kleuren papier (liefst stickers) mee en ze moeten binnen op zoek naar voorwerpen met dezelfde kleur. Wie het eerste alle kleuren gevonden heeft, wint de speurtocht. Een ideaal spel voor kleuters.

13. Foto speurtocht

Een fotospeurtocht is ook heel leuk en leukste is dat je de creativiteit van kinderen van 4 – 7 jaar daarmee naar boven haalt. Een fotospeurtocht gaat waarschijnlijk niet zoals je verwacht. Je geeft de kinderen namelijk een camera (tegenwoordig hebben kinderen van 4 – 7 jaar een telefoon) en je geeft hen de opdracht om foto’s te maken. Een opdracht kan zijn: maak een foto van iets roods of maak een foto van iets dat nat is. De opdracht maakt niet eens zo heel veel uit, de uitvoering is namelijk altijd goed! Je zult zien hoe creatief je kind kan zijn.

14. Het alfabet spel

Kinderen in de leeftijd 4 – 7 jaar zijn veel bezig met letters. Daarom is dit alfabet spel superleuk om met deze doelgroep te spelen en je kunt dit spelletje heel makkelijk binnen spelen. Het spelletje gaat als volgt. Je kiest een categorie, bijvoorbeeld meisjesnamen, dieren of eten en drinken. Nu ga je om de beurt het alfabet af door iets te benoemen uit de categorie. Dus stel jullie hebben gekozen voor meisjesnamen dan begint de één met Anna, de volgende moet een meisjesnaam met een B opnoemen, Babette, de volgende met een C, enzovoorts.

15. Wat is waar?

Dit is een spelletje dat wel enige voorbereiding nodig heeft, maar wel erg leuk is om te spelen met kinderen in de leeftijd 4 – 7 jaar. Wat je nodig hebt, is een leugen en een waarheid. Je vertelt dus twee situaties aan de kinderen (één daarvan is een leugen en één is waargebeurd) en de kinderen moeten raden wat waar is. Een voorbeeld: Bij bowlen moet je negen kegels omgooien of Colombus ontdekte Amerika. Nu moeten de kinderen zeggen wat waar is.

Een leuke variant hierop is om de kinderen zelf een waarheid en een leugen te laten vertellen over zichzelf. Dus iets wat zij zelf hebben meegemaakt en dus iets wat ze verzonnen hebben. Bijvoorbeeld: ik ben op vakantie naar IJsland geweest of ik ben op vakantie naar Zuid Afrika geweest. De rest moet dan raden wat ze écht hebben meegemaakt. Dit spel is een leuke manier om elkaar goed te leren kennen.

16. Binnen bowlen

Nu denk je misschien, ja hallo! Wat is dat nou voor spel, ga lekker bij jezelf binnen bowlen! Maar ik bedoel natuurlijk niet dat je een bowlingbaan met zware ballen in je woonkamer moet maken. Nee, je kunt binnen bowlen heel simpel houden. Verzamel 10 lege flesjes en maak een bal van bijvoorbeeld sokken. Hier kun je ontzettend leuk mee bowlen, zonder dat je al te veel schade in huis aanricht.

17. Balletje balletje

Binnenspelletjes kunnen zo simpel zijn! En voor kinderen van 4 – 7 jaar hoef je ook echt niet ingewikkeld te denken. Zo vinden ze balletje balletje bijvoorbeeld een fantastisch spelletje en raken ze daar niet op uitgekeken! Leg een muntje, een snoepje of iets anders kleins onder één van de drie bekertjes en laat het schuiven maar beginnen! Stiekeme ouders kunnen de bekers aan de rand van de tafel zetten en de munt of het snoepje stiekem laten vallen. Moet je eens zien hoe de ogen van je kinderen vol verbazing zijn, als ze merken dat de munt of het snoepje weg is!

18. Ik ga op vakantie en neem mee…

Dit is een ideaal spel om binnen te spelen en ondertussen het geheugen van je kinderen, wat zeg ik, van jezelf te trainen! Je kunt het tijdens het eten aan tafel spelen, je kunt het op de bank spelen, het maakt niet uit waar.

Het spelletje gaat als volgt. Eén begint met ‘ik ga op vakantie en neem mee… (noem een voorwerp)’. De volgende zegt dezelfde regel ‘ik ga op vakantie en neem mee… (het genoemde voorwerp + nog een voorwerp)’. Waarop de volgende weer zegt, ‘ik ga op vakantie en neem mee… (het genoemde voorwerp + het genoemde voorwerp + nog een voorwerp)’. En zo gaat het door tot er iemand een foutje maakt.

19. Commando pinkelen

Commando pinkelen is een heel simpel spelletje om binnen te spelen. En ook kinderen van 4 – 7 jaar imiteren graag en dus doen ze commando pinkelen altijd feilloos mee. Een goed spelletje om de aandacht te pakken. Kijk hier voor de uitleg en varianten van commando pinkelen.

En zo is er voor je kinderen geen reden meer om te vragen ‘mag ik tv kijken?’.  Een regenachtige dag of een compleet kinderfeestje kun je invullen met leuke binnenspelletjes, juist voor kinderen van 4 – 7 jaar!


Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.