Kind wil niet naar bed: 5x waarom je kind het vreselijk vindt om naar bed te gaan

Kind wil niet naar bed

Iedere avond is het naar bed brengen van je kinderen een uitputtende onderhandeling. Ze willen nog een verhaaltje, nog een slokje water, dat je over hun rug wrijft, een andere knuffel, nee niet die, en de lijst gaat maar door en door. Je wil gewoon dat ze gaan slapen zodat je een milliseconde voor jezelf hebt voordat je ook zelf naar bed gaat, weer een gebroken nacht ondergaat, dan opstaat en opnieuw de uitdagingen van het ouderschap aangaat. Maar nee hoor, je kind wil niet naar bed.

Dus ja, waarom vinden kinderen het zo vreselijk om naar bed te gaan? Een klein beetje tijd en rust voor jezelf is toch niet zoveel gevraagd?

Kind wil niet naar bed

Als deze avond routine je bekend in de oren klinkt, dan hebben we goed en slecht nieuws voor je. Het goed nieuws is dat we vijf redenen kunnen bedenken waarom kinderen het zo vreselijk vinden om naar bed te gaan. Het slechte nieuws is dat kinderen nooit voor hun lol naar bed zullen gaan. Er is namelijk altijd wel een reden waarom het leuker is om wakker te blijven. Maar het helpt wel wanneer je de reden hebt ontdekt waarom jouw kind het zo vreselijk vindt om naar bed te gaan. Je kunt er dan wat mee.

Hier vijf redenen waarom je kind niet naar bed wil. En, niet geheel onbelangrijk, wat je eventueel anders kunt doen.

1. Angst voor het missen van leuke activiteiten

Kinderen zijn vaak nieuwsgierig en willen niets missen van wat er om hen heen gebeurt. Ze kunnen bang zijn dat ze iets leuks of spannends zullen missen wanneer ze gaan slapen, zoals het kijken naar een favoriete televisieshow of spelen met vrienden. Als ouder kun je verschillende dingen doen om kinderen te helpen met deze angst om leuke activiteiten te missen.

Kind wil niet naar bed

Praat met je kind over het belang van slaap en waarom het nodig is voor hun gezondheid en welzijn. Leg uit dat ze de volgende dag weer energiek en klaar zullen zijn om nieuwe leuke activiteiten te ondernemen. En nu denk je misschien dat je kan lullen als brugman en wat je kind betreft gezondheid en welzijn gestolen kunnen worden… Dan is het misschien een idee om de avondroutine te veranderen.

Beperk stimulerende activiteiten voor het slapengaan. Zorg ervoor dat je kinderen ongeveer een uur voordat ze naar bed gaan geen stimulerende activiteiten meer doen, zoals tv kijken, spelen op een scherm of intensief spelen. Deze activiteiten kunnen de slaap verstoren en de angst om iets leuks te missen vergroten.

2. Weg van papa en mama

Je kind wil niet naar bed, misschien komt het doordat hij het moeilijk vindt om naar bed te gaan vanwege dat hij dan weg is van papa en mama.

Veiligheidsgevoel: Kinderen hechten zich sterk aan hun ouders en voelen zich veilig wanneer ze in hun nabijheid zijn. Wanneer ze naar bed gaan en fysiek gescheiden worden van hun ouders, kan dit gevoel van veiligheid verstoord worden, wat angst en onzekerheid kan veroorzaken.

Verlatingsangst: Sommige kinderen ervaren verlatingsangst, wat betekent dat ze bang zijn om gescheiden te worden van hun ouders. Dit kan vooral ’s nachts verergeren wanneer ze alleen in hun kamer zijn.

Nachtelijke scheiding: Na een dag vol activiteiten en interactie met hun ouders kan het naar bed gaan voelen als een plotselinge scheiding, wat emotionele reacties kan veroorzaken. Het idee om zonder hun ouders te zijn, kan kinderen angstig maken.

Wat kan helpen is een nachtlampje, knuffels of andere objecten die hen een gevoel van veiligheid geven. Laat je kinderen weten dat ze altijd naar je toe kunnen komen als ze zich ongemakkelijk voelen. Besteed ook extra tijd en aandacht aan je kind voor het slapengaan. Dit kan hem geruststellen en het gevoel van verbondenheid met jou versterken. Zorg voor quality time, zoals samen spelen, praten of voorlezen, zodat ze zich geliefd en veilig voelen. En desnoods even bij je kind liggen tot ze slaapt.

3. Negeren van vermoeidheid

Kinderen kunnen soms overprikkeld raken door activiteiten overdag en kunnen moeite hebben om hun eigen vermoeidheid op te merken. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze nog niet klaar zijn om te gaan slapen en willen liever doorgaan met spelen.

Kinderen kunnen zo opgewonden zijn over hun dagelijkse activiteiten, zoals spelen, verkennen en nieuwe dingen leren, dat ze geen zin hebben om te gaan slapen. Ze willen liever doorgaan met wat ze aan het doen zijn, omdat ze het leuk en interessant vinden. Het hangt een beetje samen met FOMO (Fear of Missing Out), oftewel de angst voor het missen van leuke activiteiten.

Wanneer je een kind hebt met heel veel energie, dan kun je ervoor zorgen dat je kind gedurende de dag voldoende fysieke activiteit krijgt. Laat ze buiten spelen, neem ze mee naar het park of laat ze meedoen aan sportactiviteiten. Hierdoor kunnen ze hun overtollige energie kwijtraken en zich natuurlijker moe voelen wanneer het bedtijd is. Dit spreekt wel tegen dat kinderen soms overprikkeld raken door activiteiten overdag en moeite hebben om hun eigen vermoeidheid op te merken. Je moet dus goed kijken naar het verschil tussen ‘overprikkeld ragen’ en ’teveel energie hebben’.

4. Verzet tegen routine en beperkingen

Je kind wil niet naar bed en uit hij dit nogal opstandig? Sommige kinderen zien naar bed gaan als een vorm van controleverlies. Ze willen zelf bepalen wat ze doen en wanneer ze naar bed gaan, en het volgen van een vast slaapschema kan als beperkend aanvoelen.

Wanneer dit de reden is dat je kind het vreselijk vindt om naar bed te gaan, dan kun je je kind met enige mate van controle en keuzevrijheid geven als hij naar zijn bed moet. Laat hem bijvoorbeeld kiezen welk boek hij wil lezen, welke pyjama hij wil dragen of welk knuffeldier hij mee naar bed wil nemen. Door hem keuzes te geven binnen de vastgestelde grenzen, voelt hij zich meer betrokken en heeft hij een gevoel van autonomie.

Gevaar is dat het kan uitlopen in zo’n uitputtende onderhandeling. Nog een verhaaltje, nog een slokje water, nog een knuffel, nog dit, nog dat.

Kinderen kunnen soms verzet bieden omdat ze meer aandacht willen. Zorg ervoor dat je gedurende de dag voldoende tijd besteedt aan quality time en interactie met je kind. Geef hen jouw onverdeelde aandacht en creƫer speciale momenten samen, zodat ze zich gewaardeerd voelen. Dit kan helpen om eventuele behoeften aan aandacht te vervullen, waardoor ze minder verzet tonen tegen de bedtijdroutine.

Nachtelijke angsten

Nachtangsten, bang zijn in het donker, nachtmerries hebben of zich alleen voelen. Deze angsten kunnen het naar bed gaan moeilijk maken en tot uitstelgedrag leiden.

Kind wil niet naar bed

Wanneer nachtelijke angsten de reden is dat je kind niet naar bed wil, is het belangrijk om dit serieus te nemen en begrip te tonen. De angsten van een kind kunnen zo echt aanvoelen, zelfs als ze irrationeel lijken voor volwassenen.

Wat helpt is natuurlijk blootstelling aan enge films, tv-programma’s of boeken vlak voor het slapengaan te bepreken. Of beter nog, te voorkomen. En je kunt je kind heel gemakkelijk een gevoel van veiligheid geven. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je de deur op een kier laat staan, extra controles uitvoert voordat je zelf gaat slapen of aangeeft dat je er bent als ze je nodig hebben in de nacht. En wederom kan even bij ze liggen tot ze slapen heel veel uitmaken voor kinderen met nachtelijke angsten.

Hoe dan ook, een kind dat niet naar bed wil, toch naar bed krijgen vergt veel geduld en energie. En soms is het geduld en je energie op. Dan wordt bedtijd ineens schreeuwtijd. En op dat soort momenten kun je er simpelweg niet omheen. Kleintjes naar bed brengen sucks!


kind wil niet naar bed

Uitgelichte afbeeldingen: Shutterstock

Previous ArticleNext Article