14 ideeën voor een luie zondag met de kinderen [lazy sunday]

luie zondag gezin

Hoe spendeer jij de zondagen met je gezin? Pak je de gelegenheid om erop uit te gaan of maak je nu juist tijd voor het huishouden? Misschien vind je een vrije zondag ideaal voor een beetje ‘me-time’ of juist om spelletjes spelen met de kinderen. Hoe je je vrije zondag met je gezin doorbrengt, is geheel aan jezelf. Persoonlijk houd ik op z’n tijd wel van een luie zondag, beter bekend als ‘lazy sunday’. Na een drukke week even je hoofd legen en chillen met de liefsten. 

Ben je op zoek naar ideeën om die lazy sunday invulling te geven? Dan heb ik hier 14 manieren om die luie zondagmiddag te laten slagen.

1. Filmmarathon en pyjama’s

Dit is onze favoriet voor een luie zondag. Heerlijk de hele dag filmpjes kijken. En wil je echt die marathon houden, dan kun je om de beurt een film uitkiezen. Mijn kinderen doen dat het liefst in pyjama, ‘het is pyjamadag’ zeggen ze dan. Maar persoonlijk kleed ik me, wanneer ik mijn bed uitrol, liever even om en hijs ik mij in een huispak. Mocht je je afvragen wat ik daar precies mee bedoel, op deze pagina vind je de lekkerste huispakken.

2. Lekker lezen

Meestal vinden mijn kinderen dit in eerste instantie niet zo’n heel goed idee, maar wanneer ze eenmaal zijn verzonken in een boek, is dit perfect voor een lazy sunday. Ieder in zijn eigen boek, maar toch dicht bij elkaar. Heb je kinderen die nog niet kunnen lezen, dan kun je natuurlijk een voorleesboek erbij pakken.

3. Samen iets bakken

Dit is ook echt iets voor de zondag. Kijk in de keukenkastjes wat je allemaal op voorraad hebt en bak er wat van! Je kunt je natuurlijk ook een beetje voorbereiden op een ‘bakzondag’, dan kijk je hier voor leuke recepten.

4. Spa dagje thuis

Pak een manicure setje erbij, maskertjes en komkommertjes en houd een heerlijk spa dagje thuis. En ja, dit kan ook gewoon met de mannen in huis. Die zullen dat getut ook heerlijk vinden.

5. Zoek een hobby

Dit klinkt misschien wat simpeler gezegd dan gedaan. Maar wanneer je iets vindt wat iedereen leuk lijkt om te doen, dan heb je een gezamenlijke hobby voor op de zondag! Denk aan met z’n allen een legpuzzel maken. Of knutselen met wc-rollen. Misschien kunnen jullie met z’n allen leren breien of een verzameling modeltreinen beginnen. Je kunt het zo gek niet bedenken.

6. Tuinieren

Tuinieren kan echt heel ontspannen zijn en daarom perfect voor een luie zondag! Een moestuintje maken is bijvoorbeeld heel leuk voor kinderen. En daar heb je in principe maar één vierkante meter voor nodig.

7. Spelletjes

Niet het meest originele idee, maar wel een erg leuk idee! Spelletjes spelen op zondag doet me ook echt denken aan mijn eigen kindertijd, heerlijk! Je kunt je uren vermaken met een bordspel, zoals Risk of Monopoly. Je kunt ook een spelletjes toernooi houden, met korte spelletjes. Denk aan Yahtzee, Mens erger je niet en Ganzenbord. Kijk hier voor leuke spelletjes voor het gezin.

lazy sunday kinderen
Shutterstock / LightField Studios

8. Weekmenu voorbereiden

Dit is niet alleen leuk, maar ook een heel praktisch idee om te doen op zondag. Ga als gezin rond de tafel zitten en stel met z’n allen een weekmenu samen. Zo heeft ieder gezinslid een beetje inbreng wat er die week gegeten gaat worden. En wat er ingevroren kan worden, kan alvast op zondag bereid worden.

9. Schrijf voor iemand een brief

Wanneer heb je voor het laatst een brief geschreven? Lang geleden toch! Ik weet zeker dat er mensen zijn die het ontvangen van een brief kunnen waarderen, dus hoe mooi is het om samen met de kinderen een brief te schrijven voor opa en oma of die ene buurman. Een perfecte activiteit voor een luie zondag!

10. De woonkamer herinrichten

Een luie zondag betekent per definitie niet meteen ‘bank hangen’. Je kunt ook iets actiefs doen, voordat je gaat bank hangen. Bijvoorbeeld de woonkamer anders inrichten. Wanneer je dan vervolgens weer gaat bank hangen, heb je toch een voldaan gevoel.

11. Maak een wandeling

Lekker het bos in of naar het strand, een stukje wandelen kan echt ontspannen! En anders ontspan je na afloop wel bij de warme chocolademelk met slagroom.

12. Bouw een hut in de woonkamer

Dit is hartstikke leuk om te doen met de kleintjes. Bouw een mooie hut in de woonkamer, met kussens en al erin en ga vervolgens lekker filmpjes kijken of een boek voorlezen. Top idee voor een heerlijke luie zondag.

13. Dansen en zingen

Sommige mensen kunnen niet lui zijn. Die mensen moeten lekker gaan dansen en zingen. Pak Just Dance en Singstar er maar bij en vul de zondag met liedjes en dansjes.

14. Speelgoed sorteren en opruimen

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. De zondag is ideaal voor het sorteren en opruimen van speelgoed, want dit kun je heel goed als gezinsactiviteit doen.


ideeen luie zondag

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock / fizkes

Previous ArticleNext Article