Manieren om een band met een kind op te bouwen

band met kind

Wanneer je invloed op een kind wil hebben, is de band die je hebt met het kind het belangrijkste. Eigenlijk kun je ervan uitgaan: geen band, geen invloed. Als leerkracht, als begeleider, maar ook als ouder is een goede band met het kind belangrijk. Wanneer je bonusmoeder (klinkt zoveel vriendelijker als stiefmoeder) wordt, dan kan zo’n band opbouwen een behoorlijke uitdaging zijn. Maar ook gewoon als ouder kan het wel eens tegen vallen om de band met je kind hecht te houden. Sta jij voor zo’n uitdaging? Weet dan, dat het ook zeker niet onmogelijk is! Het heeft misschien wat moed en extra doorzettingsvermogen nodig, maar uiteindelijk zul je zien dat je de vruchten ervan plukt. 

Om je op weg te helpen, zijn hier 10 simpele manieren om een band met een kind op te bouwen én sterk te houden. Pak gerust regelmatig dit lijstje erbij en gebruik het als reminder in het opvoeden.

1. Praat met het kind

Om een band op te bouwen met een kind, is communicatie heel belangrijk. Praat met het kind, over serieuze onderwerpen, maar ook over koetjes en kalfjes. Door met elkaar te praten, weet je wat er in het kind omgaat en waar het kind interesse voor heeft. Maak alle onderwerpen bespreekbaar. Praat over de nieuwste gadgets, over die ene serie, maar ook over gevoelens en diepe gedachtes.

Gebruik deze ‘zou je liever vragen‘ om luchtig met het kind te praten.

2. Luister zonder oordeel

Wanneer je alle onderwerpen bespreekbaar maakt, luister dan naar het kind zonder oordeel. Een menig geven mag, dat is goed juist! Maar respecteer elkaars mening en veroordeel het kind nooit op zijn mening.

3. Leer iets van het kind

Wanneer het kind ergens interesse in heeft, leer dan over het onderwerp van het kind. Luister naar een uitleg, kijk naar de materialen en stel vragen over het onderwerp. Dit geeft het kind een zelfverzekerd gevoel.

4. Haal herinneringen op

Haal regelmatig herinneringen naar boven. Ook al was de gebeurtenis vorige maand. Door samen de herinneringen levendig te houden, bouw je aan een sterke band.

5. Vertel over je eigen leven

Vertel over vroeger, toen je zelf nog kind was. Wat je hobby’s toen waren, waar je naartoe op vakantie ging, wat je toen wilde worden. Het kind zal dan het gevoel krijgen, je steeds beter te leren kennen.

6. Ga samen iets leuks doen

Maak samen een wandeling, ga samen zwemmen of houd een luie zondag. Het maakt voor de band niet zoveel uit wat je samen doet, als je het maar samen doet zonder afleidingen. Dus de telefoon even wegleggen.

7. Vertel elkaar je bloopers

Met elkaar lachen, schept een band. Met elkaar lachen om eigen bloopers, laat kwetsbaarheid zien. En om je kwetsbaar te durven opstellen, heb je een band met de ander nodig. Dus vertel elkaar hilarische bloopers of misschien wel gênante verhalen over jezelf.

8. Doe samen gek

Dans in de regen, eet je diner achterstevoren of  ga samen slapen in de woonkamer. Samen gekke dingen beleven is een leuke manier om een band op te bouwen met een kind.

9. Durf sorry te zeggen

Niemand is perfect en iedereen maakt wel eens fouten. Maar om ze ook toe te durven geven, is soms moed nodig. Om een sterke band op te bouwen met een kind, is het belangrijk om te laten zien dat je sorry durft te zeggen wanneer je fout zat.

10. Houd je aan de afspraken

Elkaar vertrouwen is essentieel in het creëren en hebben van een band met elkaar. Wanneer je elkaar niet vertrouwen kunt, zal de band steeds een beetje beschadigen. Houd je daarom altijd aan de afspraken!


kinderen band opbouwen

Afbeelding: Shuttertock / Trendsetter Images

Previous ArticleNext Article