Het middelste kind is het meest sociaal én succesvol

middelste kind

Het middelste kind staat vooral bekend als ‘het vergeten kindje’. Het kind dat er altijd tussendoor schiet, het kind dat over het hoofd gezien wordt. Er is zelfs een term voor, ‘het sandwich kind’. En om het plaatje compleet te maken, hangen we er ook nog een label aan, namelijk ‘het middelste kind syndroom’. Maar onderzoek wijst uit dat er ook genoeg middelste kinderen zijn die niet aan dit labeltje voldoen. Ze zitten misschien dan wel in het midden, maar dat zit de creme van een Oreo ook. En dat wordt nooit over het hoofd gezien. 

Het buiten beentje?

Zo blijkt het dat middelste kinderen in de pubertijd veel minder in opstand komen dan altijd gedacht wordt. In plaats van een buiten beentje zijn, hebben ze juist een heel sterk sociaal leven. Wellicht doordat het middelste kind nooit haantje de voorste hoeft te zijn, hij het delen tot een kunst heeft verheven en zorgen voor de ander als vanzelfsprekend ziet.

Maar deze kinderen zijn de laatste die gedoemd zijn te mislukken of te verzuipen in eenzaamheid. Zij hebben juist meer kans op succes dan hun oudere en jongere broer en/of zus. Want de nadelen die ze in de kindertijd ervaren worden voordelen in hun latere leven. Met name empathie, onafhankelijkheid, kunstzinnigheid en creativiteit.

Sociale skills

Daar komt nog bij dat middelste kinderen het beter doen in groepsactiviteiten dan de oudste en jongste kinderen. Dat komt waarschijnlijk door zijn ongelofelijke flexibiliteit en natuurlijk zijn sociale skills. Hij kan op een natuurlijke manier bemiddelen en onderhandelen, dat je er niks tegenin kunt brengen. Daarom zijn middelste kinderen uitstekende leraren, maatschappelijk werkers, maar ook succesvolle leidinggevenden.

Al met al, middelste kinderen zijn niet jaloers, maar om jaloers op te zijn.


onderzoek middelste kind

Nog even een disclaimer…

Er zijn veel factoren die de persoonlijkheid en het succes van een individu bepalen, waaronder het gezinssysteem, opvoedingsstijl, socio-economische status, persoonlijke ambities en inspanningen en individuele unieke kenmerken en ervaringen.

Sommige studies hebben aangetoond dat middelste kinderen soms een bepaald stereotype kunnen vertonen, zoals het streven naar aandacht en het ontwikkelen van diplomatieke vaardigheden. Maar deze kenmerken kunnen ook voorkomen bij oudste of jongste kinderen of zelfs bij enkelkinderen.

Bummer.

Afbeelding: Shutterstock / Monkey Business Images

Previous ArticleNext Article