Waarom buitenspelen belangrijk is!

kinderen

Kinderen zitten tegenwoordig gemiddeld zeven uur per dag achter een scherm, zoals televisie, tablets, laptops en telefoons. Dat klinkt schokkend, maar het is wel de harde waarheid. Kinderen van nu ruilen actief buitenspelen in voor een meer zittende levensstijl. En hoewel er ook heus wel voordelen zitten aan het spelen van videogames, is zeven uur per dag natuurlijk veel te veel.

Hoe lang zou een kind buiten moeten spelen?

Veel ouders vragen het zich zelf af. Wat zijn nou precies de voordelen van buitenspelen? En hoe lang zou een kind moeten buitenspelen? Maar onderzoek vertelt ons dat er geen pasklaar antwoord is. Het hangt ervan af wat kinderen eigenlijk doen als ze buiten zijn. Het hangt ook af van waar kinderen spelen. Volgens de meeste bronnen zouden kinderen minimaal drie uur per dag buiten bezig moeten zijn. Of dat dan in de natuur, op het speelpleintje of in je eigen tuin met houten speeltoestellen is, hangt af van je woonsituatie. Maar dat buitenspelen belangrijk is voor kinderen, weten we eigenlijk allemaal wel. Buitenspelen heeft grote voordelen voor de ontwikkeling van kinderen, zowel in de vroege kinderjaren als in de schoolgaande leeftijd.

Aanmoedigen om naar buiten te gaan

Toch valt het niet altijd mee om je kinderen aan te moedigen om naar buiten te gaan. Zeker wanneer kinderen in de schoolgaande leeftijd zitten en het gamen ontdekt hebben. Om te proberen die strijd te voorkomen, zou je in eerste levensjaren al zoveel mogelijk met je kind buiten moeten spelen. Kinderen die in de eerste levensjaren veel buiten spelen, blijven over het algemeen regelmatiger bewegen als ze ouder worden. Wat je als ouder kunt doen om het buitenspelen te stimuleren, is door het buiten aantrekkelijk te maken. Zet bijvoorbeeld mooie speeltoestellen in de tuin. De houten speeltoestellen van Wickey zijn een aanrader. Creëer een moestuin, heel leuk én leerzaam. Maar laat ze ook lekker zelf aanmodderen en ontdekken. Vies worden hoort bij het buitenspelen!

Dit is waarom buitenspelen voor kinderen belangrijk is:

Goed voor de motorische ontwikkeling

Het eerste voordeel lijkt me logisch. Kinderen die veel buitenspelen, bewegen vaker op een manier die hun spieren, botten en fysieke uithoudingsvermogen uitdaagt en daardoor ontwikkeld. Buiten hebben ze de ruimte om te rennen, lopen, springen, schommelen, gooien met ballen, klimmen in speeltoestellen, enzovoorts. Ook zullen kinderen steeds meer vertrouwen krijgen in hun eigen kunnen, waardoor ze motorisch steeds beter worden.

buiten spelen

Minder risico om bijziend te worden

Erfelijkheid speelt een grote rol bij het ontwikkelen van bijziendheid bij een kind. Maar er schijnt een verband te zijn tussen buitenspelen en de ontwikkeling van bijziendheid. Buitenspelen vermindert daarin het risico om bijziend te worden. Veel op een scherm kijken en ja, ook lezen, verhoogt juist de kans om bijziend te worden.

Goed voor de algehele gezondheid

Naast dat buitenspelen en beweging het risico op zwaarlijvigheid beperkt, versterkt buitenspelen ook het immuunsysteem. Buitenspelen zorgt er ook voor dat kinderen genoeg zonlicht krijgen. Van zonlicht krijgen ze natuurlijk vitamine D, maar zonlicht verbetert ook je humeur. Ga als ouder dus vooral lekker mee naar buiten!

Kinderen worden slimmer

Ouders denken vaak dat je het meeste in de schoolbanken leert, maar dat is natuurlijk niet altijd waar. Als kinderen buiten spelen verkennen ze de wereld om zich heen en verzinnen ze spelletjes. Ze ontwikkelen zelfstandigheid, leren problemen op te lossen en hun ideeën en oplossingen uit te voeren. Tijdens het spelen leren kinderen ook hoe belangrijk het is om regels te maken en deze te volgen.

Door ook educatief speelgoed en materiaal buiten te zetten, krijgen kinderen de kans om spelenderwijs nieuwe informatie en vaardigheden te leren. Leren doe je niet alleen in een klaslokaal, maar juist ook buiten!

Sociale vaardigheden

En het laatste, maar niet de minste reden waarom buitenspelen voor kinderen belangrijk is, de sociale vaardigheden! Deze sociale vaardigheden beginnen natuurlijk al in de zandbak, maar ook wanneer kinderen in de schoolgaande leeftijd zitten leren zij zoveel van het buitenspelen. Hun gebied wordt steeds groter en ze zullen ook nieuwe vriendjes en vriendinnetjes leren kennen. Kinderen die veel buiten zijn, zijn meer bewust van zichzelf, maar ook van anderen en van hun gevoelens.

Dat zijn toch best goede redenen om kinderen aan te moedigen naar buiten te gaan. Als ouder ben ik overtuigd, nu de kinderen nog…


belangrijk

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article