21 ideeën voor avondactiviteiten thuis

kinderen

Op een gegeven moment kom je in het ouderschap op een punt dat de kinderen ’s avonds steeds langer naast je op de bank blijven zitten. Naar bed sturen heeft vrij weinig nut, ze gaan gewoon niet. Je vrije avondje zonder kinderen verandert langzaamaan in een avondje met kinderen. En die kinderen, die willen nog dingen zoals spelletjes met je doen ook!

Wat te doen op een zaterdagavond met je kind?

Deze verandering begint op de zaterdagavond. Het is weekend en de kinderen vinden dat ze wel wat langer mogen opblijven. Nu kun je natuurlijk heel gemakkelijk de tv aan zetten en wachten tot ze uitgekeken zijn. Maar je kunt ook daadwerkelijk iets maken van je avond, door je avond invulling te geven met een avondactiviteit.

Samen zijn met je gezin

Samen dingen doen, ook in de avond, heeft namelijk zo zijn voordelen. Door bijvoorbeeld samen spelletjes te spelen, wordt je hechter als gezin. En kinderen die zich verbonden voelen (en aandacht krijgen) gedragen zich beter en ontwikkelen een gezondere emotionele intelligentie. Dat is dus iets om vroeg mee te beginnen en niet steeds uit te stellen. En nu de kinderen ’s avonds nog naast je op de bank willen zitten, is het dus een uitgelezen kans om avondactiviteiten met ze thuis te beginnen.

Want er komt een dag, en die dag komt sneller dan je denkt, dat je tiener die avondactiviteiten ergens anders zoekt.

Dus:

Neem nu de tijd om samen te zijn met je gezin en maak deze tijd een prioriteit.

Ideeën voor avondactiviteiten

Maar goed, wat zijn dan leuke dingen om te doen met je kinderen op zaterdagavond? Wij helpen je op weg met onze creatieve lijst vol ideeën voor avondactiviteiten thuis!

1. Kamperen in de tuin

Wie zegt dat je op een camping moet staan om te kunnen kamperen? Als je een beetje tuin hebt, past daar prima een pop-up tentje van de Decathlon in! Zaklampen mee (om spookverhalen te vertellen natuurlijk) en het avontuur kan beginnen. Voor deze avondactiviteit moet het natuurlijk wel een beetje weer zijn en anders verplaats je je tentje naar de woonkamer.

2. Kamperen in de woonkamer

En daar hebben we dan meteen het tweede idee, kamperen in de woonkamer! Dit hebben wij trouwens ook een aantal keren gedaan toen de kinderen nog kleiner waren en dat vonden ze fantastisch! Het is zo’n simpele manier om thuis herinneringen te maken.

3. Organiseer je eigen kookles

Bedenk een gerecht, verzamel de ingrediënten, zet de schalen en het keukengerei klaar (voor iedereen), trek een keukenschorten, en begin je eigen kookles! Met oudere kinderen is het natuurlijk een fantastisch idee om te rouleren. Iedere week bereid iemand anders een kookles voor. Een top activiteit voor in de avond met je gezin en iedereen steekt er nog iets van op ook.

Ideeën voor een kookles:

  • Maak je eigen pizza
  • Gourmetten
  • Pannenkoeken bakken

Ook leuk: verdeel het menu in drie gangen. Iemand maakt het voorgerecht, iemand anders maakt het hoofdgerecht en weer iemand anders maakt het nagerecht.

4. Maak een avondwandeling

Wandelen op zich vinden kinderen over het algemeen niks aan, maar wandelen in het donker klinkt al een stuk spannender! Ik weet nog goed dat mijn ouders ons tijdens een kinderfeestje een keer ’s avonds meenamen naar het bos. We hadden toen net de film Big Foot gekeken en spannend dat het was!

5. Verstoppertje in het donker

Verstoppertje in het donker is eigenlijk gewoon verstoppertje, maar dan in de avond. Een top avondactiviteit met kinderen dus! Maak het spel extra spectaculair met glow in the dark sticks!

6. Sterren kijken

Dit is een superleuke avondactiviteit voor op een heldere avond. Je kunt het in je achtertuin doen, maar op een zaterdagavond kun je ook naar een speciale rijden. Installeer de app SkyView op je telefoon en je hebt de steelpan zo gevonden!

7. Speurtocht!

Deze activiteit heeft wel wat voorbereiding nodig, maar is zeker erg leuk om een keer te doen met de kinderen. Een fotospeurtocht is leuk om met oudere kinderen te doen. En dit kan gewoon thuis! Maar close up foto’s van objecten en laat ze er naar speuren. Wie als eerst alles gevonden heeft, wint de speurtocht!

8. Maak een woonkamer disco

Je hebt geen borrel nodig om lekker te kunnen dansen. Dansen met je gezin is het mooiste wat er is! Een woonkamer disco wordt nog leuker met discolampen, dus mocht je die ooit ergens op de kop kunnen tikken; doen! Kies om de beurt een liedje en dansen maar!

thuis

9. Doe samen een creatieve activiteit

Mijn dochter is op dit moment helemaal van het ‘stenen beschilderen’. En het allerliefste doet ze dit samen met mij. Wanneer je als gezin samen creatief bezig bent, zie je van elkaar misschien wel verborgen talenten. Bovendien is dit een activiteit die ervoor zorgt dat je ondertussen lekker kunt kletsen met elkaar.

Ben je niet zo creatief ingesteld, kijk dan eens bij onze ideeën om te knutselen.

10. Bordspelletjesavond!

Je hebt thuis vast een kast vol met bordspelletjes!? Mens Erger Je Niet, Stratego, Monopoly. En hoe vaak speel je nou op zaterdagavond met je kinderen een spel? Hoog tijd dus om die spelletjes kast leeg te trekken, een bak chips erbij en spelletjes spelen maar! Wedden dat de kinderen dit een leuke avondactiviteit vinden!?

11. LEGO bouwen

LEGO is leuk voor kinderen tot een jaar of 14. Onze kinderen hebben deze leeftijd nog niet bereikt en toch staat er op zolder een bak met LEGO te verstoffen. Hoog tijd om die bak er maar weer eens bij te pakken en kijken hoe deze activiteit zich ontwikkelt.

Zijn jou kinderen wel nog dagelijks bezig met het bouwen van LEGO? Verwen ze dan een keer met een nieuw pakket. Combineer het met lekkere hapjes en leuke drankjes en ga zelf ook aan tafel zitten om samen te bouwen.

12. Puzzelavond

Puzzelen is een ideale manier om te ontspannen. Een puzzelavond is daarom ook een heel goed idee als zaterdagavond activiteit. Kies een puzzel met veel stukjes, waar je samen met de kinderen wel even werk aan hebt. Muziekje erbij, lekkere hapjes erbij en werk samen aan de puzzel.

Zoek je nog een leuke legpuzzel, kijk dan eens hier.

13. Maak een tijd capsule

Een avondactiviteit waar je later niet alleen herinneringen aan overhoudt. Stop foto’s, brieven, krantenknipsels, kleine voorwerpen, (denk aan sokken, favoriete items, etc.) van dit moment in een doos, verzegel het, en schrijf er een datum op dat je het mag openen. Voor nog meer plezier begraaf je het ergens! Dan moet je er alleen wel weer een schatkaart bij maken, voor het geval je vergeet waar je de tijd capsule verstopt hebt.

14. €10 om te shoppen

Creëer je eigen koopavond en ga lekker samen shoppen thuis! De kinderen zullen dit een topactiviteit vinden! Geef ze allemaal € 10 om te besteden en laat ze lekker zoeken op het internet. Het is niet alleen een leuke avondactiviteit, ze maken zo ook spelenderwijs kennis met het online shoppen.

15. Bonte avond

Wie vroeger wel eens op kamp ging, weet wat een bonte avond is. Tijdens een bonte avond bereid je allemaal een act voor. Dit kan een liedje playbacken, moppen tappen, een dansje of een ander talent zijn. Deze voer je om de beurt uit. Eventueel deel je ook punten uit, zodat er aan het einde van de avond een winnaar is. Maar dat hoeft natuurlijk niet, het leuke van deze activiteit is dat iedereen zijn eigen talent kan laten zien.

zaterdagavond

16. Hints of Pictionary

Hints en Pictionary zijn geweldige spelletjes om te spelen met kinderen als avondactiviteit! Maak een aantal kaartjes met ideeën om uit te beelden of om te tekenen en laat de anderen het raden.

17. Fotoshoot

Tieners zijn hier dol op! Vooral meiden maak je blij met een heuse fotoshoot. Doe een beetje makeup op, trek je mooiste kleding aan, pak je camera erbij en shooten maar!

18. Avondje kletsen met kletskaartjes

Een avondje kletsen is natuurlijk makkelijker dan gedaan, maar met deze ‘zou je liever vragen‘ heb je een superleuke avondactiviteit met de kinderen te pakken.

19. Bingo avond

Of je nou jong bent of oud, bingo blijft een fantastisch spel om te spelen. Nodig opa en oma uit en bereid een bingo voor als activiteit om samen te doen met je gezin.

20. Kampvuur bouwen

Heb je een tuin en een vuurkorf? Dan kun je samen een kampvuur maken. Maak de avond nog leuker door er een gitaar en marshmallows bij te pakken.

21. Filmavond

En soms ben je op zaterdagavond simpelweg te moe om een activiteit uit te voeren, op die avonden houd je een filmavond met je gezin. Met oudere kinderen kun je een filmmarathon doen en zo laat mogelijk opblijven. Wedden dat jij als eerste ligt te snurken!


kind

Afbeeldingen: Shutterstock

Previous ArticleNext Article