Slimme schermtijd: evenwicht vinden voor kinderen

Kinderen komen op een steeds jongere leeftijd in aanmerking met technologie. Smeekt jouw kind ook al om een eigen smartphone, tablet of computer? Dat kun je zeker overwegen, maar je moet zien te voorkomen dat je kind te veel tijd achter een schermpje doorbrengt. Het is als ouder daarom belangrijk om evenwicht te vinden en om een slimme schermtijd te realiseren. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Wij helpen je op weg en sommen enkele handige tips voor je op.

Koop een kindvriendelijke telefoon

Ben je van plan om een smartphone te kopen voor je kind, maar wil je voorkomen dat de schermtijd te veel wordt? Dan is het belangrijk om goed na te denken over welk toestel je gaat kopen. Het is een aanrader om te kiezen voor een kindvriendelijke telefoon. Denk hierbij aan een smartphone van een klein formaat, functies voor ouderlijk toezicht en veel privacy. 

Kies voor een toestel van hoge kwaliteit, zodat het niet binnen no time alweer aan vervanging toe is. Samsung is een merk dat je kunt overwegen als je graag een hoogwaardige smartphone voor je kind koopt. Maar welke Samsung telefoon? Het is slim om verschillende toestellen met elkaar te vergelijken om een weloverwogen keuze te maken.

Stel duidelijke regels op

Om voor een slimme schermtijd te zorgen, is het een goede tip om duidelijke regels op te stellen. Doe je dat niet, dan weet je kind niet waar de grens ligt. Leg uitgebreid uit welke nadelen het met zich meebrengt, zodat je zoon of dochter dat goed begrijpt. Als je je kind betrekt bij het opstellen van de regels, zal het beter overkomen en is de kans groter dat hij of zij de regels naleeft. 

Denk bij het opstellen van de regels aan bijvoorbeeld tijden dat er geen telefoon, tablet of computer gebruikt mag worden, zoals tijdens het eten of net voor het slapengaan. Het is ook goed om te bepalen hoeveel tijd per dag je kind maximaal achter een scherm mag zitten.

Moedig educatieve apps aan

Schermtijd is niet altijd slecht voor je kind. Er zijn tal van verschillende apps en sites waar je kind gebruik van kan maken. Om voor een juiste balans te zorgen, is het een aanrader om educatieve apps en websites aan te moedigen. Deze apps en websites zijn educatief en daardoor ideaal om de creativiteit te stimuleren, meer kennis te vergaren en nieuwe dingen te leren. 

Stimuleer offline activiteiten

Een andere goede tip om voor een slimme schermtijd te zorgen, is offline activiteiten stimuleren. Het is belangrijk dat je als ouder duidelijk maakt dat het niet alleen maar draait om online, maar ook om offline. Stimuleer activiteiten als buitenspelen, knutselen, tekenen, lezen, voetballen en spelletjes spelen. Door zulke activiteiten te stimuleren, voorkom je dat je kind alleen maar bezig is met technologie.

Houd het schermgebruik in de gaten

Wat ook slim is om te doen als je de schermtijd van je kind in balans wilt houden, is het schermgebruik goed in de gaten houden. Dat is mogelijk door functies voor ouderlijk toezicht te gebruiken. Wees ook actief betrokken bij het digitale leven van je kind, zodat je zoon of dochter bereid is om meer te vertellen over het schermgebruik. Zo voorkom je dat het uit de hand loopt.


Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article