Hoe help je je kind af te vallen?

helpen afvallen kind

Dit is misschien een onderwerp waar veel ouders zich niet in kunnen vinden. Maar wanneer je merkt dat je kind aan de zware kant begint te worden, is het een onderwerp waar je je zorgen over kunt maken. Niemand wil tegen zijn kind zeggen dat hij of zij te dik aan het worden is. Sterker nog, ik denk dat je dat ook helemaal niet zeggen moet. Wat je wel kunt doen, is je kind ongemerkt helpen af te vallen. Nou ja, geheel ongemerkt zal niet lukken, want soms zijn aanpassingen op lange termijn nodig. Zoals het aanpassen van de levensstijl en eetgewoonten in je gezin, dat lukt natuurlijk niet ongemerkt. Maar je kunt je kind helpen af te vallen, zonder dat hij of zij zelf door heeft dat het écht nodig is. 

Met deze tips zie je hoe je je kind helpt af te vallen:

1. Stimuleer lichaamsbeweging

Elke lichamelijke activiteit zal helpen om wat extra calorieën te verbranden. Voor een kind is bewegen de beste manier om af te vallen. Eén van de leukste manieren om die beweging iedere dag te stimuleren, is door je kind een trampoline te geven. Dankzij al die extra springuren zal je kind heel wat verbranden. Maar niet alleen een trampoline zal voldoende zijn, ook hier gaat het om de mindset. Moedig je kind aan om altijd de actieve manier te kiezen. Ga je met de trap of met de lift? Gaan we met de auto of met de fiets? Denk aan het kopieer gedrag van je kind en geef het goede voorbeeld. Zo moet je zelf ook aan de bak. Dus ga samen skeeleren, wandelen of schaf een hometrainer aan en laat zien dat bewegen leuk én gezond is.

2. Neem de eetgewoontes van je gezin onder de loep

Je kunt je kind stimuleren om gezonde keuzes te maken, maar wanneer de rest van het gezin aan een zak chips hangt, waarom zou hij dan een appel pakken? Een gezonde leefstijl ontwikkelen voor je gezin, lukt alleen wanneer je dat samen doet. Stiekem koekjes eten wanneer de kinderen niet kijken? Dat zit er niet meer in, want kinderen hebben alles door! En kopiëren ook alles. Maak daarom gebruik van dat kopieergedrag en begin met het goede voorbeeld te geven.

3. Laat je kind een passende sport beoefenen

Uit ervaring weet ik dat dit een behoorlijke uitdaging kan zijn. Niet alleen dat een sportclub geld kost, je kind moet de sport ook leuk vinden én blijven vinden. Mijn dochter heeft inmiddels al van alles geprobeerd, maar er is niets wat haar voor langere tijd blijft aantrekken. Het gevolg daarvan is dat we iedere maand voor een sportclub betalen, waar ze eigenlijk helemaal niet naartoe wil. Een teamsport zoals voetbal is voor haar dan ook geen optie, want het motto ‘waar je aan begint, maak je ook af’, is voor haar geen prettig motto. Om het sporten leuk te houden, is afwisseling heel belangrijk.

4. Vul de voorraadkast niet met chips en frisdrank

Het is altijd prettig om een voorraadje te hebben. Maar in de praktijk is het zo dat hoe meer er in huis is, hoe meer er op gaat en dat zal het afvallen niet stimuleren. En als je voorraadkast vooral gevuld is met chips, koek en frisdrank, dan zal dat ook meer door de kinderen gegeten en gedronken worden. De beste oplossing is om het helemaal niet meer in huis te halen, maar ik kan me zo voorstellen dat dat wat rigoureus is. Probeer dan in ieder geval zoveel mogelijk ongezonde snacks te vervangen voor gezondere snacks, denk aan groentechips, popcorn en havermoutkoekjes.

5. Kies gezond en voedzaam voedsel

Eet drie keer per dag en beperk zoveel mogelijk de tussendoortjes, alleen dat kan al helpen om je kind te laten afvallen. Zorg voor gezonde en voedzame ontbijt, lunch en diner. Dus volkorenbrood in plaats van witbrood, gekookte aardappel in plaats van in vet gebakken aardappel, enzovoorts. Tussen de maaltijden door kun je je kind gerust een tussendoortje geven, een stuk fruit of komkommer, om het hongergevoel te stillen. Maar geef niet vlak voor de maaltijd nog een tussendoortje, ook al hebben ze zo’n HONGER! Stimuleer ook om zoveel mogelijk water te drinken. Wij hebben tegenwoordig een koelkast met ijsblokjes machine, dit is voor de kinderen een goede stimulans om water te drinken.

6. Wees realistisch

Kinderen groeien, en soms kan je kind vlak voor een groeispurt iets gezetter lijken, terwijl hij een week later weer een paar centimeter langer is. Gezonde voeding, voldoende beweging en op gewicht blijven kan dan belangrijker zijn dan afvallen. Wanneer je kind dan groeit, zonder aan te komen, zal hij of zij op een natuurlijke manier afvallen.


hoe kind helpen gewicht

Afbeelding: Shutterstock / 4 PM production

Previous ArticleNext Article