Babyspeelgoed, wat is nou echt leuk?

leuk speelgoed baby

Wanneer je voor het eerst vader of moeder wordt, gaat er een compleet nieuwe wereld voor je open. De wereld van het babyspeelgoed. Nooit had je kunnen bedenken dat er zoveel te verkrijgen is op het gebied van babyspeelgoed. Waar is het allemaal voor nodig? Vraag je jezelf af. Maar vooral, wat is nou echt leuk babyspeelgoed? Want ligt een baby van 2 – 3 maanden niet vooral te slapen? En heeft een baby van 6 maanden echt een box vol babyspeelgoed nodig? Kortom, er valt een hoop te leren en te ontdekken in speelgoed land en ik help je op weg. Hier een overzicht met het babyspeelgoed waar mijn baby’s en ik als moeder dus ook, echt leuk vonden. 

Wat is leuk babyspeelgoed?

Wat leuk babyspeelgoed is, hangt sowieso van je eigen smaak af. Wat jij als ouder leuk vindt, dring je als ware op aan je baby, aangezien hij of zij nog geen inbreng kan hebben. Maar toch zul in de loop van het eerste jaar met je baby ontdekken welke voorkeur je baby heeft. Misschien laat je baby dat ene dure stuk speelgoed wel helemaal links liggen. Of misschien zet hij of zij het wel op een krijsen wanneer je die oh zo schattige teddy beer voor z’n neus houdt. Kortom, je zult snel genoeg ontdekken welk babyspeelgoed past bij je baby.

Babyspeelgoed, vanaf welke leeftijd?

baby 0 tot 3 maanden
Afbeelding knuffelen met baby door Alena Ozerova

De eerste twee maanden is sowieso lichamelijk contact het belangrijkste voor de baby. Je zou eventueel alvast een knuffeltje bij je baby kunnen neerleggen en af en toe een liedje of deuntje kunnen draaien. Ook veel kletsen, zelf zingen of zelfs al voorlezen is goed voor je baby. Koop alvast leuke boekjes om voor te lezen of boekjes waar ze in de loop van de tijd zelf doorheen kunnen bladeren. Maar verder is knuffelen met papa of mama, broer of zus voor deze leeftijd het belangrijkste speelgoed. Vanaf een maand of twee gaat je baby echt iets bekijken en volgen. Daarna volgt het grijpen en in de mond stoppen. Pas wanneer je baby de leeftijd heeft om te tijgeren of kruipen begint het echte ontdekken.

Babyspeelgoed vanaf 2 – 3 maanden

Babyspeelgoed voor baby’s van 2 – 3 maanden is vooral speelgoed in de box. Wat wij echt een must-have vonden en daarmee ook echt leuk babyspeelgoed voor een baby van 2 -3 maanden, was een mobiel boven de box. Wanneer je baby op zijn rug ligt, zal hij of zij snel genoeg de mobiel volgen. Ik weet nog goed dat ik bij mijn eerste geen schreeuwerige kleuren wilde, dat vond ik zo lelijk. Maar daar kwam ik bij mijn tweede baby van terug. Babyspeelgoed is niet voor niks vaak gemaakt in de primaire kleuren. Het heeft gewoon iets meer effect dan al die pasteltintjes. Daarbij was ik er ook achter gekomen dat het telkens moeten opwinden van het muziekmobieltje niet heel handig is. Daarom is een muziekmobiel op batterijen aan te raden.

speelgoed baby voor 2 - 3 maanden
Fisher-Price Rainforest Friends 3-in-1

Babyspeelgoed vanaf 4 – 5 maanden

Leuk babyspeelgoed voor een baby van 4 – 5 maanden wordt iets uitgebreider dan in de eerste maanden. Baby’s van 4 -5 maanden liggen nog steeds veel in de box. Aangeraden wordt om je baby regelmatig op zijn buit te leggen. Een boxspiraal aan de rand van de box is daarom erg leuk babyspeelgoed. Wij hadden meerdere boxspiralen, omdat ik ze ook in de kinderwagen en aan de maxi cosi hing.

speelgoed voor baby 4-5 maand

Bekijk hier verschillende boxspiralen

Een ander leuk stuk speelgoed voor een baby van 4 -5 maanden was een rammelaar. En dan niet zo’n houten sambabal, want de handjes van een baby van 4 – 5 maanden schieten nog alle kanten op. Voor de baby er erg in heeft, ramt hij een houten sambabal tegen zijn voorhoofd. Nee, dat wil je niet. Wat een een leuke rammelaar is, is deze Mexicaanse lichtgewicht rammelaar. Dit babyspeelgoed is licht en daardoor goed vast te houden voor de baby. en het rammelt gezellig door de belletjes die erin zitten.

babyspeelgoed baby 4-5 maand

Lichtgewicht babyrammelaar

Wanneer je een baby van 4 -5 maanden op schoot neemt, dan is een regenmaker heel leuk speelgoed om mee te spelen. Maar hier moet je de baby wel bij helpen, want het speelgoed is simpelweg nog te zwaar om zelfstandig vast te houden.

speelgoed baby 4-5 maanden

Een regenmaker van Hape

Babyspeelgoed vanaf 6 maanden

Een baby van 6 maanden kan als het goed is al een beetje draaien. Een baby van zes maanden kijkt helder om zich heen en grijpt hier en daar alles vast wat hij pakken kan. Voor een beetje afwisseling met de box is een speelkleed voor een baby van 6 maanden erg leuk. De Fisher-Price 3-in-1 Muzikale Activity Gym is aan te raden. Deze zachte speelmat is geschikt voor liggend spelen, op de buik spelen en zittend spelen. Er worden muziekjes afgespeeld en de baby heeft genoeg om naar te grijpen.

speelgoed baby 6 maanden

Fisher-Price 3-in-1 Muzikale Activity Gym

Net als de Lamaze Draai- en Ontdek de Tuin Gym. Ook een leuke aanrader betreft babyspeelgoed voor een baby van 6 maanden.  De Draai en Ontdek de Gym biedt een innovatief, leuk platform voor het stimuleren van de ontwikkeling van het bovenlichaam, kracht en onderbeen ontwikkeling door middel van een unieke vorm en draaiende beweging.

Babyspeelgoed vanaf 7 – 8 – 9 maanden

Een baby van 7 – 8 – 9  maanden begint te tijgeren en te kruipen. Niets in de woonkamer is meer veilig! Het allerbelangrijkste is nu niet het leukste babyspeelgoed, maar je woonkamer baby veilig maken. Want baby’s van 7 – 8 – 9  maanden zien de woonkamer als één grote speeltuin.

Maar er zijn ook baby’s die keurig op hun plekje blijven zitten. Want mijn baby’s in deze fase echt leuk speelgoed vonden, was bijvoorbeeld deTOMY Lamaze Octotunes. Eén grote ontdekkingstocht naar wat de verschillende tentakels doen.

speelgoed baby 7-8-9- maand

TOMY Lamaze Octotunes

Maar het hoeft niet allemaal heel ingewikkeld. Zo is de Fisher-Price Stapelringen Pyramide ook nog steeds een favoriet stuk babyspeelgoed. Of een simpele bal is ook onmisbaar om over te rollen met je zittende baby.

Over het algemeen krijgen baby’s van 7 – 8 – 9 maanden tandjes. Bij het doorkomen van de tandjes is een bijtring heel fijn voor je baby.

Babyspeelgoed vanaf 10 – 11 maanden

Een baby van 10 – 11 maanden gaat ontdekken dat hij kan staan. Dit zullen ook heel wat valpartijen opleveren, maar opgroeien gaat met vallen en opstaan. Voor deze fase zijn de activity walkers, oftewel loopkarren leuk babyspeelgoed. Ik vond de VTech Baby Walker echt een super apparaat voor mijn baby’s in deze fase. Deze loopwagen is stevig, heeft de juiste hoogte en schiet niet al te snel vooruit. Daarbij heeft dit babyspeelgoed aan de voorkant een leuk activiteitenpaneel.

speelgoed baby 10-11 maanden

VTech Baby Walker

10 – 11 maanden is ook de leeftijd om langzamerhand babyspeelgoed als Little People en Duplo in huis te halen. In deze fase zullen ze de poppetjes en de blokken vooral in hun mond stoppen. Maar het is het ontdekkende begin van spelen met dit soort babyspeelgoed. Mijn advies is, kies één lijn en breid die langzaam uit. Zo voorkom je dat je na drie jaar heel veel verschillende speelgoedlijnen in huis hebt.

Babyspeelgoed vanaf 1 jaar

Wat geef je een baby voor zijn eerste verjaardag cadeau? Het is een veel gestelde en op Google opgezochte vraag. Ik heb hier dan ook een uitgebreid blog met leuke cadeautjes voor een baby van 1 jaar.  Om een lang verhaal kort te maken zijn loopfietsjes en ander buitenspeelgoed heel leuk vanaf 1 jaar.

Maar leuk babyspeelgoed zoals Little People en Duplo is vanaf 1 jaar ook het moment om uit te breiden.

speelgoed baby 1 jaar

En vanaf 1 jaar begint het ook leuk te worden om met popjes en/of met autootjes te spelen.

Populair: Houten babyspeelgoed!?

Voordat mijn baby geboren was, had ik me één ding voorgenomen. Ik wil geen lelijke en schreeuwerige kleuren babyspeelgoed in huis. Wat mij vooral aanstond was houten speelgoed in natuurlijke kleuren. Nou, zoals je uit de bovenstaande babyspeelgoed tips wel kunt lezen, ben ik daarvan terug gekomen. Baby’s willen vooral lelijk speelgoed in schreeuwerige kleuren. Dit kan natuurlijk ook houten babyspeelgoed zijn. Zo is de houten regenboog heel populair babyspeelgoed en de investering waard, want ook na de babyfase wordt er nog mee gespeeld.


leuk baby speelgoed

Uitgelichte afbeeldich: Shutterstock / Dasha Petrenko

Previous ArticleNext Article